isokarin majakka

Isonkarin majakka

Sijainti 60° 43,1' N ja 21° 00,9' E

Saari sijaitsee avomerellä, n. 22 km:n päässä Uudestakaupungista.

Merisäästäkin tuttu ulkosaariston Isokari on eteläisen Selkämeren lumovoimaisin matkakohde. Keisarillisen Venäjän ajalta peräisin oleva majakka on saaren tunnetuin nähtävyys, ja Isonkarin luotsiasema ylläpitää merenkulun vuosisataisia perinteitä tänäkin päivänä. Majakkamestarin talo palvelee kesähotellina, ja pienessä mutta vilkkaassa vierassatamassa käy helteisimpään aikaan kymmenittäin venekuntia.

Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, ja sen luonto yllättää useimmat monipuolisuudellaan. Isokari ei ole karu kallioluoto, vaan suurelta (180 ha) majakkasaarelta löytyy monia erilaisia luontotyyppejä, kuten reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja marjaisia soita. Lampaat hoitavat saaren perinnemaisemia, joita myös ennallistetaan talkootyönä. Linnusto on rikas, ja kasvillisuudesta löytyy useita erikoisuuksia, kuten kolme lajia noidanlukkoja. Isokari lienee Suomen ainoa paikka, missä voi samanaikaisesti kuulla lehdossa laulavan satakielen ja nähdä merellä lentävän ruokin! Saaressa on geokätköjä, luontopolkuja sekä lapsille oma seikkailupolku.

Luonnontilaisilta rannoilta löytyy monta hyvää uimapaikkaa ja uimavesi on puhdasta läpi kesän. Lapsille on oma hiekkaranta, jonka yhteydessä on leikkipaikka.

Majakka

Isonkarin majakka on Pohjanlahden korkein (49,4 m). Majakka on valmistunut Venäjän vallan aikaan vuonna 1833, ja se on Suomen kolmanneksi vanhin valomajakka. Majakka on edelleen toiminnassa: Sen valoteho on miljoona kandelaa ja valon kantomatka 19 meripeninkulmaa (35 km). Majakan valo syttyy valoisimpinakin kesäöinä automaattisen hämäräkytkimen mukaan. Sisälle majakkaan pääsee kesäkaudella päivittäin. Sisäänpääsy on maksullinen. Opastettu tutustuminen majakkaan sisältyy aina M/S Kertun risteilyn, luontoretken tm. ohjelmaan ja hintaan.
Kulkuyhteydet: Isoonkariin pääsee M/S Kertulla (päiväristeilyjä ja retkiä), tilauskuljetuksella ja omalla veneellä.
Satama: Isossakarissa (1040) on 15 laituripaikkaa. Satamamaksu on 10 € tai 15 €. 
Palvelut: Risteilyjä, vierassatama, hotelli, ravintola, kahvila, luontopolkuja ja opastuksia.
Tapahtumat ja varaukset:  Isonkarin risteilyjen ja tapahtumien ajantasainen kalenteri sekä hotellin online-varauspalvelu löytyvät verkkosivuilta www.isokari.fi
Ryhmille: Ryhmämatkailijat voivat matkustaa M/S Kertun säännöllisillä vuoroilla, ja risteilyjä tehdään toukokuusta syyskuun loppuun myös tilauksesta. Ks. www.isokari.fi ja www.mskerttu.fi.
Yhteystiedot: www.isokari.fi, info@isokari.fi ja puh. 040 1866 350 (tiedustelut, risteily- ja hotellivaraukset) ja puh. 0440 998 299 (numero saareen).

info [at] isokari.fi

Share:

facebook twitterbird

Isokari, Kustavi

Sektoriloisto Oy