isokarin majakka

Isonkarin majakka

Sijainti 60° 43,1' N ja 21° 00,9' E

Saari sijaitsee avomerellä, n. 22 km:n päässä Uudestakaupungista.

Ulkosaariston Isokari on eteläisen Selkämeren lumovoimaisin matkakohde. Keisarillisen Venäjän ajalta peräisin oleva majakka on saaren tunnetuin nähtävyys, ja Isonkarin luotsiasema ylläpitää merenkulun vuosisataisia perinteitä tänäkin päivänä. Majakkamestarin talo palvelee kesähotellina, ja pienessä mutta vilkkaassa vierassatamassa käy helteisimpään aikaan kymmenittäin venekuntia.

Isokari kuuluu Selkämeren kansallispuistoon, ja sen luonto yllättää useimmat monipuolisuudellaan. Suurelta (180 ha) majakkasaarelta löytyy monia erilaisia luontotyyppejä, kuten reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja marjaisia soita. Lampaat hoitavat saaren perinnemaisemia, joita myös ennallistetaan talkootyönä. Linnusto on rikas, ja kasvillisuudesta löytyy useita erikoisuuksia, kuten kolme lajia noidanlukkoja. Isokari lienee Suomen ainoa paikka, missä voi samanaikaisesti kuulla lehdossa laulavan satakielen ja nähdä merellä lentävän ruokin! Saaressa on luontopolku sekä lapsille oma seikkailupolku. Luonnontilaisilta rannoilta löytyy monta hyvää uimapaikkaa ja uimavesi on puhdasta läpi kesän. Lapsille on oma hiekkaranta, jonka yhteydessä on leikkipaikka.

Majakka

Isonkarin majakka on Pohjanlahden korkein (49,4 m). Majakka on valmistunut vuonna 1833 ja se on Suomen kolmanneksi vanhin valomajakka. Majakka on edelleen toiminnassa: Sen valoteho on miljoona kandelaa ja valon kantomatka 19 meripeninkulmaa (35 km).

Sisälle majakkaan pääsee kesäkaudella päivittäin. Majakkaopastukset ovat maksullisia. Opastettu tutustuminen majakkaan sisältyy aina M/S Kertun päiväristeilyn, luontoretken tm. ohjelmaan ja hintaan.

Kulkuyhteydet: Isoonkariin pääsee M/S Kertulla (päiväristeilyjä ja retkiä), tilauskuljetuksella ja omalla veneellä.

Palvelut: Risteilyjä, hotelli, ravintola, vierassatama, terassikahvila, matkamuistomyymälä, luontopolku, opastuksia.

Tapahtumat: Isonkarin risteilyjen ja tapahtumien ajantasainen kalenteri sekä mm. hotellin online-varauspalvelu löytyvät verkkosivuilta www.isokari.fi

Ryhmille: Ryhmämatkailijat voivat matkustaa M/S Kertun säännöllisillä vuoroilla, ja risteilyjä tehdään koko avovesikauden ajan myös tilauksesta. Ks. www.isokari.fi ja www.mskerttu.fi.

Yhteystiedot: www.isokari.fi, info@isokari.fi ja puh. 040 1866 350 (tiedustelut, risteily- ja hotellivaraukset) ja puh. 0440 998 299 (numero saareen).

 

info [at] isokari.fi

Jaa:

facebook twitterbird

Isokari, Kustavi

Sektoriloisto Oy