Ilotulitus

Uusikaupunki juhlii rauhan juhlavuotta

Uudenkaupungin rauha 300 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 300 vuotta Uudenkaupungin rauhan solmimisesta. Yksi koko Euroopan historian merkittävimmistä rauhansopimuksista allekirjoitettiin Uudenkaupungin torilla 30.8.1721.

Suomea hallinnut Ruotsi ja Isovihassa tuhoa niittänyt Venäjä ryhtyivät rauhanneuvotteluihin toukokuussa 1721. Sodan runtelemassa kaupungissa ei ollut sopivia tiloja neuvotteluille, joten Lokalahden kylästä siirrettiin ratsutilan päärakennus kongressitaloksi torin etelälaitaan.

Kun rauhansopimus neuvottelujen päätteeksi allekirjoitettiin elokuun lopussa, se päätti yli 20-vuotisen Suuren Pohjan sodan sekä isovihan ajan. Rauhansopimuksen myötä Ruotsi menetti suurvalta-asemansa, ja Pohjois-Euroopan rajat menivät uusiksi. Uudessakaupungissa 300 vuotta sitten solmitulla rauhalla on merkityksensä vielä tänäkin päivänä.

Rauhan juhlavuotta vietetään Uudessakaupungissa koko vuoden ajan, mutta elokuu on nimetty Rauhankuukaudeksi.
 

Rauhan vuoden päätapahtumia

Rauhan paikka -näyttely Wahlbergin museossa
Millainen oli rauhanneuvottelujen paikaksi valikoitunut Uusikaupunki 1700-luvun alussa? Keitä täällä asui ja miltä kaupunki näytti? Miten venäläisten miehitys vaikutti kaupunkiin ja sen asukkaisiin? Näyttely rauhasta ja sen vaikutuksista uusikaupunkilaisten silmin sekä uuden Seinätön museo -mobiilioppaan julkaisu.

 

7.7.-21.9.2021 Tie Uudenkaupungin rauhaan -kierrokset
Pieni kävelykierros suurten asioiden tapahtumapaikoilla. Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Uudenkaupungin kaupunki tarjoaa nämä rauhateemaiset kävelykierrokset kaupunkilaisille ja vierailleen. Tunnin mittaisen kierroksen lähtöpaikka on Pakkahuoneen vierassatama ja kierros päättyy Rauhanpuistoon.

7.-28.8.2021 Rauhan kuukauden teematorit/peruutettu epidemiatilanteen vuoksi!
Uudenkaupungin Rauha 300 vuotta -teemakuukauden ohjelmaa lauantaisin kauppatorilla. Koko perheen tapahtuma - nähtävää, koettavaa ja elämyksiä kaikenikäisille.

11.8.2021 Kirkko-ooppera Ende und Beginn
Säveltäjä Olli Kortekankaan kirkko-oopperan kantaesitys Uudessa kirkossa. Kantaesitys on samalla Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlien kunniaksi järjestettävän III Rauhan Symposiumin avajaistilaisuus.

11.-14.8.2021 Rauhan Symposium
Uudenkaupungin rauhan symposium linkittyy Euroopan rauhankaupunki -verkostoon. Tapahtumassa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla eri tieteenalat mm. väestötiede, historia, tulevaisuuden tutkimus, rauhan ja konfliktin tutkimus sekä kulttuurihistoria ja kielitiede. Symposium on maksuton ja avoin kaikille. Symposiumin suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.

Historiallisten sotilasyhdistysten vierailu Uudessakaupungissa/siirretään myöhempään ajankohtaan epidemiatilanteen vuoksi
Historialliset yhdistykset elävöittävät Uudenkaupungin rauhan historiallisia tapahtumia ja aikakauden elämää rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Uudenkaupungin kaupunkikuvassa on elokuun viimeisenä viikonloppuna mukana karoliineja ja mamselleja.

28.8.2021 Venetsialaiset ja Rauhansoutu/Peruutettu epidemitilanteen vuoksi
Uudenkaupungin perinteinen kesänpäätösjuhla. Torilla järjestetään päivällä Rauhan pidot, jossa kaupunki tarjoaa asukkailleen juhlavuoden kunniaksi kakkukahvit, kulttuuria ja muuta rauhateemaista ohjelmaa. Illan hämärtyessä soudetaan juhlallinen Rauhansoutu. Valaistuissa veneissä soutavat kuvainnollisesti Ruotsin, Venäjän sekä Rauhan joukkueet. Barokkiasuissa esiintyvät airueet ja perämiehet lukevat sillan pielessä keskeisen pätkän rauhansopimuksesta venäjäksi, ruotsiksi ja suomeksi.

30.8.2021 300-vuotisjuhlapäivä
Rauhansopimuksen vuosipäivän juhlallisuudet.
Jaetaan ensimmäinen Uudenkaupungin rauhanpalkinto.


 

Lisätietoja juhlavuodesta ja sen tapahtumista löydät
uki.fi/rauha300
uki.fi/tapahtumakalenteri

 

 

 

Jaa:

facebook twitterbird