Kukkaset Kaupunginlahden rannassa

Menovinkkejä Uudessakaupungissa 14.-27.8.2023

Elokuun kuulaat aamut ja pimenevät illat muistuttavat meitä jo alkavasta syksystä. Vielä riittää myös auringonpaisteisia päiviä ja mukavia elokuisia tapahtumia. Alla olevaan listaukseen on koottu menovinkkejä parin seuraavan viikon tapahtumatarjonnasta. Nappaa vinkit talteen ja osallistu vaikka kaikkiin!

Viikon lopulla 17.-19.8. saamme nauttia tasokkaan ja kansainvälisen Rauhan Symposiumin ohjelmasta, jonka teemana on tänä vuonna Viro. Torstaina 17.8. järjestetään myös ensimmäistä kertaa lasten ja nuorten Symposium. Rauhan Symposiumin järjestää Uudenkaupungin kaupunki yhteistyössä Suomen Tiedeseuran ja Tampereen yliopiston rauhan ja konfliktin tutkimuskeskus TAPRIN kanssa. Tämä vuoden yhteistyökumppaneina ovat myös mm. Tuglas-seura, Viron Tiedeakatemia ja Uudenkaupungin seurakunta. Symposiumin moderaattorina toimii toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Luennot ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Lauantaina 19.8. klo 18 kuullaan Uudenkaupungin Uudessa kirkossa Rauhan syksy – René Easperen nimikkokonsertti. Tutustu koko Rauhan Symposiumin ohjelmaan täältä. 


17.8. Toimintatorstaissa lähdetään Satupolulle Myllymuorin alias Kerttu Aaltosen iloisessa seurassa. Satumaiselle polulle startataan Rauhanpuistosta ja kuljetaan Alisenkadun uusittua pihakatua pitkin. Osallistavaa ohjelmaa sisältävälle Satupolulle on kaksi eri lähtöä, toinen aamulla klo 9.30 ja toinen alkuillasta klo 17.30. Satupolulla on säävaraus. 
17.8. Toimintatorstai jatkuu ulkoilmaelokuvaillan parissa Rauhanpuistossa klo 22 alkaen. Tunnelmallisessa elokuvaillassa nähdään Taron Egertonin tähdittämä, Elton Johin elämästä kertova musikaalielokuva  ROCKETMAN. 

 
Männäisten torilla esittäytyy perjantaina 18.8. Kalannin VPK. Torimyynnin ja popup-kahvilan lisäksi torilla kuullaan mukavaa musiikkia ja siitä vastaavat Duo Iiris & Päivi. 

Mailis ja Eino - musiikkinäytelmä saa ensi-iltansa Kulttuurikeskus Crusellin alakerran pienellä näyttämöllä pe 18.8. Mikko Rantasen käsikirjoittama ja ohjaama elämänmyönteinen musiikkinäytelmä perustuu Ulla-Maija Paalun kirjoittamaan kirjaan ”Hyv yötä jää nyt rakkahin” - Mailis ja Eino Saaren kirjeitä 1941-1946.. Esityksiä on kaikkiaan kahdeksan, joista viimeisin ke 6.9. Suuren suosion jo ennakkoon saavuttaneen musiikkinäytelmän esitykset ovat tällä hetkellä loppuun varattuja. Mahdollisia vapautuvia paikkoja voi tiedustella kulttuuritoimistosta, puh. 050 420 5401.

Tul toril teematorilla lauantaina 19.8. klo 10-14 on puolestaan vuorossa Harrastetori. Ohjelmassa on mm. Ellenin tanssijumppaa, Mimosa ja Kalle Klotz ja mukana on myös Vakka-Suomen musiikkiopisto. 

Santtiorannassa kokoonnutaan lauantaina 19.8. ja 26.8.  klo 17 mukavien yhteislauluiltojen parissa ja yleisöä laulattaa Rami Rafael.

Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden ideoima Koko kylä laulaa -yhteislaulutilaisuus  järjestetään yleisön pyynnöstä myös keskusta-alueella. Lauluja laulattavat ti 22.8. klo 18 alkaen Rami Rafael ja Petri Hatakka, Myllymäen idylllisellä puistoalueella. 

Vuoden hauskin koulupäivä on tiedossa to 24.8. kun Pirkka Street Basket – alakoululaisten Katukoristurnaus pelataan Uudenkaupungin torilla. Saman päivän Toimintatorstain teemana on Turvallisuustorstai.

 

Tietokirjailija Päivi Sappinen ja mentalisti Pete Poskiparta vierailevat kirjastonhoitaja Lauri Seudun haastattelussa kulttuurikeskus Crusellissa torstai-iltana 24.8. klo 18. Päivi Sappisen kirjoittama Pete Poskiparta: mies ja mieli ilmestyy elokuussa ja kirjan esittelytilaisuudessa on mahdollista tavata sekä kirjailija että kirjan päähenkilö. 


Gasthaus Pookissa vietetään lähiruokapäivää pe 25.8. Lähiruokatorilla esitellään ja myydään lähialueen tuottajien tuotteita ja maistellaan lähiruoka-annoksia. Illan konsertissa musisoivat Kari Antila Quartet sekä Sami Saari. 

Elokuun viimeisenä lauantaina 26.8. juhlitaan perinteisesti kesäkauden päättäjäisiä. Tul toril -toritapahtuman teemana on jo päivällä Venetsialaiset ja ohjelmassa mm. Sambaryhmä Cariocan kulkue, Myllymuorin leikkiä ja lauluja sekä pikakampauksia á la Julia. 

Iltapäivällä klo 13 voi lähteä aikamatkalle vuodesta 1685 vuoteen 1855 opastetulle Uudenkaupungin seitsemän suurta paloa -kierrokselle. Kierroksella nähdään tulipalojen syttymispaikat ja kuullaan paloihin liittyviä tarinoita. Kierrokselle startataan torilta, Rauhanmuistomerkin kohdalta. 

Venetsialaisiltaa juhlistetaan Kaupunginlahden ympäristössä ja Pakkahuoneen vierassatamassa sekä rannan ravintoloissa. Noin klo 22 Kaupunginlahden pimenevässä illassa ammutaan näyttävä ilotulitus kotimaisilla, ympäristöystävällisillä ilotulitteilla. Ilotulituksessa ovat mukana: Visit Uusikaupunki, Bistro Bay, Captain´s Makasiini, ravintola Kirsta sekä Pakkahuoneen kahvila ja vierasvenesatama.


Vielä on myös risteilykesää jäljellä. Maanantaisin risteilyt suuntautuvat Selkämeren kansallispuiston eteläisimpään käyntikohteeseen, Katanpään linnakesaarelle.  Upeaan Isonkarin majakkasaareen risteillään keskiviikosta sunnuntaihin. La 26.8. risteillään tunnelmallinen Muinaistulien yö -iltaristeily Isoonkariin klo 16-23.30. Risteilyt varataan täältä. 

Wahlbergin historiallisessa museotalossa on mielenkiintoinen näyttely ”Kapteenit – moniosaajia merellä ja maissa”. Näyttelyssä pureudutaan kahdeksan kapteenin elämään sekä kotikaupungissa että kaukana merillä. 


Autofanien kannattaa tutustua myös Automuseon vanhoihin mobiileihin sekä Saab-kokoelmaan. Bonk-museon mullistavat keksinnöt ja toimintavapaiden koneiden ja laitteiden tarinat saavat väkisinkin suun pielet kääntymään hymyyn. Bonkin Lasten Keksimössä lapset voivat rakentaa oman Bonk-koneensa. Näyttelyiden ystävien kannattaa piipahtaa Kulttuurikeskus CrusellissaPakkahuoneella, Galleria Horisontissa sekä TupsulassaRunonkulman Galleriassa on esillä Taru Taina-Noran ja Heli Väisäsen keramiikkaa ja taidegrafiikkaa. 

POMMISTA BONKKIIN! Henrik Helpiön kädenjäljet retrospektiivinen 70 v -juhlanäyttely on avoinna Gasthaus Pookin ravintolassa, pihapiirissä sekä liiterissä, ravintolan aukioloaikoina. 

Liikuntaa voit harrastaa vaikkapa golf-kentällä, maastopyöräilylenkeillä, uimarannoilla, virkistyssaunoilla, luonto- ja kuntopoluilla, Velhoveden rengastiellä, ulkokoris- tai Padelkentillä, Skeittipuistossa, juoksuportaissa sekä frisbeegolfradoilla. Tarjolla on myös erilaisia ulkojumppia.

14.-27.8. menovinkkilistauksesta löydät nämä ja paljon muuta. Listauksessa myös erilaiset mobiilisovellukset ja reitit, joilla pääset tutustumaan kaupunkiin omatoimisesti tai vaikkapa virtuaalioppaan johdolla. 

Katso 14.-27.8.2023 koko viikon tapahtumalistaus!
 

Tästä Uudenkaupungin tapahtumakalenteriin!

Share:

facebook twitterbird