Kaupunginlahti_iltakuva

Hurmaava Uusikaupunki

 

Täydellinen valinta arjen irtiotolle


Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Sympaattiset puutalokorttelit, mielenkiintoiset nähtävyydet, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, viihtyisät kahvilat ja ravintolat sekä upeat meri- ja luontokohteet luovat puitteet elämykselliselle vierailulle.

 

Puutalobongarin päiväuni

Merelliseen kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa upeasta Kaupunginlahden rannasta, jossa tarinaseinät ja rantamuureihin sekä kivetyksiin upotetut merelliset ajatukset muodostavat ikään kuin ulkoilmamuseon. Rantabulevardin suloisissa 1800-luvun makasiineissa on joskus varastoitu suolaa, mutta nyt niiden ravintoloissa ja terasseilla on varsin makea meininki.Uudessakaupungissa on yksi maamme laajimmista ja parhaiten säilyneistä empiretyylin puukaupungeista. Yli 40 puutalokorttelia ja 600 puutaloa laittavat huokaamaan – olisipa kiva kurkata sisälle. Tähän toiveeseen vastaa 3.-4.9. järjestettävä Vanhat talot -tapahtuma. Puutalojen pihoille pääsee tunnelmoimaan jo kesän kävelykierroksilla.  Opastetuilla kierroksilla kuulet ja koet monenmoista tarinaa kaupungistamme. Pihojen lisäksi teemoina ovat Uudenkaupungin rauha, Tarinoiden Kaupunginlahti, seitsemän suurta paloa sekä Sanni Winterin rooliopastus. ”Dekkarikävelyillä Petäjämäen jäljillä” -kierrosten teemaan johdattelee itse kirjailija Rake Tähtinen. Mobiilisovellusten avulla kaupungin menneisyyteen voit tutustua omatoimisesti.

 

Uudessa kaupungissa riittää nähtävää


Värikäs Taidetalo Pilvilinna hauskoine taidepolkuineen, pitsimökkeineen sekä rosarioineen on valloittava elämys. Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja muistella merenkulun kulta-aikoja.  Museon näyttely tutustuttaa kaupungin pimeään puoleen, mitä kaikkea täällä muinoin tapahtuikaan öiseen aikaan. Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Menopelien lisäksi automuseossa voit kurkistaa viehättäviin minimaailmoihin. Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä sekä toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Bonkin Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen.

Minifarmi & Kukkamessut tarjoaa ratkaisuja rakentamiseen, remontointiin, puutarhaan ja terasseille. Pakkahuoneen kesän iltatoriohjelmia eikä lauantaisia Tul toril -teematoreja kannata jättää väliin.  Myllymuorin heinäkuisilla lasten kierroksilla lennätetään Myllytonttu avaruuteen. Crusell-musiikkiviikko 23.-30.7. johdattaa kuulijansa kultaiselle 20-luvulle.

 

Meri- ja luontokohteista sekä monipuolisista harrastusmahdollisuuksista löydät lisätietoja  Meri ja muu luonto- sekä Voimaannu ja virkisty -osioista.


Tapahtumien tiedot löydät täältä: tapahtumakalenteri

 

VAKIOVIERAAT VIIHTYVÄT UUDESSAKAUPUNGISSA

 

Eila Urkola ja Hilkka Orava vierailevat Uudessakaupungissa vuosittain. Ystävysten mielestä kaupunki on Suomen kauneimpia ja usein vierailujen ajankohta osuu juuri Crusell-musiikkiviikolle.


- Me olemme molemmat aivan valtavan epämusikaalisia ihmisiä. Mutta se ei estä meitä nauttimasta musiikista, linjaa Hilkka Orava heti kättelyssä. Salolaisen kaksikon Uudenkaupungin vierailut noudattavat usein samoja askelmerkkejä – he saapuvat bussilla linja-autoasemalle, vuokraavat polkupyörät matkailutoimistosta, fillaroivat hotellille viemään laukkunsa ja polkaisevat ihailemaan kaupunkia.

– Uudessakaupungissa olemme käyneet joka kesä jo noin parinkymmenen vuoden ajan. Jos jostain syystä emme pääse Crusell-viikolle, tulemme Uuteenkaupunkiin jonain muuna aikana. Kerran vuodessa tänne on päästävä, kertoo uusikaupunkilaissyntyinen Urkola.

Paria kertaa lukuunottamatta ystävykset ovat aina yöpyneet samassa Hotelli Aquariuksen huoneessa, ja polkupyöriksikin valikoituvat joka kerta samat tutut menopelit. Vaikka lomareissu noudattelee tuttua kaavaa, musiikkiviikon konserteiksi valitaan jotain sellaista, mitä ei aiemmin ole vielä kuultu. - Erityisen kiva tapahtuma tämä on siitä, että tänne ihmiset eivät tule näyttäytymään ja pönöttämään, vaan ovat täällä musiikin takia. Täällä voidaan olla ja mennä juuri sellaisina kuin ollaan, Hilkka Orava luonnehtii.

Uuteenkaupunkiin ihastunut kaksikko jakaa ilosanomaa mielellään myös eteenpäin. Crusell-paidat he pukevat ylleen niin Helsingin juhlaviikoille, Turun musiikkijuhlille kuin Kuhmon Kamarimusiikkiinkin.


Kaunis kaupunki ja erinomainen palvelu 

Uuttakaupunkia ystävykset luonnehtivat jopa koko Suomen kauneimmaksi. Kaupungin taidokkaasti esiin tuotu monivaiheinen historia, puutalot ja palvelut saavat heiltä erityismaininnan.

– Monet eivät ehkä tajua, miten hieno puukaupunki tämä on, minusta jopa kaikkein hienoin. Täällä se ei ole mikään turistirysä, vaan asuttua aluetta, Orava kehuu.

 Vierailu Wahlbergin museotalossa kuuluu myös jokaisen Uudenkaupungin retken kohokohtiin. – Museotalossa yhdistyy hienosti monta asiaa. Ensinnäkin itse talo sekä porvarisperheen asuminen ja historia, toiseksi merenkulun historia museon yläkerrassa ja kolmanneksi vuosittain vaihtuvat näyttelyt, jotka ovat poikkeuksetta mielenkiintoisia, sanoo Urkola. – Näyttelyt ovat niin laadukkaita, että niiden rinnalla saa moni suuremman kaupungin museo jopa hävetä, lisää Orava.

Vaikka shoppailu ei normaalisti kuulu Urkolan ja Oravan mielipuuhiin, Uudessakaupungissa ostoskoriin tarttuu aina jotain. Tällä kertaa Orava matkaa kotiin useamman uuden vaatekappaleen kanssa, Urkola kattovalaisimen. – Mahtavatkohan uusikaupunkilaiset tajuta, kuinka hyvät kaupat ja erinomainen palvelu täällä on? Kun eilen kävin esimerkiksi ostamassa farkut, tänään ne oli jo lyhennetty minulle liikkeessä valmiiksi. Palvelu on aina ystävällistä ja avuliasta. Ei täältä mihinkään muualle kannata ostoksille lähteä, Hilkka Orava tuumii.

Vaikka kaupunki musiikkiviikkoineen liippaa salolaiskaksikon mielestä jo täydellistä, yksi parannusehdotus heiltä löytyy. – Vaikka Uusikaupunki on autokaupunki, saisi keskustassa olla enemmän pyöräteitä ja -kaistoja. Mutta tämä onkin sitten ainoa moite, naiset sanovat.

Lisää artikkeleita: www.ukilife.fi