Kaupunginlahti_iltakuva

Bli bekant med Nystad (Uusikaupunki)

Unika Nystad

Överraskar besökaren med sin mångsidighet

Charmiga trähuskvarter, unika och intressanta sevärdheter och evenemang, mångsidiga fritidsmöjligheter, lokala delikatess caféer och restauranger samt fantastiska havs- och naturmål lockar och erbjuder besökarna individuella upplevelser året om.


TRÄHUSFANTASTENS DRÖM

De underbara strandboulevardernas berättarväggar och i stenläggningen inbäddade marina tankar bildar som ett utomhusmuseum. I de förtjusande magasinen från 1800-talet har man en gång förvarat salt, men nu är det fantastisk stämning i deras restauranger och terrasser. Utbudet från unika butiker kompletteras av Uki Outlet-butiken som är öppen i centrum under sommaren.

Empirestilens trähusområde är ett av de mest omfattande och bäst bevarade i vårt land. Över 40 trähuskvarter och 600 trähus får en att tappa andan – det vore trevligt att få kika inuti. Detta önskemål besvaras med evenemanget Nystads Gamla Hus den 7-8 september. På trähusens gårdar kan man komma och känna på atmosfären redan under sommarens Gårdar och Trähus-rundturer. Guidade turer har teman som Freden i Nystad, Berättelsernas Stadsvik, De sju stora bränderna, borgarfrun Sanni Winter samt Myllymäki park.

SMÅSTADENS SPECIALITETER


Konsthuset Pilvilinna med dess konststig och rosarier är en förtrollande upplevelse. I det historiska Wahlbergs museumshus kan man känna atmosfären från ett förgånget borgarhem och minnas sjöfartens guldålder. Sjöfartshistoria erbjuds också av Lotsmuseet, Sjömanshemmet museum samt Nystads Maritima centrum. I Automuseets tre stora utställningshallar finns det mycket att se för både små och stora autofantaster. Revolutionerande uppfinningar och actionfyllda apparater kan man förundras över på Bonk-museet. I Bonks Barnuppfinnarlaboratorium kan man bygga sin egen Bonk-maskin.


Hela familjens Minifarm & Blomstermässa erövrar för 10:e gången 18-19 maj. Sommarens kvällsmarknad vid Pakkahuone och temamarknaderna "Tul toril" bör man inte missa. Myllymuoris 10-årsjubileumsäventyr tar en från den ena historien till den andra genom lek och uppgifter. På Karjurock-festivalen 19-20 juli underhålls man av toppartister. 


Temat för Crusell-musikveckan 22-28 juli är Tillsammans. Träbåtar och hobbyfordon beundras vid Pakkahuone och Möljä den 10 augusti. Sommarens avslutningsfest, Venezianska festen, firas den 31 augusti. Under sommaren underhålls man av sommarteatrar. Under vintersäsongen njuter man bland annat av Uudenkaupungin Teatteri och kulturcentret Crusells kulturella upplevelser samt galleriernas utställningserbjudanden. Naturen och de mångsidiga hobbymöjligheterna erbjuder aktiviteter året om. Mer evenemang och tips: visituusikaupunki.fi

Information om havs- och naturmål samt fritidsmöjligheter hittar du i “Havet och natur” samt “Fritidsaktiviteter och motion” sidor.