Kaupunginlahti_iltakuva

Bli bekant med Nystad (Uusikaupunki)

Välj en ny stad

Livskraftiga Nystad döljer en bit av den vackraste finländska naturen, den historiska stadsmiljön med sina charmiga trähus och framför allt att se och göra för många smaker.

Bli inspirerad av evenemang

Under vår- och höstsäsongen bjuder Nystads Teater på två uruppföranden: Autotehdas som berättar om vår gigantiska fabrik samt Mannapuuro ja mansikka som bygger på musik av Neon 2. Kulturcentret Crusell bjuder på många bra föreställningar och konserter under våren. Merefest firas 5–6.6. På festivallördagen ordnas motionsevenemanget Kesäkuun Kutonen för kvinnor samt e-idrottsevenemanget UkiStrike för unga. 7.6 tävlar man om titeln Kalakunkku i fisketävlingen Street Fishing. Vänner av antik och konst söker sig till antikmarknaden i Nopperla 27–28.6. Superhelgen Minifarmi & Kukkamessut firas undantagsvis i början av juli 4–5.7. Finska toppartister uppträder vid Karjurock 16–18.7. Under Crusell-musikveckan 25.7–1.8 firas 250 år gamla Beethoven med temat "Ode till glädjen". Torgevenemangen Tul toril med olika teman roar besökare under sommarlördagar och torgprogrammen vid Pakkahuone lönar sig inte att missa. Myllymuori har i år brist på vatten och på barnens äventyrsutflykter söker man en brunn.

I juli lönar det sig att bekanta sig med staden på de guidade rundvandringarna. Med en mobilapplikation som lanseras på sommaren kan man bekanta sig med en del av vår stadshistoria även under ledning av en virtuell guide.

I huvudutställningen i historiska Wahlbergs museum fördjupar man sig i berättelserna om husen i Nystad. I Bilmuseets tre utställningshallar finns det massor att se. Bonk-museet bjuder på revolutionerande uppfinningar och funktionsfria manicker. Konsthuset Pilvilinna är ett roligt och färgstarkt naivistiskt konsthus vid havet. Även familjens minsta har beaktats i objekten och evenemangen.

Njut av havet och skärgården

Den vackert restaurerade Stadsviken med bryggorna, belysningen och strandrestaurangerna lockar dig till havet. Här ligger också Pakkahuone, sommarens populäraste träffpunkt. Man kan också njuta av sommaren på olika temakryssningar. Galeasen Olga kryssar till fästningsön Katanpää och för barn ordnas trevliga Piratkryssningar. Ombord på mysiga M/S Kerttu kan du åka på kryssning till fyren Enskär samt på sälsafari och Fredagskryssningen, eller delta i Allsång på Gertrud. Under sommaren öppnar bryggrestaurangen Odine på ön Haidus och under högsommaren ordnas det tidvis även transporter till ön. Velhovesi ringväg, med sina små broar mellan holmarna, tar dig mitt ut i den vackraste skärgården – utan båt eller färjetidtabeller att passa.

Bekanta dig med Nystads bästa delar som en person som flyttat hit aningen längre ifrån och en person som vuxit upp här har samlat ihop i TOP 3-listor på sidan bredvid.


Bekanta dig med Nystads bästa delar som en person som flyttat hit aningen längre ifrån och en person som vuxit upp här samlat ihop i TOP 3-listor.

Från världen till sommarboende i hembyn

För Anitta Koskio har Nystad alltid varit mycket kär. En födelsestad där hon tillbringade sina barndoms somrar, i byn Hyyninen, hos morföräldrarna.

– Vi kallade det "mammantupa", minns Anitta. Barndomen i denna omgivning, med många kusiner och släktingar var en härlig tid. Lyckligtvis har jag och min familj fortfarande möjlighet att tillbringa långa perioder på samma fantastiska plats, nu som sommargäster, konstaterar hon tacksamt.

Efter barndomsåren har Anitta bott i Helsingfors och även rest mycket utomlands på grund av sitt arbete. Under några år fungerade hon också som företagsfadder i Nystad. – Jag och min man Rauno Sarantaus bodde flera år i Warszawa. Mitt arbete som kulturtränare för finländska företags ledning förde oss till Polen, konstaterar Anitta.

  1. Nystad är en frisk havsfläkt med sina strandrestauranger och båthamnar. – Inget vinner hemstadens strandlandskap, suckar Anitta.
  2. Crusell-veckan lockar även internationella träblåsmusiker och mästerkursdeltagare till staden. Veckan kulmineras i Lyktornas natt, som samlar människor till Vallinmäki för att njuta av stämningen och musiken. – Det lönar sig att skaffa konsertbiljetter i tid, tipsar Anitta.
  3. Nystad är geografiskt stort och de små byarna i området ger sommaren en egen färg med sina olika evenemang. – Våra ständiga favoriter är Pyhämaa Sommarteaters föreställningar.


 

Till en ny stad på grund av arbete

För Anastasiia Suni från S:t Petersburg gick flytten från en miljonstads vimmel till en helt okänd småstad förvånansvärt bra. Den första reaktionen var hur vacker och trivsam Nystad var.

För fem år sedan träffade Anastasiia sin blivande man Max i Helsingfors. Parets lilla son Mark hann födas i S:t Petersburg, men när maken fick jobb vid Nystads bilfabrik för 2,5 år sedan flyttade familjen ihop för första gången.

I S:t Petersburg var avstånden långa och arbetsdagarna på det stora hotellet blev också långa. Det fanns folk till rusningar överallt. I Nystad var allt nära och man fick mycket fritid. Ett gemensamt hem hittades i ett radhus nära havet och naturen, i närheten av centrum.

Anastasiia berömmer småstadens vänliga människor, trevliga lekparker och mångsidiga utbud. Det är lätt att delta i evenemangen. – Jag följer aktivt med vad som ordnas i staden via Facebook och internet – här blir inte tiden lång, försäkrar Anastasiia. Tack vare olika kurser går det finska språket redan bekvämt och målet är att studera ytterligare.

  1. Pakkahuone vid Stadsvikens strand är ett trivsamt ställe där sinnet och ögat vilar. I Pakkahuone ordnas också många slags evenemang. – Det är fint att även barnen har beaktats i evenemangsutbudet, tackar Anastasiia.
  2. Anastasiia är också en aktiv användare av bibliotekets tjänster. – Bibliotekets vänliga och hjälpsamma personal är alltid redo att hjälpa mig även med svåra frågor, berättar hon.
  3. Goodwill Cafes verksamhet som församlingen ordnar för invandrare får beröm av Anastasiia. - I kaféet har man kunnat träffa andra som flyttat hit från olika kulturer och vi har också besökt olika ställen. De arrangerande kvinnorna är helt bäst, hyllar Anastasiia.