Nystads museum

Nystads museum - Wahlbergs hus

Wahlbergs hus

Nystad museets, Wahlbergs hus presenterar borgarhemmets liv under sjöfartsstadens guldålder och introducerar samtidigt stadens maritima historia.

Grundaren av Nystad tobaksfabrik, Fredrik Wahlberg, byggde detta praktfulla bostadshus i början av 1870-talet. I husets rum har de gamla dekorativa kakelugnarna och skickliga takmålningarna bevarats, i salongen även de 
handmålade originaltapeterna som är mer än 150 år gamla. I rummen i bottenvåningen kan man känna av livet i ett borgarhus i Nystad vid sekelskiftet.

Segelfartygen sysselsatte stadens invånare i århundraden. Byggandet av fartyg, handelssjöfart och sjömännens liv ombord presenteras i museets övre våning. Sjömanskistor, souvenirer, skeppsmålningar och kaptenens navigationsinstrument berättar intressant om denna historia.

I bottenvåningens utställningsutrymmen byggs varierande utställningar upp ett par gånger om året. Huvudutställningen är årligen öppen från våren till hösten, och i slutet av november kläs Wahlbergs museets bottenvåning i julskrud.

Även barnbesökare har beaktats i Wahlbergs hus. I museet kan man bland annat leka detektiv och göra olika uppgifter relaterade till utställningarna. På sommaren öppnas en lekplats på gårdsbyggnaden för barnen, vars baksida visar upp föremål från en gammal skomakarverkstad. I Wahlberg husets museibutik finns stadens bästa souvenirer och presenter.
 

This content is only visible when the visitor has consented to marketing cookies.
Please accept marketing-cookies to watch this video.

Dela:

facebook twitterbird

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Öppet: 

8.6.-30.8.2024 mån-fre 10-17 och lör-sön kl. 11-16 (stängt 21.-23.6.). 
Annars tis-fre kl. 12-15 eller enligt överenskommelse (grupper alltid).
Utökade öppettider under julen. 
Allmänna guidade turer under sommaren på tisdagarna kl. 10.30 
och på torsdagarna kl. 15.30.
 

Avgifter: 

5 €/person, barn under 18 år gratis.
Museikort, Smartum, ePassi och Edenred accepteras som betalningsmedel.
Gruppbiljett 3 €/pers. (minst 10 personer i grupp). 
Guidning 40 €/grupp. 
Utanför normala öppettider 60 €/grupp.
Gruppens storlek högst 25 personer, bokas i förväg.