Havet och naturen

Havet och naturen

Friska upp dig och bli förtrollad av havet och naturen

I Nystad ”har vi havet precis vid strandkanten”. Du kan uppleva havsatmosfären redan i stadens centrum, på den trevliga strandboulevarden vid Stadsviken.
Framför staden breder en vacker skärgårdsnatur ut sig, vars idylliska öar omges av de rena vattnen i Bottenhavets nationalpark. De som anländer med egen båt kan njuta av tjänsterna vid gästhamnen, som även valts till Finlands bästa. En gästhamn finns också vid den idylliska Telakanranta i Pyhämaa, och dessutom finns det gästbryggor och besökshamnar i innerskärgården, såsom Segelsällskapets paviljong på Pietarinkari och Nystads Arbetarnas Motorbåtsklubbs utflyktshamn i Haanperänkari.

Du kan också utforska skärgårdens sevärdheter utan egen båt. Ombord på den trivsamma M/S Kerttu kan du göra en fantastisk sjöresa till Isokari fyrö eller ge dig ut på sälsafari långt ut till öppet hav. Med Kerttu kan du också åka på guidade fågelskådningsturer och uppleva stämningen på lördagskvällens kryssningar. Stadens maritima berättelser hör du på M/S Kerttus guidade sightseeingkryssningar.

I Nystads område finns det inte mindre än elva stadsunderhållna badstränder, vid havet och sjöarna. Vid vissa finns även bastur tillgängliga. Nystad är också en utmärkt plats för fiskeentusiaster. Fiskecentret och semesterbyn Merikoivula erbjuder utmärkta förhållanden för fiske. Vid önskemål finns också tjänster från personlig fiskeguide tillgängliga.

Ringleden runt Velhovesi, byggd genom öarna med sina små broar, för dig mitt in i den vackraste skärgården, utan att du behöver oroa dig för båt eller färjetidtabeller. Du kan cykla runt ringleden och njuta av skärgårdens atmosfär på långt håll. Du kan också köra runt den drygt 50 kilometer långa sträckan med bil och beundra havs- och sjölandskapet.

Du kan också njuta av den maritima naturen på Pamprinniemi naturstig i Pyhämaa. Hiunjärvi med sina naturstigar, nära centrum, är en regionalt betydande fågelsjö, där en mångsidig fågelfauna häckar med tanke på områdets storlek. Handikappanpassade naturstig och fågeltorn I Kasarminlahti erbjuder en säker miljö för att komma ut i skogen och vid vattnet för att observera naturen.

Båtfarare kan njuta när kajrestaurangen Odine öppnar igen för sommaren på ön Haidus. Restaurangen har fått sitt namn efter vraket av skonaren Odine, som kan ses vid stranden av Lilla Haidus.

Dela:

facebook twitterbird