Opasruusun saajat

23. Opasruusu Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumalle

21. helmikuuta vietetään kansainvälistä matkailuoppaiden päivää. Uudenkaupungin matkailuoppaat jakavat opaspäivän kunniaksi vuosittain ruusun sellaisille paikallisille tahoille tai henkilöille, jotka ovat työllään ja toiminnallaan tehneet kaupunkiamme myönteisellä tavalla tunnetuksi.

Tämänvuotinen ruusu ojennettiin Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtuman järjestäjille

Uudestakaupungista on lähdetty merelle aina ja veneet kuuluvat oleellisesti kaupunginlahden rantaan. Puuteollisuus työllisti aikoinaan vakkojen ja muiden puuastioiden tekijöitä, samoin puuveneiden rakentaminen.

Joitakin vuosia sitten heräsi muutamien kaupunkilaisten mielessä ajatus, että olisi hienoa saada erityisesti puuveneitä esille. Ensimmäisen kerran puuveneet olivat lisäohjelmana Uudenkaupungin Vanhat talot-tapahtumassa. Suosio oli niin hyvä, että puuvenetapahtumasta päätettiin tehdä jokavuotinen.

Viime vuonna oli jo kahdeksas kerta, kun Puupaatei Pakkahuoneel-tapahtuma järjestettiin Pakkahuoneen rannassa. Pääosin talkoohengessä järjestettävästä ilmaisesta elokuisesta lauantaipäivän tapahtumasta on muodostunut niin veneilijöiden kuin maakrapujenkin iloinen ja välitön tilaisuus. Kiinnostavat työnäytökset, käsityöläiset, mukavat oheisohjelmat ja myyntikojut sekä rento tunnelma ovat saaneet vuosi vuodelta enemmän katselijoita mukaan. Rannan laitureihin on kiinnittynyt uusia ja vanhoja moottori-, purje- ja soutuveneitä. Kaikki upeita käsityön taidonnäytteitä.

Viime kesänä loistava sää suosi järjestäjiä ja Pakkahuoneen rantaan saapui ennätysmäärä, noin 50 puuvenettä. Nähtävillä oli uusikaupunkilaisten veneiden lisäksi veneitä mm. Raumalta, Porista, Turusta, Kustavista, Helsingistä ja ensimmäistä kertaa myös Ahvenanmaalta. Tänä vuonna puuveneitä pääsee jälleen ihailemaan Pakkahuoneen rantaan lauantaina 14.elokuuta.

Opasruusun jakoivat kunniakirjan kera Uudenkaupungin matkailuoppaiden edustajat; puheenjohtaja Tuula-Riitta Karlin ja sihteeri Annukka Markela-Välimäki. Ruusun ja kunniakirjan vastaanottivat Puupaatei Pakkahuoneel-tapahtuman järjestäjät Asmo Hällfors (kuvassa vasemmalla), Max Helpiiö, Kim Helpiö, Henrik Helpiö (oikealla kuvassa) ja Mikko Vikman (puuttuu kuvasta). Heillä on taustaa vanhojen laitteiden harrastamisesta, niin veneistä kuin autoistakin. Tapahtuman järjestämishalukkuuteen vaikuttaa myös kotiseuturakkaus sekä halu näyttää muillekin kauniit veneet ja kaupunki. Mukana oli myös yhteistyökumppaneista tärkein eli Pakkahuoneen vierasvenesataman vetäjä, ravintoloitsija Tapio Pääkkö. Muita yhteistyökumppaneita ovat mm. Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys, Raumanmeren Puuveneilijät, Suomen Sukellushistoriallinen yhdistys ja Eurajoen kristillisen opiston puuvenekurssi.

Opasruusu jaettiin nyt 23.kerran. Edellisvuonna ruusun saivat Hahmopellon tekijät ja viime vuonna Uudenkaupungin automuseo.

Uudessakaupungissa on tällä hetkellä 15 auktorisoitua matkailuopasta. Suomen Opasliiton tämän koronavuoden teema on ”Turvallisesti oppaan matkassa”. Myös Uudenkaupungin oppaat järjestävät kesällä lukuisia opastettuja kävelykierroksia turvallisuussuositukset huomioiden. Osa kierroksista liittyy Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoteen. Tie Uudenkaupungin rauhaan -teemakierroksista lisätietoja: www.uki.fi/rauha300. Myös Tarinoiden Kaupunginlahti-kierroksia on tulossa. Perinteiset kotiseuturetket järjestetään mahdollisesti vasta syyskesällä. Lisätietoja opastuksista saa Uudenkaupungin matkailutoimistosta puh. 050 420 5333.

Jaa:

facebook twitterbird