Tammikuinen aurinko merimaisemalla

Menovinkkejä talvilomalaisille ja vähän muillekin

Kokosimme vinkkejä, mukavaa tekemistä ja näkemistä Uudessakaupungissa alkavan talvilomakauden ratoksi.

Uudenkaupungin kaupungin hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden järjestämä hiihtoloma-ajan eli 21.-27.2.2022 ohjelma löytyy kootusti  linkin takaa (hyvinvointi- ja vapaa-aikapalvelut). Tekemistä löytyy mm. vaatteiden tuunauspajassa, höntsäilykisoissa Hiun laavulla ja Kalannin Erämiesten majalla. Toimintaa on nuokkareiden lisäksi urheilukeskuksessa, uimahallissa, kirjastossa (anime & manga viikot) ja Crusellissa. Jäähallissa voi osallistua yleisöluisteluun. Kaikkiin tapahtumiin on ennakkoilmoittautuminen Vello- ajanvarausjärjestelmän kautta, joten klikkaa itsesi ajoissa mukaan toimintaan: http://vello.fi/nuoriso-ja-liikuntapalvelut/segment/e15259d5

Iloa luonnosta ja liikunnasta

Hiihtokelien ja jäätilanteen salliessa kaupungin liikuntatoimi on ajanut latuja ja luisteluratoja eri puolille kaupunkia. Niistä saat lisätietoja ältä (uusikaupunki.fi/liikuntapalvelut)

Vaikkei ulkoladuille pääsisikään on hiihto- ja kuntoputki Vahterusringissä Liljalaaksonkatu 27, aina ihannesää. Noin kilometrin pituinen lenkki maastoradan varrella on vaihtelevaa (korkeuseroja 16 m). Hiihtolenkin lisäksi Vahterusringissä on kuntorata esim. lenkkeilyyn, rullaluisteluun ja pyöräilyyn. Lisätietoja: http://www.vahterusring.fi/
Uudenkaupungin uimahalli, Koulupolku 5, Uusikaupunki, on oikea vesiliikunnan keidas. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki. Viikolla 8 uimahallissa järjestetään uimakouluja. Lisätietoja uimahallin liikuntamahdollisuuksista:
https://uusikaupunki.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/uimahalli/vesiliikunta

Talviuintiin on mahdollisuus sunnuntaisin Haimiossa, Metsälehdon saunalla, osoitteessa Haimiontie 365, Uusikaupunki. Sauna-aika on klo 16–18 ja maksut aikuisilta 5 € ja lapset alle 12 v. 2 €. Saunojien käytössä on pukukopit erikseen miehille ja naisille. Talviuinnin sanotaan pitävän flunssapöpöt loitolla ja parantavan vastustuskykyä. Paikalle tullaan tottakai, ainoastaan terveenä. Uinnit järjestää Vakka-Suomen Latu.

Hieno lisä talviuintitarjontaan on avautunut myös keskustan tuntumaan, Santtiorannan leirintäalueen saunalaiturin yhteyteen. Uudenkaupungin kaupunki ylläpitää lämmitettyjä pukutiloja ja kulkureittejä tiistaisin ja torstaisin klo 17-19. Lämmitettyä saunaa ei ole käytettävissä. Santtioranta löytyy osoitteesta Kalalokkikuja 14. Autoilevat uimarit voivat pysäköidä leirintäalueen auratulle pysäköintipaikalle.  
Lisätietoja tästä ja muista talviuintipaikoista liikuntapalveluiden sivulta.

Merellisestä luonnosta pääsee suotuisissa talviolosuhteissa nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Suositulle Kasarminlahden ulkoilureitille ja laavulle pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja eikun menoksi!

Museoissa historia elää  

Historiallisessa, entisen tupakkatehtailijan v. 1870 rakennuttamassa Wahlbergin museotalossa alakerran huoneet tutustuttavat entisajan porvariskodin tunnelmaan.
Yläkerran laaja merellinen näyttely esittelee merenkulun kulta-aikoja. Museossa lapset voivat leikkiä salapoliisia ja tehdä näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Museo on avoinna ma-pe klo 12-15.

Hiihtolomaviikon oheisohjelmaksi on museon väki laatinut mukavan mobiilisuunnistuksen. Menneen ajan talvitouhut -suunnistus on Seppopeli-alustalle tehty mobiilipeli, jota pelataan Uudenkaupungin keskusta-alueella suunnistaen, puhelinta tai tablettia apuna käyttäen. Peliä voi pelata hiihtolomaviikoilla 19.2.-13.3.2022. Lisäohjeet suunnistukseen löytyvät tapahtumakalenterista:
https://uusikaupunki.fi/tapahtumat/menneen-ajan-talvitouhut-mobiilisuunnistus-talvilomaviikoilla

Autotehtaan vieressä sijaitsevassa Uudenkaupungin Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää niin isommille kuin pienimmillekin autofaneille. Yli sata autoa, klassikkoautoja, moottoripyöriä, mopoja, maailman laajin Saab-autojen kokoelma ja jopa kaksi lentokonetta.  Menopelien lisäksi automuseossa voit kurkistaa viehättäviin minimaailmoihin, Raunistulan nukkekotikerhon näyttelyssä. Automuseon aarteisiin pääsee tutustumaan päivittäin klo 11-17.


Tutustu monipuolisiin näyttelyihimme
 

Kulttuurikeskus Crusellin näyttelytarjonta jatkuu 25.2. kahden virolaisen taiteilijan Invisible Horizons – näyttelyllä. Riin Pallon ja Kairi Orgusaar esittelevät maalauksiaan viimeisen kahden vuoden ajalta. Molemmat taiteilijat ovat kotoisin Raplasta, pienestä virolaisesta kylästä, jossa he ovat jo 10 vuoden ajan pyörittäneet paikallista nykytaiteen keskusta, järjestäneet tapahtumia ja opettaneet kursseilla. Näyttelyyn voi tutustua 22.3. asti ma-ke klo 10-16, to klo 10-18 sekä pe klo 10-16.

Galleria-Taidelainaamo Horisontissa, Alinenkatu 24, helmikuun näyttelyn teemana on ”100 teosta". Gallerian tiloihin ripustetaan tuolloin näytille noin sata teosta, joilla halutaan painottaa erityisesti gallerian taidelainaamotoimintaa. Edullisella kuukausihinnalla voi galleriasta lainata taidetta kotiin viemisiksi. Horisontin taiteeseen pääsee tutustumaan keskiviikosta perjantaihin klo 12-15 ja lauantaisin klo 10-13.

Tuhansien tupsujen näyttelyyn voi tutustua Horisontin vieressä sijaitsevassa Tupsulassa. Hahmopellosta ja Iloisista tuoleistakin tuttu naisporukka on loihtinut tupsuista tehtyjä hyvänmielen teoksia. Esillä on mm. kolmen metrin korkuinen tupsuteos kaupunginlahden rannasta ja torilta, tupsukukkia ja -hahmoja sekä ihastuttavia jakkaroita. Iloiset tupsuteokset ovat levittäytyneet myös Tupsulan ulkoseinustoille. Tupsujen ihmeelliseen maailmaan voi tutustua tiistaisin ja torstaisin klo 13-17 ja lauantaisin klo 10-14.

Runonkulman Galleriassa, Ylinenkatu 38 B, on 5.3. asti esillä helsinkiläisen Eija Keskisen puuväripiirustuksia. "Keriminen" -niminen näyttely tutustuttaa värikkäisiin puuväripiirustuksiin, joissa taiteilija on pohdiskellut mm. ajan käyttöä, elämän kulkua, liikettä ja muutosta. Piirrosten lisäksi esillä kolme installaatiota. Galleria ja sen yhteydessä oleva käsityötuotteita myyvä Pikkukylän Puoti on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15.


Muuta mukavaa ohjelmaa

RE/MAXin Talvisuunnistus tuo hauskaa ajanvietettä talvilomalaisille tiistaista torstaihin 22.-24.2. Ensimmäinen rasti on Sorvakonsillalta ja reitti kiertää Kaupunginlahden pohjukan. Suunnistuksessa voi rasteilta kerätä kirjaimet tai ratkaista vastauksen arvoitusten avulla. Arvoituksiin vastaaminen sopii parhaiten aikuisille. Palkkioksi suunnistajille jaetaan ilmapallot co-working-tila Messin kahviossa to 24.2. klo 12-15.

Soitatko, laulatko, haluatko kertoa runon tai osaatko ehkä taikoa? Soitatko bändissä, joka haluaa lavalle vai esittäisitkö kaveriporukalla vaikka sketsin? Kulttuurikeskus Crusellissa järjestettävä Uki Open Stage -tapahtumassa pe 25.2. klo 18 annetaan Crusellin lava halukkaiden esiintyjien vapaaseen käyttöön! Voit myös tulla vain seuraamaan ja kannustamaan esityksiä katsomosta käsin.

Laskiaissunnuntaina 27.2. klo 12-14 kannattaa suunnata kohti Leijonapuistoa. MLL Uudenkaupungin järjestämässä erityisesti lapsiperheille suunnatussa pulkkamäkitapahtumassa voi koko perhe laskea mäkeä ja tarjolla on myös halikoiratoimintaa. Tapahtumassa on mahdollista osallistua hevos- ja poniratsastukseen (maksullinen) ja myynnissä on pientä purtavaa.


Katso lisää tapahtumia Uudenkaupungin verkkosivujen tapahtumakalenterista!

Listausta päivitetty 21.2.2022.

Share:

facebook twitterbird