Rannalla kävelijät

Menovinkkejä Uudessakaupungissa 17.-23.7.2023

Uudenkaupungin tapahtumakesä on parhaimmillaan ja näkemistä ja tekemistä löytyy taatusti yllin kyllin viikon jokaiselle päivälle. Nappaa listalta suosikkisi tai osallistu vaikka kaikkiin – yksin, kaksin, perheen kanssa tai vaikka isommallakin porukalla!

Viikko käynnistyy leikkien Santtioranta Campingin Lasten maanantain parissa klo 14-18. Tuolloin leirintäalueella leikitään eri touhupisteissä ja myös Pomppulinnassa saa pomppia täysillä ihan luvan kanssa. Maksuttomat leikin täyteiset maanantait toteutetaan yhteistyössä MLL:n kanssa ja ne jatkuvat heinäkuun loppuun asti.

Myllymuorin lasten seikkailukierroksilla etsitään tiistaisin ja torstaisin klo 11  Myllytontun johdolla kuninkaan aarretta.  Uudenkaupungin perustaja Kustaa II Adolf on kadottanut kallisarvoisen jalokiven ja lapset saavat auttaa sen löytämisessä. Liput kierroksille myydään Doerzin kautta.

Tiistaina, keskiviikkona, torstaina, lauantaina ja sunnuntaina on Pyhämaassa vuorossa Suviteatterin Puhtaana käteen -nauruhermoja kutkuttava farssi. Lentävän lokin kesäteatterissa, Kaupunginlahden rannalla jatkuvat tiistaina ja keskiviikkona Liian paksu perhoseksi -kesäteatteriesitykset. Luvassa on draamakomediaa inhimillisyydestä, vahvuudesta ja vähän rakkaudestakin, huumoria unohtamatta.

Myllymäen upea puisto on mäen laidalla syntyneen merkkimiehen, Johan Nordströmin lahja kotikaupungilleen. Kuka olikaan herra Nordström ja mitä muuta hän teki? Tule kuulemaan tuulimyllyjen tarinaa ja ihastelemaan vanhoja perennoja ja kasviharvinaisuuksia.  Tämä kesän uutuuskierros järjestetään tulevana keskiviikkona 19.7. klo 14-15. Liput Doerzista.

Uudenkaupungin kulttuuripalveluiden järjestämät yhteislaulutilaisuudet jatkuvat ke 19.7. Lokalahdella. ”Koko kylä laulaa” -tilaisuus järjestetään Osuuspankin edustalla  ja lauluja laulattavat Rami Rafael sekä Petri Hatakka. 


Keskiviikkoisella Pakkahuoneen ohjelmallisella iltatorilla on tori- ja kirppismyyjien lisäksi aina tarjolla musapitoista ohjelmaa. Tällä viikolla musiikkitarjonnasta vastaavat Ugin omat artistit Kalle Klotz ja Susanna Pihlaja.  Pakkahuoneen kahvilassa on ihasteltavana Vakka-Suomen Taideyhdistyksen taidetta.

Viikon Toimintatorstai 20.7. klo 16-18 johdattelee musapolulle Alisellakadulla ja Rauhanpuistossa. Crusell-viikon "etkoilla" pääset nauttimaan paikallisten musisoijien taidonnäytteistä ja voit törmätä soittajiin keskellä kaupunkia.


Opastetulla Dekkarikävelyllä uppoudutaan torstaina 20.7. kirjailija Rake Tähtisen johdolla hänen kirjoittamiensa Petäjämäki-jännitysromaanien maailmaan sekä kirjoissa esiintyneisiin murhapaikkoihin ja muihin kirjasarjan keskeisiin paikkoihin.
Kierroksen jälkeen voi iltaa jatkaa vaikkapa yhteislaulun merkeissä. Ravintola Pookin pihapiirissa laulellaan torstai-iltana teemalla ”Valssin pyörteistä tangon tahtiin” duo Iiriksen & Päivin johdolla.



Myös rannan ravintoloissa voit herkullisen ruuan lisäksi nauttia live-musiikista. Bistro Bayn terassilla viihdyttää keskiviikkona Slow Down Trio ja lauantaina Kil & Valmer. Captain´s Makasiinin keskiviikon livemusaa tarjoilee Janne Tulkki, torstaina Kalle ja Susse, perjantaina Annika Eklund ja lauantaina Annika Nord. Ravintola Kirstassa bingoillaan perjantaisin, ja bingon jälkeen iltaa jatketaan Karaokella. Pakkahuoneen Terassin after workissa kuullaan Päivi Kurkilahtea. Santtioranta Campingin livemusiikki tarjonnasta lauantaina huolehtii Luca Sturniolo.


Lokalahden Nopperlassa käynnistyy loppuviikolla maailman kovin maalaisfestari Karjurock. Karjurockissa viihdytään torstaista lauantaihin Suomen huippuartistien parissa. Artistit ja liput löydät täältä.

Männäisten tori on tänä perjantaina 21.7. omistettu lapsille ja perheille. Torimyynnin ja popup-kahvilan lisäksi Uudenkaupungin Moottoripyöräkerho ajeluttaa lapsia ja musiikista vastaa Rami Rafael.

Viikon lopulla käynnistyy uniikki puupuhallinfestivaali Crusell-viikko, joka soi 22.-29.7. teemalla ”Unelmia huomisesta”. Musiikkiviikko on täynnä upeita konsertteja toinen toistaan hienommissa miljöissä, mm. Vanhassa kirkossa, Wallilan kartanossa ja kulttuurikeskus Crusellissa. Tuttuun tapaan maksuttomia "Päivän puhalluksia" pääsee torilla kuulemaan päivittäin klo 12.  Crusell-viikko tekee yhteistyötä WWF Suomen kanssa, ja jokaisesta myydystä lipusta lahjoitetaan euro Itämeren suojeluun. Tutustu konsertteihin: crusell.fi/konsertit2023/

Tul toril teematorit jatkuvat lauantaina Crusell-torin merkeissä. Ohjelmassa on mm. lasten taidepaja sekä viikon avauspuhallus sekä Crusell-naisten kahvila, joka palvelee päivittäin koko musiikkiviikon ajan.


Crusell-viikon aloituslauantaina voi osallistua opastettuun kävelykierrokseen klo 11-13. Pakkahuoneen vierassatamasta starttaava kierros on mainio tietopaketti puutalokaupungistamme niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin. Musiikkiviikon kierroksella pysähdytään välillä torilla kuuntelemaan Crusell-viikon Päivän puhallusta. Liput kierrokselle täältä.

Lomapäivää voi viettää myös merellä. Viihtyisän M/S Kertun maanantain ja tiistain risteilyt suuntautuvat Selkämeren kansallispuiston eteläisimpään käyntikohteeseen, Katanpään linnakesaarelle.  Upeaan Isonkarin majakkasaareen Kertulla risteillään viikoittain, aina keskiviikosta sunnuntaihin. Perjantai-iltaisin voi osallistua myös parin tunnin mittaiselle opastetulle sighseeing-risteilylle kokemaan kesäinen Uusikaupunki mereltä käsin. Risteilyt varataan täältä.

Taidetalo Pilvilinna on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin klo 14-18. Taidetalon, pitsimökin, hauskan taidepolun, rosarion ja kahviterassin lisäksi Pilvilinnassa on viikottain myös ohjelmaa. Torstaisin bingoillaan klo 16.30 ja lauantaisin kuullaan Pilvilinnan Pianovartteja klo 16.30.

Wahlbergin historiallisessa museotalossa on mielenkiintoinen näyttely ”Kapteenit – moniosaajia merellä ja maissa”. Näyttelyssä pureudutaan kahdeksan kapteenin elämään sekä kotikaupungissa että kaukana merillä. Museon yläkerta tutustuttaa yli 400-vuotta vanhan kaupungin merelliseen historiaan. Uudenkaupungin museon kesämuseot, luotsien työtä esittelevä Luotsimuseo Vallimäellä sekä merimiesperheen elämään tutustuttava Merimiehenkotimuseo Myllymäen reunalla ovat avoinna päivittäin klo 12-15 ja pikkumuseoihin on vapaa pääsy.

      
Bonk-museon mullistavat keksinnöt ja toimintavapaiden koneiden ja laitteiden tarinat saavat väkisinkin suun pielet kääntymään hymyyn. Bonkin Lasten Keksimössä lapset voivat rakentaa oman Bonk-koneensa. Autofanien kannattaa tutustua myös Automuseon vanhoihin mobiileihin sekä maailman laajimpaan Saab-kokoelmaan. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon kiehtovan minimaailma-näyttelyn. Näyttelyiden ystävien kannattaa piipahtaa Pakkahuoneella, Galleria Horisontissa, Runonkulman Galleriassa sekä Tupsulassa. Tupsulassa voi myös kuunnella vakkasuomalaisia sananparsia Crusellin musiikin siivittäminä, ääniteoksessa ”Tupsula nurkas pauhata vanhoi sananparssi lähiseurult”.  Kulttuurikeskus Crusellissa on avautunut kolmen naisen yhteisnäyttely "Elämän muodot osa 4", jossa on esillä
Karoliina Arvilommin tekstiiliteoksia sekä Marjaana Rotkon ja Pirjo Nylanderin keraamisia veistoksia.

  

Uudenkaupungin Merikeskuksen Kotien kätköistä II-näyttelyssä on esillä monipuolisesti merellistä historiaa yksityiskokoelmista. Perusnäyttelyssä on mm. useita vanhoja venemoottoreita, suurikokoinen uusikaupunkilaisen Warma-purjelaivan pienoismalli, muita pienoismalleja sekä laivamaalauksia. Merikeskukseen on vapaa pääsy.

POMMISTA BONKKIIN! Henrik Helpiön kädenjäljet retrospektiivinen 70 v -juhlanäyttely on avoinna Gasthaus Pookin ravintolassa, pihapiirissä sekä liiterissä, ravintolan aukioloaikoina.


Liikuntaa voit harrastaa vaikkapa golf-kentällä, maastopyöräilylenkeillä, uimarannoilla, virkistyssaunoilla, luonto- ja kuntopoluilla, Velhoveden rengastiellä, ulkokoris- tai Padelkentillä, Skeittipuistossa, juoksuportaissa sekä frisbeegolfradoilla. Tarjolla on myös erilaisia ulkojumppia.

Viikon 29 menovinkkilistauksesta löydät nämä ja paljon muuta. Listauksessa myös erilaiset mobiilisovellukset ja reitit, joilla pääset tutustumaan kaupunkiin omatoimisesti, vaikkapa virtuaalioppaan johdolla. Uudenkaupungin museon uusin sovellus "Crusellin jäljillä" esittelee minkälaisessa Uudessakaupungissa Berndt Henrik Crusell vietti lapsuutensa.

Katso 17.-23.7. koko viikon tapahtumalistaus!
 

Tästä Uudenkaupungin tapahtumakalenteriin!

 

 

Share:

facebook twitterbird