Keltainen hetki Kaupunginlahdella

Syyskuun menovinkit - näkemistä ja tekemistä Uudessakaupungissa

Kalenterin lehti kääntyi tänään jo syyskuulle ja alkavan syksyn tuntua voi havaita jo ilmassakin. Syksyllä saamme nauttia kuulaista syysaamuista, hienoista auringonlaskuista ja pimenevistä illoista. Syksyn myötä myös tapahtumatarjonta on siirtynyt osittain jo sisätiloihin.

Tulevana perjantaina 3.9. viihdytään vielä torimyynnin, katukeittiön ja musiikin parissa Männäisten torilla Kalannissa. Sunnuntaina 5.9. voi tehdä löytöjä Kätköistä kiertoon – koko kaupungin kirppistapahtumassa. Myyntipöytiä on pystytetty eri puolille kaupunkia, osa vanhojen puutalojen pihoille. Tiedot myyntipaikoista löytyvät järjestäjän osoitteesta: www.uginvanhattalot.fi  Tulevana viikonloppuna 4.-5.9. risteillään myös todennäköisesti kesän viimeiset opastetut risteilyt Isonkarin majakkasaarelle. Mielenkiintoisia ovat myös Vakka-opiston yhdessä matkailuoppaiden kanssa järjestämät opastetut pyöräilyretket 16. ja 20.9., jolloin eri kaupunginosiin, niiden historiaan, tarinoihin ja nykypäivään tutustutaan oppaan johdolla pyöräillen.

Koko perheen kestosuosikki ja TV:stä tuttu maailmanmestari-taikuri Simo Aalto tarjoilee iloa ja riemua koko perheelle yhdessä avustaja-vaimonsa Kirstin kanssa Jokeri Pokeri Box - Ihan Simona! esityksessä su 19.9. kulttuurikeskus Crusellissa.


Kansainvälisenä Rauhanpäivänä 21.9. on vielä mahdollista ennakkoilmoittautumalla osallistua ilmaiselle ”Tie Uudenkaupungin rauhaan” -opastetulle kävelykierrokselle, jossa esitellään Suuren Pohjan sodan päättäneen Uudenkaupungin rauhan keskeisiä tapahtumapaikkoja kaupungissamme.  Merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakka-opiston merellisessä illassa, 23.9. Crusellissa luennoi Jarmo Saarinen aiheenaan Uudenkaupungin Kala Oy.

Entinen tupakkatehtailijan koti, Wahlbergin museotalo, esittelee porvariskodin loistokkuutta 1800–1900 lukujen taitteessa ja museon yläkerrassa voit tutustua merenkulkukaupungin kulta-aikaan. Museon päänäyttely esittelee 1700-luvun alun Uuttakaupunkia rauhan solmimisen näyttämönä ”Rauhan paikka” -nimisessä näyttelyssä. Automuseon kolmessa avarassa hallissa voi ihastella yli sataa autoa, kahta lentokonetta, veteraanimopoja, maailman laajinta Saab-kokoelmaa ja löytyypä hallista myös autokorjaamomuseo. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon hienon, koko perhettä viihdyttävän Minimaailma-näyttelyn.
   
Monipuoliseen näyttelytarjontaan pääsee tutustumaan mm. Runonkulman Galleriassa, jossa nähdään gallerian omistajan Mervi Levasen öljyväritöitä ”Sininen on sitruunaa kirpeämpi” -nimisessä näyttelyssä. Galleria-Taidelainaamo Horisontin Värinä-teemaisessa näyttelyssä ovat mukana Hiltu Sallinen, Seija Itäranta, Juhani Vuorisalmi, Valto Vaalikivi ja Heli Sammalisto. Studiossa esittäytyy Esa Mierlahti. Pakkahuoneen kahvilassa pääsee tutustumaan valokuvaajana tunnetun Meeri Koutaniemen ensimmäiseen taidekeramiikka-näyttelyyn. Tupsulassa puolestaan voi ihastella tuhansista tupsuista tehtyjä uskomattomia töitä, jotka ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Kulttuurikeskus Crusellissa on 13.9. alkaen esillä taivasta ja merta esitteleviä öljyvärimaalauksia Jussi Mikael Grönlundin muistonäyttelyssä. 

Suosikkireitti, Velhoveden rengastie, vie keskelle kauneinta saaristoa ja syksyisiä merimaisemia autoillen tai pyöräillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa.

Kannattaa hyödyntää myös erilaiset netti- ja mobiilisovellukset, joilla kaupunkiin ja sen historiaan voi tutustua omatoimisesti. Näitä ovat mm. UkiAr-mobiilisovellus, Uudenkaupungin rauha -mobiilisuunnistus, Kulttuuripolku-esite, Piiloleikki-patsaat sekä Uudenkaupungin museon erilaiset mobiilioppaat ja verkkonäyttelyt.

Tutustu näihin ja koko kuukauden ohjelmatarjontaan TÄSTÄ LINKISTÄ!

Lisää tapahtumia: uusikaupunki.fi/tapahtumakalenteri

 

Jaa:

facebook twitterbird