Poikia Kaupunginlahden rannalla

TOP 3 Uudessakaupungissa - Johannan ja Laurin mansikkapaikat

Lue alla olevista TOP 3 -listauksista tänne juuri muuttaneen Johanna Ilmoniemen ja täällä syntyneen ja kasvaneen, sittemmin poismuuttaneen Lauri Ketosen näkemykset Uudenkaupungin mansikkapaikoista.

 

UUSIKAUPUNKI LUMOSI LOMAILIJAN  Johanna Ilmoniemi on tuore ukilainen. -Tulin Ukiin ensimmäistä kertaa täältä kotoisin olevan ystäväni kanssa. Paikka valloitti minut oitis. Siitä lähtien yövyin joka kesä hotelli Aittarannassa yön tai kaksi. Lopulta oli vastattava Uudenkaupungin lumoavaan kutsuun ja muutin tänne viime syksynä, Johanna kertoo.

Olen asunut monissa paikoissa. Keski-Suomessa syntyneenä vesistön sekä metsien läheisyys on minulle tärkeää. Uudestakaupungista löytyy todella paljon tutkittavaa ja uusia energioita, Johanna vakuuttaa.  

1. Uudenkaupungin taiteellinen energia inspiroi. Vaikken olekaan taiteilija kuin vain sielultani, täällä tuntuu, että kaikki on mahdollista.  Värit ovat täällä vahvasti edustettuina, etenkin Taidetalo Pilvilinnassa.

2. Olen tottunut samoilemaan luonnossa koirani kanssa, joten puistot, ulkoilualueet sekä luontopolut ovat tutkimuksemme kohteina. Historia ja mystiikka ovat luonnossa vahvasti läsnä. Olemme jo tutustuneet Pamprinniemen, Hiun ja Kasarminlahden luontopolkuihin sekä Käätyjärven lenkkiin. Nyt tarkkailemme länsirannikon talvea. Retkistäni teen myös videoita Youtubeen kanavalle ”Soul of Jo”.

3. Rakastan elävää musiikkia, tapahtumia ja markkinoita! Uki tarjoilee sielunruokaa tälläkin saralla. Captain´s makasiini tarjoaa hyvän valikoiman kasvisruokailijalle. Terassilla voi kuunnella live musiikkia ja koirakin voi olla mukana. Myös Gasthaus Pookin pihan yhteislaulutuokiot olivat mieleeni. Joulunavausmarkkinat yllättivät laajalla ja kekseliäällä valikoimallaan. Päätimme äitini kanssa ensi vuonna osallistua omilla käsitöillämme mukaan.

- Uusikaupunki tarjoaa upeassa tasapainossa rauhaa, luontoa, kulttuuria, tapahtumia ja estetiikkaa, Johanna vinkkaa.
 

VIIHTEEN AMMATTILAINEN VIIHTYY UUDESSAKAUPUNGISSA

Lauri Ketonen tunnetaan niin näyttelijänä, laulajana kuin ohjaajanakin. Teatterikärpänen puri Lauria jo nuoruusvuosina Uudenkaupungin Teatterissa ja lukion jälkeen veri veti Teatterikorkeakouluun Helsinkiin.  Teatteria Lauri on tehnyt yli 30 vuotta ja punaisilla laivoilla viihdyttänyt laivamatkustajia reilu 10 vuotta. Poismuuton jälkeen Lauri on vieraillut Uudessakaupungissa eri musiikkitapahtumissa, pitänyt konsertteja sekä ohjannut harrastajia niin Uudenkaupungin Teatterissa kuin Pyhämaassakin.

1. Uudenkaupungin ravintoloissa saa erinomaista ruokaa ja valinnanvaraa riittää. Lähellä sydäntä on Gasthaus Pooki, jossa olin nuorena kesätöissä. Legendaarinen kiviravintola, vehreä sisäpiha, saaristolaispöytä, tanssiliiteri sekä olut- ja viinituvat luovat hienot puitteet ravintolamiljöölle. Kaupunginlahden makasiiniravintoloiden terasseilla ja ravintoloissa viihdytään ja herkutellaan niin kesällä kuin talvellakin. Tasokasta tarjontaa löytyy muutakin ja ihan uusiakin konsepteja, Lauri listaa ilahtuneesti.

2. Makeanvedenallas ympäristöineen on kaunista seutua. Veneretkellä sulkuporttien kautta voi ihastella saaria ja kesämökkien rantoja. Autoillen voi katsella 60-luvulla padotun järven rantaviivaa ja toisella puolella tietä merta. Pyöräretkellä eväät voi valmistaa grillikodassa. Uimarannoista suosikkini on kallioinen Karhuluoto.

3. Isonkarin majakkasaari on henkeäsalpaavan kaunis ja itselleni rakas. Isoisäni toimi saarella luotsina ja suvullamme on siellä kesäpaikka. Päiväretkellä Uudestakaupungista saa jo maistiaisen ulkosaariston olosuhteista. Opastetuilla kierroksilla voi tutustua majakkaan, historiaan, kasvistoon sekä linnustoon. Saaren toisella puolella näyttäytyy jylhä ulkosaaristo ja kaukainen horisontti. Rakkain maisema on jylhien kalliomaisemien keskellä, alati muuttuvaa merta ihaillen. Pimeällä kannattaa käydä ihailemassa tähtitaivasta, majakan valon halkoessa maisemaa.