Virtuaaliopas mobiilinäytöllä

Koe Uudenkaupungin menneisyys täysin uudella tavalla

Uudessa lisätyn todellisuuden kokemuksessa 1800-luvun piikatyttö johdattaa käyttäjän Uudenkaupungin menneisyyteen historiallisten tarinoiden ja valokuvien avulla. UkiAR-mobiilisovellus julkaistaan 10.6.2020, jolloin se on vapaasti ladattavissa sovelluskaupoissa.

Uusi mobiilisovellus tarjoaa kaupunkilaisille ja vierailijoille mukaansa tempaavaa omatoimista tekemistä kesäisessä Uudessakaupungissa. Sovellus ladataan omalle älypuhelimelle tai tabletille ja sitä pääsee käyttämään silloin kun itselle parhaiten sopii. Sovelluksen julkaisuhetkellä tarinoita on 14 eri pisteessä Kaupunginlahden rannalla ja keskustan alueella. Kerää kaikki kuvat polkujen varrelta, niin voit muistella retkeä vielä jälkeenpäinkin! 

Sovelluksessa oppaana kulkee piikatyttö 1800-luvulta, joka ilmestyy katukuvaan virtuaalisesti. Hän on mystisesti jäänyt kiinni aikaan ja kertoo havaintojaan reilun 150 vuoden ajalta ja osaa kertoa myös kauan sitten kuulemistaan tarinoista aina 1800-luvun alusta asti. Tarinoiden kuvitukseksi hän esittelee valokuvia Uudenkaupungin museon kokoelmista, joka on yksi monista yli vuoden mittaisen hankkeen yhteistyökumppaneista.

  • On upeaa nähdä haaveen muuttuva todeksi ja miten laajasti sovellukseen sitoutuneita yrityksiä on jo julkaisuvaiheessa, kertoo idean isä, yrittäjä Tapio Pääkkö Pakkahuoneelta.

Sovelluksen sisältöjä luomassa ovat olleet yhteistyössä mm. joukko uusikaupunkilaisia yrityksiä ja matkailuoppaita, Uudenkaupungin museo sekä matkailu- ja kulttuuritoimi. Historia-asiantuntijana on toiminut CTRL Realityn Lauri Viinikkala, jonka juuret ovat Uudessakaupungissa. Äänensä virtuaaliselle opashahmolle on antanut Irmeli Laaksonen, joka normaalisti opastaa vierailijoita fyysisesti matkailutoimistossa.

  • Tämä on todella hieno, paikallishistoriaa nykyteknologian avuin esittelevä kokonaisuus, jonka Uusikaupunki voi edelläkävijänä tarjota niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Ja vieläpä paljolti paikallisin voimin toteutettuna, Laaksonen toteaa ilahtuneena.

Sovelluksen teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen CTRL Reality, joka on erikoistunut lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden sovellusten toteuttamiseen. Uuteenkaupunkiin toteutetussa sovelluksessa yhdistyvät viimeisin lisätyn todellisuuden teknologia ja elämyksellinen ja visuaalinen tarinankerronta. Erityistä sovelluksessa on se, että projektin yhteistyötahot voivat muokata ja täydentää sen sisältöjä itse, ilman teknistä osaamista. Projektin tavoitteena onkin näin pitää sovellus täynnä tuoretta ja mielenkiintoista sisältöä useiden vuosien ajan.

  • On hienoa, että uusikaupunkilaiset toimijat ovat halunneet olla edelläkävijöitä tällaisen sovelluksen tarjoamisessa kaupunkilaisille ja matkailijoille, kertoo toimitusjohtaja Teijo Lehtonen CTRL Reality Oy:stä.

Sovellus on toteutettu Ukipolis Oy:n hallinnoimassa hankkeessa, jolle osarahoitus saatiin EU:n maaseutuohjelmasta Leader Ravakan kautta. Hanketta rahoittavat myös mukana olevat uusikaupunkilaiset yritykset. 

  • Sovellukseen lisätään sisältöjä myös julkaisun jälkeen. Kaikki ideat sisällöistä ovat tervetulleita. Olkaa rohkeasti yhteydessä, jos haluatte oman yrityksen tai jonkin nähtävyyden kohdalle opaspisteen, kehottaa Heidi Jaakkola Ukipolis Oy:stä.

 Sovelluksen latauslinkit löytyvät osoitteesta: https://visituusikaupunki.fi/UkiAR  

Lisätietoja:

Heidi Jaakkola
Projektipäällikkö
Ukipolis Oy
www.ukipolis.fi
p. 044 773 2212
heidi.jaakkola@ukipolis.fi 

Irmeli Laaksonen
matkailusuunnittelija
Visit Uusikaupunki
www.visituusikaupunki.fi
p. 0440 515 209
irmeli.laaksonen@uusikaupunki.fi 

Teijo Lehtonen
toimitusjohtaja
CTRL Reality Oy
www.ctrlreality.fi
p. 044 440 0005
teijo@ctrlreality.fi 

 

Jaa:

facebook twitterbird