Kaupunginlahden ranta

Hurmaava UUSIKAUPUNKI - anna uuden kaupungin yllättää!

Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Sympaattiset puutalokorttelit, uniikit ja mielenkiintoiset nähtävyydet ja tapahtumat, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, paikallisten herkkujen kahvilat ja ravintolat, palvelevat puodit sekä upeat meri- ja luontokohteet tarjoavat vierailijoilleen yksilöllisiä elämyksiä. Tutustu, ylläty ja ihastu!

Puutalobongarin päiväuni

Merelliseen kaupunkiin tutustuminen kannattaa aloittaa upeasta Kaupunginlahden rannasta, jossa tarinaseinät ja rantamuureihin sekä kivetyksiin upotetut merelliset ajatukset muodostavat ikään kuin ulkoilmamuseon. Rantabulevardin suloisissa 1800-luvun makasiineissa on joskus varastoitu suolaa, mutta nyt niiden ravintoloissa ja terasseilla on varsin makea meininki.

Empiretyylinen puutaloalue on yksi maamme laajimmista ja parhaiten säilyneistä. Yli 40 puutalokorttelia ja 600 puutaloa laittavat huokaamaan – olisipa kiva kurkata sisälle. Tähän toiveeseen vastaa 7.-8.9. järjestettävä Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtuma. Puutalojen pihoille pääsee tunnelmoimaan jo kesän Pihat ja puutalot -kierroksilla. Opastuskierrosten teemoina ovat lisäksi Uudenkaupungin rauha, Tarinoiden Kaupunginlahti, Seitsemän suurta paloa, porvarisrouva Sanni Winter sekä Myllymäen puisto. 

Uudessakaupungissa riittää nähtävää


Taidetalo Pilvilinna taidepolkuineen ja rosarioineen on valloittava elämys. Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja muistella merenkulun kulta-aikoja. Museon näyttely ”Tulisuitsuinen hepo tulee” esittelee 100-vuotiasta Turun-Uudenkaupungin rautatietä eli ”Silakkarataa”. Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo, Merimiehenkotimuseo sekä Uudenkaupungin Merikeskus. Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Menopelien lisäksi automuseossa voit kurkistaa viehättäviin minimaailmoihin. Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä ja toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Bonkin Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen. Lue lisää näkemisistä ja tekemisistä!

Pakkahuoneen keskiviikkoisia iltatoriohjelmia eikä lauantaisia Tul toril -teematoreja kannata jättää väliin. Santtioranta Campingissa soi lauantaisin livemusiikki ja maanantait on omistettu perheen pienimmille. Myllymuorin 10-vuotisjuhlaseikkailu vie pienet seikkailijat tarinasta toiseen. Pohjoismaiden suurin hyvinvointifestivaali Natural High Healing kokoaa festailijat päihteettömästi yhteen juhlistamaan elämää ja sen ihmeitä Lokalahdelle 4.-7.7. Karjurock-festareilla 19.-20.7. viihdytään huippuartistien parissa. Crusell-musiikkiviikon 22.-28.7. teemana on ”Yhdessä”. 
Upeita puuveneitä ihastellaan Puupaatei Pakkahuoneel -tapahtumassa la 10.8.ja samana päivänä myös harrasteajoneuvot kokoontuvat Uudella-Möljällä Möljä Miittinkissä. 100-vuotiasta rautatietä juhlistetaan la 2.8., jolloin paikalle Turusta saapuu myös museojuna. 

Kesän päättäjäisiä, Venetsialaisia vietetään la 31.8. Kaupunginlahden ympäristössä. Kesäteattereita on tarjolla kaksin kappalein. Lentävän Lokin kesäteatterissa, Kaupunginlahden rannalla nähdään riemukas tarina Reidar Särestöniemestä. Pyhämaan Suviteatterissa viihdyttää hupsu farssi – Vuoroin vieraissa. Lisää ja lisätietoja tapahtumista löydät tapahtumakalenterista! 
 

Hurmaannu merestä ja luonnosta

”Meil o meri iha rannas”! Merelliseen tunnelmaan pääsee jo kaupungin keskustassa, Kaupunginlahden viihtyisällä rantabulevardilla.M/S Kertun kyydissä voit tehdä huikean merimatkan Isonkarin majakkasaarelle tai lähteä hyljesafarille kauas avomerelle. Kertun kyydissä pääset myös opastetuille linturisteilylle tai tunnelmoimaan lauantain iltaristeilyille. Merikaupungin tarinoita kuullaan opastetuilla sightseeing -risteilyillä kesäperjantaisin. 

Uudenkaupungin alueella on peräti 11 kaupungin ylläpitämää uimarantaa, meren ja järvien rannoilla. Niiden yhteydessä olevia saunoja voi vuokrata ja käytettävissä on myös muutama yleinen sauna.

Velhoveden rengastie, vie keskelle kauneinta saaristoa, Makeanvedenaltaan ympäri. Kierroksen voi pyöräillä tai hurauttaa reilu 50 kilometriä autolla meri- ja järvimaisemia ihaillen. 


Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Hiunjärvi luontopolkuineen, keskustan tuntumassa, on maakunnallisesti merkittävä lintujärvi, jolla pesii alueen kokoon nähden varsin monipuolinen linnusto. Kasarminlahden esteetön luontopolku ja lintulava tarjoavat turvallisen ympäristön päästä metsään ja veden äärelle seuraamaan luontoa.

Veneilijät pääsevät herkuttelemaan, kun laituriravintola Odine avautuu jälleen kesän ajaksi Haiduksen saareen. Nimensä ravintola on saanut kahvelikuunari Odinen hylyn mukaan, joka on nähtävissä Vähä-Haiduksen rantavedessä. Lisää merellisestä luonnosta täältä!

Voimaannu ja virkisty – monia mahdollisuuksia liikkumiseen


Vaihtoehtoja liikkumiseen tai rentoutumiseen riittää, ikään tai kuntoon katsomatta. 
Lyhyiden välimatkojen päässä toisistaan löytyvät niin uimahalli, jäähalli, urheilukenttä kuin erilaiset liikuntasalit ja kuntokeskuksetkin. Tarjolla on myös ratsastusta, keilausta, melontaa, kalastusta sekä uintia ympäri vuoden. Golfkentän pelikausi on yksi maan pisimmistä. Hiihto- ja kuntoputki Vahterusringissa on aukiolojen puitteissa aina ihanneolosuhteet liikkumiseen. Putkesta löytyy myös golf-simulaattori. 

Frisbeegolfin ystäville on tarjolla useita ratoja. Sorvakon kuntoradan tuntumassa on uusin, 18-väyläinen frisbeegolfrata ja ratoja löytyy myös Kalannista, Lokalahdelta ja Pyhämaasta. Padel-kentät Kaupunginlahden rannalla, tarjoavat upeat puitteet tämän suositun lajin harrastamiseen. Koko perheen skeittipuistossa viihtyvät niin skeittaajat, scoottaajat kuin pyöräilijätkin. Skeittipuiston vieressä sijaitsee suosittu Leijona-leikkipuisto sekä senioreille suunnattu toimintapuisto.


Retkeilijöille löytyy luonto- ja kuntopolkuja, maastopyöräily- ja suunnistusreittejä sekä laavuja ja grillikatoksia. Sorvakon kuntopolun varrella, kuntoaan voi kohottaa juoksuportaissa. Pyhämaan Telakanrannan kulttuuriportaat soveltuvat myös erinomaisesti liikuntaan. Lue lisää liikuntamahdollisuuksista!

Tutustu myös maailmanmestarivalmentajan Gordon Herbertin TOP 3 -listaan Ugin mansikkapaikoista!

 

Share:

facebook twitterbird