Luminen myllymäki, mylly mäen päällä taivasta vasten

Maaliskuun 1.-17.3.2024 menovinkit Uudessakaupungissa

Maaliskuu ja maata näkyvissä! Maaliskuu on jo virallisesti kevätkuukausi ja hurjaa vauhtia kohti kevättä ollaan menossa, vaikkei se ihan aina siltä tunnukaan. Kevään odottelijoille löytyy kaupungistamme monenlaista mukavaa tekemistä. Oletpa sitten aktiivinen liikkuja, luontonautiskelija tai penkkiurheilija vai pidätkö enemmän kuvataiteesta, teatterista, elokuvista tai kirjallisuudesta. Perheen pienimpiäkään ei ole unohdettu. Kokosimme jälleen maaliskuun alun menovinkit yksiin kansiin. Tutustu listaukseen ja eikun menoksi!

Kuukausi alkaa heti urheilun merkeissä, kun koripallon ystävät pääsevät seuraamaan KORISLIIGAN ylemmän jatkosarjan kotipelejä Uusikaupunki Areenalla. Lauantaina 2.3. klo 18 Korihait saavat vastaansa BC Nokian, ja lauantaina 16.3. klo 17 on Korihaita vastassa Salon Vilpas
NAISTEN I-divisioonan kotipeli Korihait – Espoo Basket Team pelataan sunnuntaina 3.3. klo 18, ja Korihait – Puhuttaret sunnuntaina 17.3. klo 17.

MLL Ipana-Messin maaliskuun Makuja maailmalta -ilta vietetään yhdessä kokkaillen tiistaina 5.3. klo 17. Maukas ateria nautitaan yhdessä illan päätteeksi. Maks.15 osallistujaa/ilta ja osallistuminen on maksutonta. Ilmoittautumiset viimeistään kolme päivää ennen: Marja Abudu 040 6689925. 

Kaipaatko innostusta, tukea tai yhteistyökumppaneita omiin luoviin projekteihisi? Tai haluatko vain tulla nauttimaan muiden ihmisten seurasta kulttuuriaiheisten keskustelujen parissa? Uudenkaupungin kulttuuripalvelut järjestää neljän viikon välein Luovien ihmisten vertaistukiryhmän kokoontumisen Kulttuurikeskus Crusellissa, jossa erilaiset ihmiset voivat kokoontua näiden asioiden äärelle. Seuraava kokoontuminen on tiistaina 5.3. klo 18. 

Kino Rauha tarjoaa keskiviikkona 6.3. klo 19  Uudenkaupungin pääkirjaston väistötilassa libanonilaisen elokuvan Caramel, jonka tapahtumat sijoittuvat Si Belle-nimiseen kauneushoitolaan, jossa erilaisista taustoista tulevat naiset saattavat hetkeksi vapautua miesten hallitseman konservatiivisen yhteiskunnan paineista, ja saada vertaistukea ongelmiinsa. 

Jos kaipaat apua raha-asioissasi, voit keskustella ongelmistasi maksuttomassa Talousneuvolassa Coworking- ja etätyötila Messin neuvotteluhuoneessa torstaina 7.3. klo 12. Soita ovikelloa, kun saavut perille.

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna vapaaehtoisvoimin torstaisin klo 16-18 omaehtoista hiljentymistä varten. Kirkon rukousalttarin ääressä voit sytyttää halutessasi tuohuksen. Toiveena on voida pitää kirkon ovia avoinna useamminkin kuin kerran viikossa.  Jos olet kiinnostunut liittymään päivystäjien joukkoon, voit olla yhteydessä: ville.virolainen@evl.fi , p. 044 363 5497.
 

Perheen pienimmät pääsevät nauttimaan satujen ihmeellisestä maailmasta Uudenkaupungin pääkirjaston Satutuokioon torstaina 7.3. klo 9.30, sekä Kalannin kirjaston Satutuokioon torstaina 14.3. klo 9.30. Satutuokioissa satutädit Tuula ja Susan lukevat uusia kuvakirjoja. Vauvoille loruillaan ja lauletaan Ipana-Messissä tiistaina 12.3 klo 11. 

Kulttuurikeskus Crusellissa on luvassa seven up -komiikkaa ja huikeita huomioita suomalaisesta todellisuudesta ja valheista Ulla Tapanisen Lava-ammuntaa VII-näytöksessä lauantaina 9.3. klo 13. ”Valehteleminenhan on nykyään muotia, ja olen valehtelemisen ammattilainen. Koko ikäni olen lavalla valehdellut sujuvasti!", sanailee Ulla.

Uudenkaupungin seudun ympäristöyhdistys järjestää sunnuntaina 10.3. klo 16 Kulttuurikeskus Crusellissa Ilvestapahtuman, jossa ilvesmies Hannu Rantala kertoo ilveksistä ja Ilveskuiskaaja-elokuvan teosta. Tule kuuntelemaan esitystä ja tutustumaan yhdistyksen toimintaan ja jäseniin. Kaikille avoin tilaisuus. Tilaisuudessa on myynnissä myös Ilveskuiskaaja-elokuvan tekijöiden uutta ilveskirjaa hintaan 35 euroa, käteismaksu.

Ikäinstituutti järjestää yhdessä kuntien, hyvinvointialueiden, järjestöjen, yritysten ja Liikkujan Apteekkien kanssa jälleen Ikiliikkuja-viikon 11.-17.3. Maanantaista torstaihin järjestetään päivittäin erilaisia ikäihmisille suunnattuja liikuntatapahtumia. 

 Vaikuttajatreffeillä  kulttuurikeskus Crusellissa ma 11.3. kuullaan vakkasuomalaisen kansanedustajan Milla Lahdenperän mietteitä eduskunnan ja Varhan ajankohtaisista asioista. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii puheenjohtaja Paula Kukkonen VAPI ry:stä. Vaikuttajatreffien yhteydessä järjestetään sotejärjestöille ”yhdistystori”, jonne sotejärjestöt ja niiden toimintaryhmät ovat lämpimästi tervetulleita esittelemään toimintaansa.
 

Kirjallisuuspiiri kokoontuu Kräkin talolla maanantaina 11.3. klo 18. Maaliskuun kirjana on Kiinalaisen Chi Zijianin menestysteos Puolikuu, joka on suuri tarina rakkaudesta ja menetyksestä, ilosta ja surusta, maagisista voimista, taiteen parantavasta vaikutuksesta sekä ihmisen suhteesta luontoon. 

Maaliskuussa on vielä mahdollista päästä katsomaan komedian mestarin Moliéren viimeiseksi jäänyttä, poskettoman hauskaksi luonnehdittua Luulosairas-esitystä. Jari Luolamaan ohjaamat teatteriesitykset 12., 16., 19. ja 23.3. Uudenkaupungin Teatterissa.

Merihistoriallisen yhdistyksen merellisessä illassa kulttuurikeskus Crusellissa torstaina 14.3. klo 18 on illan aiheena "Meri ja Oleronin saari". Taina Pierrierin esitelmän teemana on sata vuotta uusikaupunkilaisen Port Caledonian haaksirikosta. 

Mikään ei ole totuutta ihmeellisempää, joten miksi ei tekisi näytelmää ihan aidoista tilanteista. Kulttuurikeskus Crusellissa pe 15.3. klo 19 nähtävä Sattuu ja tapahtuu-esitys on tehty ihmisten aidoista, oikeassa elämässä tapahtuneista mokista. 

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa


Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. 8.3. asti Wahlbergin museotalon kävijät voivat osallistua lippujahtiin. Museoon on piilotettu 9 viesti- eli signaalilippua. Liput etsimällä ja niiden merkityksen selvittämällä osallistujat saavat museosta mukaansa pienen palkinnon! ”Kapteenit – moniosaajia merellä ja maissa” -näyttelyssä pureudutaan kahdeksan kapteenin elämään sekä kotikaupungissa että kaukana merillä. Näyttely on esillä vielä maaliskuun ajan. 

Autofaneille


Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon koko perhettä viihdyttävän Minimaailma-näyttelyn. Automuseo on avoinna päivittäin klo 11-17. 

Näyttelyiden ystäville 

Galleria-Taidelainaamo Horisontin maaliskuun taiteilijana esittäytyy Kyösti Hallikainen näyttelyllään Ikkunoita ja ovia. Horisontista voi myös vuokrata edullisella kuukausihinnalla taidetta kotiin. Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.Uudenkaupungin merihistoriallinen yhdistys täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja juhlistaa vuotta mm. kulttuurikeskus Crusellissa olevalla merellisellä näyttelyllä Meri ja Uusikaupunki 4.-28.3. Näyttely esittelee runsaan esineistön ja valokuvamateriaalin avulla sitä, mikä merkitys merellä on Uudellekaupungille ollut ja on vieläkin. Esillä on runsaasti meriaiheisia maalauksia, merenkulkuun ja kalastukseen liittyvää esineistöä ja valokuvamateriaalia.

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.


Runonkulman Galleriassa uusikaupunkilainen Nukketeatteri Piironginlaatikko juhlistaa 40-vuotista taivaltaan Nukkejuhlat-näyttelyllä 6.–30.3. Näyttelyssä on poimintoja teatterin toiminnasta vuosilta 1984-2024. Näyttelyn avajaiset ovat tiistaina 5.3. klo 18. Galleria on muuten avoinna ke 16-19 ja la 11-15.

Nukketeatteri Piironginlaatikon Mateli-näytelmässä vuonna 2001 esiintynyt ja näytelmän musiikin säveltänyt kansanlaulaja Anna-Maria Toivonen vierailee lauantaina 16.3. klo 13 Nukkejuhlat-näyttelyssä Runonkulman Galleriassa. Runolaulua ja tarinaa – Matelin tyyliin on musiikkia ja tarinankerrontaa yhdistelevä esitys, joka on suunnattu kaikenikäisille.
 

Liikunnan iloa

Uudenkaupungin uimahalli on oikea vesiliikunnan keidas. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki. Talviuinnin sanotaan pitävän flunssapöpöt loitolla ja parantavan vastustuskykyä. Talviuinnin ystäville on tarjolla muutamia vaihtoehtoja. Haimion vapaasaunan talviuintiin voi osallistua lauantaisin klo 16-19, osoitteessa Haimiontie 351. Haimion Metsälehdon saunan talviuinnin ajankohta on sunnuntaisin klo 16-18, osoitteessa Haimiontie 365. Talviuintimahdollisuus löytyy myös Santtiorannan laiturilla  ja laiturin läheisyydessä ovat lämmitetyt pukutilat käytettävissä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8.00-19.00. Sauna ei ole talvikäytössä. 
 

Jos ulkoladuille ei aina pääsisikään, ei hätää, hiihto- ja kuntoputki Vahterusringissä on aina ihannesää liikkumiseen. Noin kilometrin pituinen lenkki maastoradan varrella on vaihtelevaa ja korkeuseroja on 16 metriä. Hiihtolenkin lisäksi Vahterusringissä on kuntorata esim. sauvakävelyyn, juoksuun, rullaluisteluun ja pyöräilyyn. Kuntoputkesta löytyy myös golfsimulaattori, joka tarjoaa aidon golfelämyksen 90 golfkentän valikoimalla ympäri maailman. 

Ulos luontoon 

Merellisestä luonnosta pääsee suotuisissa talviolosuhteissa nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

 

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon. 

Menovinkit - Uudenkaupungin tapahtumat 1.-17.3.2024

Tästä tapahtumakalenteriin

 

 

Share:

facebook twitterbird