Purppurainen maisema

Menovinkkejä mukaviin talvilomapäiviin Uudessakaupungissa

Merellisessä puutaloidyllissä riittää näkemistä ja tekemistä talvellakin. Nähtävyyksiä, näyttelyitä, tapahtumia kaikenikäisille, monipuolisesti liikuntamahdollisuuksia sekä upeita luontokohteita. Meille voit tulla myös herkuttelemaan, hyviä ruokapaikkoja on useita. Tutustu Uudenkaupungin helmikuiseen ohjelmatarjontaan, bongaa listalta kiinnostavimmat ja eikun menoksi!Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Historiallisessa, entisen tupakkatehtailijan v. 1870 rakennuttamassa Wahlbergin museotalossa alakerran huoneet tutustuttavat entisajan porvariskodin tunnelmaan. Yläkerran merellinen näyttely esittelee merenkulun kulta-aikoja. Museossa lapset voivat leikkiä salapoliisia ja tehdä näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Museo on avoinna ma-pe klo 12-15. Museon Pakkasta ja pimeää -näyttely esittelee miten kylmyys ja pimeys näkyivät ihmisten asumisessa, liikkumisessa, liiketoimissa ja vapaa-ajanvietossa talviaikaan 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Talvisiin tarinoihin pääsee tutustumaan muun muassa porvarin, palovartijan ja piian kertomina. Näyttely on esillä 31.3. asti.

Autofaneille

Autotehtaan vieressä sijaitsevassa Uudenkaupungin Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää niin isommille kuin pienimmillekin autofaneille. Yli sata autoa, klassikkoautoja, moottoripyöriä, mopoja, maailman laajin Saab-autojen kokoelma ja jopa kaksi lentokonetta.  Menopelien lisäksi automuseossa voit kurkistaa viehättäviin minimaailmoihin, Raunistulan nukkekotikerhon näyttelyssä. Automuseon aarteisiin pääsee tutustumaan päivittäin klo 11-17.
 

Näyttelyiden ystäville


Kulttuurikeskus Crusellissa on 21.2.-12.3. on nähtävillä valokuvaaja Rauno Parkkilan näyttely ”Luontokuvia Länsi-Suomesta”. Luontoa esitellään paitsi taidokkaiden valokuvien myös puukaiverrustöiden avulla. Teosten aiheina ovat maisemat, linnut ja muut luonnon eläimet, kasvit ja hyönteisetkin. Valokuvien rinnalla kulkee myös Tiina Parkkilan kirjoittamia runoja.

Runonkulman Galleriassa on 25.2.asti esillä Uudenkaupungin lukion kuvaamataidon kurssilaisten akvarelli-, akryyli- ja öljyvärimaalauksia sekä valokuvataidetta. Näkymätön näkyväksi -näyttely on avoinna ke klo 16-19 ja la 11-14.

Galleria-Taidelainaamo Horisontin helmikuun taiteilijana esittäytyy Hiltu Sallinen teemana ”Vedet silmissä”. Sallisen ja gallerian muuhun taidetarjontaan pääsee tutustumaan keskiviikosta perjantaihin klo 12-15 ja lauantaisin klo 10-13.

Tuhansien tupsujen näyttelyyn voi tutustua Horisontin vieressä sijaitsevassa Tupsulassa. Hahmopellosta ja Iloisista tuoleistakin tuttu naisporukka on loihtinut tupsuista tehtyjä hyvänmielen teoksia. Esillä on mm. kolmen metrin korkuinen tupsuteos kaupunginlahden rannasta ja torilta, tupsukukkia ja -hahmoja sekä ihastuttavia jakkaroita. Iloiset tupsuteokset ovat levittäytyneet myös Tupsulan ulkoseinustoille. Tupsujen ihmeelliseen maailmaan voi tutustua tiistaisin ja torstaisin klo 13-17 ja lauantaisin klo 10-14.

Liikunnan iloa

Hiihtokelien ja jäätilanteen salliessa kaupungin liikuntatoimi on ajanut latuja ja luisteluratoja eri puolille kaupunkia. Niistä saat lisätietoja ältä (uusikaupunki.fi/liikuntapalvelut)

Jos ulkoladuille ei pääsisikään, ei hätää, hiihto- ja kuntoputki Vahterusringissä on aina ihannesää liikkumiseen. Noin kilometrin pituinen lenkki maastoradan varrella on vaihtelevaa ja korkeuseroja on 16 metriä. Hiihtolenkin lisäksi Vahterusringissä on kuntorata esim. sauvakävelyyn, juoksuun, rullaluisteluun ja pyöräilyyn. Kuntoputkesta löytyy myös golfsimulaattori, joka tarjoaa aidon golfelämyksen 90 golfkentän valikoimalla ympäri maailman. http://www.vahterusring.fi/

Uudenkaupungin uimahalli on oikea vesiliikunnan keidas. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki.
Uimahallilla on aarteenetsintää ja pukukaappiyllätykset koko talvilomaviikon. Hallilla järjestettäviin uimakouluihin on ennakkoilmoittautuminen. Lisätietoja tästä linkistä.

Talviuinnin sanotaan pitävän flunssapöpöt loitolla ja parantavan vastustuskykyä. Talviuintiin on mahdollisuus sunnuntaisin Haimiossa, Metsälehdon saunalla sekä Haimion vapaasaunalla. Santtiorannan laiturin tuntumasta löytyy myös talviuintipaikka. Sauna ei ole lämpimänä, mutta lämmin pukutila on uimareiden käytössä tiistaisin ja torstaisin klo 8-19.
 

Ulos luontoonMerellisestä luonnosta pääsee suotuisissa talviolosuhteissa nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Muita mukavia tapahtumia

MLL Uusikaupunki järjestää lapsiperheilla mukavan yhteisöllisen laskiaistapahtuman sunnuntaina 19.2. Leijonapuistossa. Mukana ovat mm. Karvakaverit, Uudenkaupungin VPK:n paloautot, sekä Wasaborgin tallin ponit ja puffetissa tietysti makkaraa ja vohveleita. Myös Ipana-Messissä on mukavaa ohjelmaa lapsiperheille koko hiihtolomaviikon.

Uki Open Stage – tapahtuma pe 24.2. klo 18 antaa mahdollisuuden halukkaille Crusellin lavan vapaaseen käyttöön. Soitatko, laulatko, haluatko kertoa runon, tehdä taikatempun, soittaa bändisi kanssa tai esittää kaveriporukalla vaikka sketsejä. Paikalle voi myös tulla kuuntelemaan ja kannustamaan.

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, jo 1920-luvulla toimintansa aloittaneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta sivuilta. Kuvalassa on hiihtolomaviikolla lapsille suunnattuja päivänäytöksiä.

Herkullisiin hetkiin


Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Kalaa saadaan päivittäin suoraan lähialueiden vesistä. Valitse suosikkiravintolasi ja tule herkuttelemaan.
Lisätietoja Uudenkaupungin ruokapaikoista löydät täältä.Uudenkaupungin tapahtumatarjontaa voit käydä kurkkaamassa tapahtumakalenterista.

Share:

facebook twitterbird