Pihlajanmarjat

Syyskuun menovinkit osa 2 - näkemistä ja tekemistä Uudessakaupungissa

Syyskuun kirpakat aamut ja orastava väriloisto pimenevine iltoineen on jo tuttua jokaiselle. Syksyn myötä myös tapahtumatarjonta siirtyy vähitellen sisätiloihin.

Santtiorannan leirintäalueella vietetään lauantaina  25.9. koko perheen yhteistä Syysriehaa. Monipuolinen ohjelmakattaus pitää sisällään herkullisten kahvila- ja grillituotteiden lisäksi leikkiä, Pomppulinnaa, laulua, ongintaa, tanssia ja päivän kruunaa ilotulitus.

Mielenkiintoinen on myös Vakka-opiston järjestämä Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoteen liittyvä etäluento tiistaina 28.9.  aiheena Sotien ja rauhojen historiaa Suomessa 1721-1809. Vakka-opisto järjestää yhteistyössä matkailuoppaiden kanssa opastetut pyöräilyretket 16. ja 20.9., jolloin eri kaupunginosiin, niiden historiaan, tarinoihin ja nykypäivään tutustutaan oppaan johdolla pyöräillen.

Kansainvälisenä Rauhanpäivänä 21.9. on vielä mahdollista ennakkoilmoittautumalla osallistua ilmaiselle ”Tie Uudenkaupungin rauhaan” -opastetulle kävelykierrokselle, jossa esitellään Suuren Pohjan sodan päättäneen Uudenkaupungin rauhan keskeisiä tapahtumapaikkoja kaupungissamme.  Merihistoriallisen yhdistyksen ja Vakka-opiston merellisessä illassa, 23.9. Crusellissa luennoi Jarmo Saarinen aiheenaan Uudenkaupungin Kala Oy.

Entinen tupakkatehtailijan koti, Wahlbergin museotalo, esittelee porvariskodin loistokkuutta 1800–1900 lukujen taitteessa ja museon yläkerrassa voit tutustua merenkulkukaupungin kulta-aikaan. Museon päänäyttely esittelee 1700-luvun alun Uuttakaupunkia rauhan solmimisen näyttämönä ”Rauhan paikka” -nimisessä näyttelyssä. Automuseon kolmessa avarassa hallissa voi ihastella yli sataa autoa, kahta lentokonetta, veteraanimopoja, maailman laajinta Saab-kokoelmaa ja löytyypä hallista myös autokorjaamomuseo. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon hienon, koko perhettä viihdyttävän Minimaailma-näyttelyn.
   
Monipuoliseen näyttelytarjontaan pääsee tutustumaan mm. Runonkulman Galleriassa, jossa nähdään gallerian omistajan Mervi Levasen öljyväritöitä ”Sininen on sitruunaa kirpeämpi” -nimisessä näyttelyssä. Galleria-Taidelainaamo Horisontin Värinä-teemaisessa näyttelyssä ovat mukana Hiltu Sallinen, Seija Itäranta, Juhani Vuorisalmi, Valto Vaalikivi ja Heli Sammalisto. Studiossa esittäytyy Esa Mierlahti. Pakkahuoneen kahvilassa pääsee tutustumaan valokuvaajana tunnetun Meeri Koutaniemen ensimmäiseen taidekeramiikka-näyttelyyn. Tupsulassa puolestaan voi ihastella tuhansista tupsuista tehtyjä uskomattomia töitä, jotka ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Kulttuurikeskus Crusellissa voi tutustua taivasta ja merta esitteleviin öljyvärimaalauksiin Jussi Mikael Grönlundin muistonäyttelyssä. 

Uimahalli on oikea vesiliikunnan keidas tarjoten monenlaista ohjelmaa eri-ikäisille. Koripallon ystäville on tiedossa jännittäviä hetkiä, kun Korihait aloittavat Korisliigaan valmistutumisen harjoitusotteluilla joita pelataan peräti kolme Uusikaupunki Areenalla syyskuun aikana.

Suosikkireitti, Velhoveden rengastie, vie keskelle kauneinta saaristoa ja syksyisiä merimaisemia autoillen tai pyöräillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa.

Kannattaa hyödyntää myös erilaiset netti- ja mobiilisovellukset, joilla kaupunkiin ja sen historiaan voi tutustua omatoimisesti. Näitä ovat mm. UkiAr-mobiilisovellus, Uudenkaupungin rauha -mobiilisuunnistus, Kulttuuripolku-esite, Piiloleikki-patsaat sekä Uudenkaupungin museon erilaiset mobiilioppaat ja verkkonäyttelyt.

Tutustu näihin ja koko kuukauden ohjelmatarjontaan näistä linkeistä 
pdf-tiedostoon!
tekstitiedostoon!
 

Lisää tapahtumia: uusikaupunki.fi/tapahtumakalenteri

Jaa:

facebook twitterbird