Edessä valkoisia ja vaaleanpunaisia tulppaaneja, takana kaupunginlahti ja purjeveneitä

Tapahtumia Uudessakaupungissa 29.4.-12.5.2024 sekä menovinkit Vapun viettoon!

Kevät on jo kalenterin mukaan pitkällä, mutta todellisuus on ollut hieman toista. Onneksi Vappu tuo tullessaan jo lämpimämpiä kelejä. Parin seuraavan viikon menovinkit on jälleen koottu yksiin kansiin. Toukokuussa aloitellaan risteilykautta ja perinteisen majakkamatkan lisäksi tarjolla on myös hyljesafareita sekä linturisteilyjä. Listauksessa on jälleen tarjolla tapahtumia moneen makuun, vauvasta vaariin. Tutustu ja osallistu, yksin, yhdessä tai isommallakin poppoolla!  

 

Pienessä vappukonsertissa kulttuurikeskus Crusellin näyttelytilassa ma 29.4. klo 18.30 kuullaan Vakka-Suomen musiikkiopiston opettajien Leena Anton ja Sirke Ruikkalan oppilaita. Osa oppilaista on jo syventävissä opinnoissaan olevia opiskelijoita ja osa vasta-alkajia. Konsertissa pääsemme kuulemaan maailmalla tunnettuja muusikoita, kuten esimerkiksi Johan Sebastian Bachia. Konserttiin on vapaa pääsy.
 

Pyhämaan Pyryn perinteinen vappupyöräily kutsuu pyöräilemään Vapunpäivänä 1.5. Pyhämaan paloasemalta Lyökkiin tai Lyökistä paloasemalle. Kahvia ja munkkeja on tarjolla perinteiseen tapaan Vintrin uimarannalla.

Etkö ehtinyt tehdä munkkeja? Ei hätää, Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa on vappuaattona 30.4. klo 15 Vappumyyjäiset, jossa on myytävänä munkkeja ja kotitekoista simaa. Tuotto menee lähetystyön hyväksi.
 

Perheen pienimmille on iloista menoa ja hulinaa Hakametsän koululla MLL Ukin Vappudiscossa keskiviikkona 1.5. klo 14-16.  Ohjelmassa on mm. musiikkia, pomppulinna, kasvomaalausta ja buffet. Vapputeemainen pukeutuminen on enemmän kuin sallittua.
 

Sellisti Jussi Makkonen sekä pianisti Nazig Azeizan konsertoivat Uudenkaupungin seurakuntakeskuksessa vapunpäivänä 1.5. klo 18. Keväisiä kaikuja -vappukonsertissa kuullaan musiikillisia tuulahduksia mm. Suomesta, Ranskasta ja Argentiinasta. Astor Piazzollan mukaansa tempaavat tangot ja viehkeät ranskalaiset sävelet johdattavat kuulijansa keväisiin tunnelmiin. Ohjelmassa on myös Jean Sibeliuksen ja Oskar Merikannon rakastetuimpia sävellyksiä. 
 

Perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan satujen ihmeelliseen maailmaan torstaina 2.5. klo 9.30 Uudenkaupungin kirjaston Satutuokiossa, jossa satutädit Tuula ja Susan lukevat uusia kuvakirjoja. Vauvoille loruillaan MLL:n Ipanamessissä tiistaina 7.5. klo 11. 

Minne olet ajatellut matkustaa ensi kesänä? Jos mielit etelään, kenties ei tarvitsekaan lähteä kovin kauas. Uudenkaupungin kirjastossa on torstaina 2.5. klo 18 Matkailuilta - Vinkit kesän Viron matkoille. Tule kuulemaan Viron-matkailun harrastajilta, mihin eteläisessä naapurimaassamme kannattaa suunnistaa.

Uudenkaupungin kirjaston lasten- ja nuortenosastolla voi perjantaina 3.5. klo 15.30 osallistua nuorille tarkoitettuun Keskustelukerhoon. Muutaman viikon välein järjestettävässä avoimessa kerhotapahtumassa keskustellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. 
 

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna torstaisin klo 16-18 omaehtoista hiljentymistä varten. Kirkon rukousalttarin ääressä voit sytyttää halutessasi tuohuksen.   
 

Risteilykausi alkaa hyljesafarin merkeissä! Hyljeretki Sandbäckille risteilyalus M/S Kertulla on aito suomalainen villieläinsafari, jossa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä avomerelle katsomaan ja valokuvaamaan Itämeren kookkaimpia hylkeitä, harmaahylkeitä eli halleja niiden luonnollisessa ympäristössä. Hyljeretki on myös kahden majakan matka. Bongattua tulee sekä Sandbäck että Isokari, johon pääsee sisälle ja kiipeämään ylös asti. Hyljeretkiä tehdään 4., 9. ja 11. toukokuuta. Matkalla pikkukipparit pääsevät kokeilemaan laivan ohjaamista, ja aikuiset viihtyvät maisemia katsellen sekä mm. luonto- ja meriaiheiseen kirjallisuuteen tutustuen. Opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon ja saariston nähtävyyksiin.
 

Tervetuloa lennolle kulttuurikeskus Cruselliin lauantaina 4.5. klo 19! Spring Flight - Sunny Side Swing Bandin kevätkonsertti vie sinut matkalle, joka kulkee viehättävän Pariisin kautta kiertäen kolmella eri mantereella. Yksi kohteista on New York, ja sen legendaarinen jazzklubi Birdland. Konsertin monipuolinen ohjelmisto koostuu vanhoista klassikoista aina tuoreempiin kevyen musiikin hitteihin. Orkesterin laulusolisteina esiintyvät Matti Mäntylä, Eerika Haapamaa ja Tuuli-Maija Jaarinen.
 

Isonkarin linturisteilyillä 5.5. ja 12.5 pääset tutustumaan Pohjanlahden korkeimpaan majakkaan ja nauttimaan raikkaan meren kimmellyksestä ja lintujen kevätmuuton huumasta. Isonkarin nimikkolinnut riskilät aloittelevat pesintäänsä, keto-orvokit loistavat kevätauringossa, ja majakkamatkailijan mieli ja keho saavat happea ja valoa pitkän, pölyisen kaupunkitalven jälkeen. Merimatkat taitetaan risteilyalus M/S Kertulla, jonka viihtyisissä ja lämpimissä sisätiloissa on kahvila (anniskeluoikeudet) ja aurinkokannella runsaasti tilaa nauttia päivästä merellä. Jo matka saareen on elämys: Pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa, sekä rannattomana avautuvan Selkämeren nautiskellessasi matkasta vaikkapa pullakahvien tai huurteisen kera.
 

Lähde mukaan Uudenkaupungin matkailuoppaiden järjestämille suosituille kotiseutukierroksille Ensimmäisenä vuorossa on kotiseuturetki Lokalahdelle maanantaina 6.5. klo 18. Oppaina kierroksella toimivat Tuula-Riitta Karlin ja Raija Herrala-Nurmi. Kierroksen hinta 25 € maksetaan oppaalle paikan päällä ja maksu sisältää retkikahvit. 
Ilmoittaudu Lokalahti-kierrokselle tästä!
 

MLL Ipana-Messin Makuja maailmalta -illassa tiistaina 7.5. klo 17  kokkaillaan yhdessä eri kulttuurien ruokaa. Maukas ateria nautitaan yhdessä illan päätteeksi. Ilmoittautumiset viimeistään kolme päivää ennen: Marja Abudu 040 6689925.  

Uusikaupunki rakennettiin uudelleen 1800-luvun puolivälin tulipalojen jälkeen. Ketkä rakennuksia suunnittelivat? Uudenkaupungin Uuden kirkon suunnitteli lääninarkkitehti G.Th. Chiewitz, joka oli oman aikansa menestyneimpiä ja tunnetuimpia arkkitehtejä Suomessa. Suunnitteliko hän kaupunkiin muutakin?  Kräkin talolla on tiistaina 7.5. klo 18 Katujen kertomaa -luento, jossa mm. näitä asioita käsittelee museonjohtaja Mari Jalava
 

Wasaborgin tallilla vietetään Helatorstain hulinoita torstaina 9.5. klo 13. Tule viettämään kiva päivä tallilla koko perheen voimin. Ohjelmassa mm. pikkuponien katrilli, kepparikisa ja jännittävä kaksintaistelu-estekisa. Luvassa on myös talutusratsastusta, valjakkoajoa ja maukas buffetti. Maksu tapahtuu käteisellä tai MobilePaylla.
 

Kasarminlahden laavulla järjestetään jo tutuksi tullut Vakka-Suomen Ladun Helatorstain Metsäkirkko torstaina 9.5. klo 15. Laavulle lähdetään yhdessä kävellen urheilukentän parkkipaikalta klo 14.15. Metsäkirkko soveltuu koko perheelle rauhoittumishetkenä arjen kiireiden keskellä. 
 

Risteilyt Isonkarin majakkasaarelle tehdään 10. ja 12. toukokuuta matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä, ja opastus laivamatkan aikana tutustuttaa saaristoluontoon sekä saariston nähtävyyksiin. Perillä Isossakarissa tutustutaan saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse majakkaan. 
 

Paljon tykätty Uki Open Stage palaa taas! Soitatko, laulatko, haluatko kertoa runon tai tulla tekemään taikatempun? Onko sinulla bändi, joka haluaa tulla esiintymään, vai tuletko vaikkapa kaveriporukalla esittämään sketsin? Nyt on kaikki mahdollista, ja annamme kaupunkilaisille perjantaina 10.5. klo 18 kulttuurikeskus Crusellin lavan vapaaseen käyttöön! Voit myös tulla vain seuraamaan ja kannustamaan esityksiä katsomosta käsin. Tärkeintä on hyvä fiilis, yhdessäolo ja tekemisen riemu. 
 

Uki-Kalanti 4H-yhdistys järjestää nuorille yrityskoulutuksen lauantaina 11.5. klo 8 Nuorisotalo Vantissa. Koulutus on tarkoitettu 13-28-vuotiaille yrittäjyydestä kiinnostuneille nuorille, ja se on osallistujille maksuton. Koulutukseen tulee ilmoittautua etukäteen Lisätietoa ja ilmoittautumiset Uki-Kalanti 4H-yhdistyksen verkkosivuillaLisätietoa koulutuksesta saat myös sähköpostitse: uki-kalanti@4h.fi tai puhelimitse toiminnanjohtaja Emma Suovaselta nro 040-5435750. 
 

Vakka-Suomen musiikkiopisto täyttää 54 vuotta, ja tarjoaa sen kunniaksi kaikille hintaan 5,40 € loistavan ja viihdyttävän esityksen Tuhkimo-pienoisooppera kulttuurikeskus Crusellissa la 11.5. klo 15. Lippu sisältää esityksen jälkeisen kahvi, tee, mehu ja mansikkakakku tarjoilun Crusell-salin lämpiössä. Rossinin Tuhkimo on suosittu klassikkoteos, jonka koskettava ja opettavainen tarina on kiedottu mitä kauneimpaan ja humoristisimpaan musiikilliseen muotoon. Teokseen on lisätty myös puherepliikkejä, joten se on kaikenikäisille sujuvaa ja kepeää seurattavaa.

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa


Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna ti-pe klo 12-15.
 

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon koko perhettä viihdyttävän Minimaailma-näyttelyn. Automuseo on avoinna päivittäin klo 11-17. 

Näyttelyiden ystäville 

Pakkahuoneen vierassataman kahviossa on esillä Kai Hyvärisen Taltanlastun puuveistoksia -näyttely 26.5. asti. Pakkahuone on avoinna joka päivä klo 8-20.
 

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä! Toukokuun taiteilijana on Heli Sammalisto näyttelyllään Kiveltä kivelle. Näyttelyn avajaiset ovat torstaina 2.5. klo 18. Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13. 
 

Runonkulman Galleriassa voi tutustua Mervi Levasen Mielentiloja -näyttelyyn 29.5. asti. Galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15.    

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.
 
Liikunnan iloa
 

Uudenkaupungin uimahalli on oikea vesiliikunnan keidas. Saman katon alta allasosaston ja hauskan vesiliumäen lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali ja judosali. 
 

Ulos luontoon 

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa.  Bar m´UKIssa voi keskiviikosta perjantaihin laulaa karaokea. Ravintola Captain´s Makasiinissa viihdyttää Vappuaattona 30.4. Chris, Laurell & Mika -Acoustic Rock Trio ja lauantaina 4.5. Jukitsu & Eero.  Public House Olkkarissa la 11.5. musisoinnista vastaa Annika Nord.
 

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä. 

Menovinkit 29.4.-12.5.2024

Tästä tapahtumakalenteriin

Share:

facebook twitterbird