Pojat Kaupunginlahden rannalla

Hurmaava Uusikaupunki – yllättää vierailijan monipuolisuudellaan

Yli 400-vuotta vanha merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Sympaattiset puutalokorttelit, mielenkiintoiset nähtävyydet, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, paikallisten herkkujen kahvilat ja ravintolat, palvelevat puodit sekä upeat meri- ja luontokohteet luovat mainiot puitteet lomalle.


 

Puutalobongarin päiväuni

Uudenkaupungin empiretyylinen puutaloalue on yksi maamme laajimmista ja parhaiten säilyneistä.  Reilu 600 pastellisävyistä puutaloa laittavat huokaamaan – olisipa kiva kurkata sisälle. Tähän toiveeseen vastaa 3.-4.9. järjestettävä Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtuma. Puutalojen pihoille pääsee tunnelmoimaan jo kesän Pihat ja puutalot -kävelykierroksilla. Opastettujen kierrosten teemoina ovat lisäksi Uudenkaupungin rauha, Tarinoiden Kaupunginlahti, Seitsemän suurta paloa sekä porvarisrouva Sanni Winter. ”Dekkarikävelyillä Petäjämäen jäljillä” -kierrosten teemaan johdattelee itse kirjailija Rake Tähtinen.

Upean rantabulevardin tarinaseinät ja kivetyksiin upotetut merelliset ajatukset muodostavat ikään kuin ulkoilmamuseon. Suloisissa, 1800-luvun makasiineissa, on joskus varastoitu suolaa, mutta nyt niiden ravintoloissa ja terasseilla on varsin makea meininki. Uniikkien putiikkien tarjontaa täydentää kesän ajan keskustassa avoinna oleva Uki Outlet -myymälä.

Hauskoja kohteita ja mukavia tapahtumia
 

Taidetalo Pilvilinna taidepolkuineen ja rosarioineen on valloittava elämys. Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja muistella merenkulun kulta-aikoja.  Museon näyttely tutustuttaa 1800-1900-luvun alun pukuhistoriaan. Merellistä historiaa tarjoilevat myös Luotsimuseo, Merimiehenkotimuseo sekä Uudenkaupungin Merikeskus.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä sekä toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Bonkin Lasten Keksimössä voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen.

Pakkahuoneen kesän iltatoriohjelmia eikä lauantaisia Tul toril -teematoreja kannata jättää väliin. Uudet, teemalliset Toimintatorstait elävöittävät kaupungin keskustaa 12.8. asti. Kesäteattereita löytyy kaupungista peräti kaksi. Lentävän Lokin kesäteatterissa, keskustassa nähdään ”Neito kulkee vetten päällä” ja Pyhämaan Suviteatterissa viihdyttää ”Avioliittosimulaattori”. Myllymuorin heinäkuisilla lasten kierroksilla lennätetään Myllytonttu avaruuteen. Uutena lisänä ovat Santtioranta Campingin tapahtumat. Maanantaisin ohjattuja leikkejä lapsille, tiistaisin vietetään teehetkeä live-musiikin säestyksellä ja lauantaisin juhlitaan grillibileiden ja hyvän musiikin merkeissä. Jännittävää äänitarinaa ”Mamsellimyllyssä kummittelee” kuullaan Myllymäen puistoalueella 18.-24.7.

Lokalahden Karjurock-festareilla 20.-23.7. kuullaan kotimaisia huippuartisteja ja tarjolla on myös huikea kansainvälinen kattaus. Crusell-musiikkiviikko 23.-30.7. johdattaa kuulijansa kultaiselle 20-luvulle. Nostalgiset vanhat puuveneet ja harrasteajoneuvot kokoontuvat 13.8. Puupaatei Pakkahuoneel ja Möljä Miittinki -tapahtumassa. Elokuun viimeisenä viikonloppuna 27.-28.8. juhlitaan Venetsialaisia ja Uudenkaupungin rauhaa. Historiaa todeksi tekevät karoliinit ja mansellit leiriytyvät keskelle kaupunkia ja esittelevät, miten 1700-luvun alussa elettiin. Juhlan kunniaksi on luvassa myös tunnelmallinen Rauhansoutu sekä ilotulitusta. Kaupungin monipuoliseen tapahtumatarjontaan voi tutustua tapahtumakalenterista ja myös Visit Uudenkaupungin etusivulla julkaistaan aina kunkin viikon menovinkit.

Historiallisia kirkkoja löytyy keskustan Vanhan ja Uuden kirkon lisäksi Kalannista, Lokalahdelta ja Pyhämaasta. Kalannin Pyhän Olavin kirkko on valtakunnallisestikin merkittävä keskiaikainen kivikirkko 1400-luvulta ja sen yhteydessä toimii myös kesäkahvila. 1629 valmistunut Vanha kirkko on vanhin keskusta-alueen säilyneistä rakennuksista. Pyhämaan puinen uhrikirkko on yksi parhaiten säilyneitä puukirkkoja 1600-luvulta ja maalauksineen ainutlaatuinen.Meriluonnon kauneutta ja saariston saloja

Uudenkaupungin edustalla aukeaa kaunis saaristo, jota ympäröivät Selkämeren kansallispuiston puhtaat vedet. Omalla veneellä saapuvat nauttivat Suomen parhaimmaksikin valitun Pakkahuoneen vierassataman palveluista. Pakkahuone onkin kesän suosituin kohtaamispaikka mukavine tapahtumineen.


Saaristoon voi tutustua myös ilman omaa venettä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit tehdä huikean merimatkan Isonkarin majakkasaarelle tai lähteä hyljesafarille kauas avomerelle. Merikaupungin tarinoita pääset kuulemaan M/S Kertun opastetuilla sightseeing -risteilyillä.

Haiduksen saaressa palvelee jälleen kesän ajan laituriravintola Odine ja myös läheisessä Pietarinkarin saaressa on avoinna perinteikäs Purjehdusseuran Paviljonki uusien yrittäjien voimin. Ravintolatoiminnan lisäksi pursiseuralla panostetaan myös vierassatamatoimintaan. 

Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. Kierroksen voit pyöräillä ja nauttia saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Voit myös hurauttaa lenkin autolla, merimaisemia ihaillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Hiunjärvi luontopolkuineen, keskustan tuntumassa, on yksi maakunnallisesti merkittävimpiä lintujärviä.

Monia mahdollisuuksia liikkumiseen

Vaihtoehtoja urheiluun ja seikkailuun riittää jokaiselle – ikään tai kuntoon katsomatta. Suurin osa liikuntapaikoista sijaitsee kaupungin keskustassa tai vähintäänkin sen tuntumassa.

Kaupungin 18-reikäisen golfkentän pelikausi on yksi maan pisimmistä. Frisbeegolfin ystäville löytyy useita ratoja. Kilpatason Padel-kentät Kaupunginlahden rannalla, tarjoavat upeat puitteet tämän supersuositun lajin harrastamiseen. Koko perheen skeittipuisto mahdollistaa niin skeittaajien, scoottaajien kuin pyöräilijöidenkin harrastamisen keskellä kaupunkia. Skeittipuiston vieressä sijaitsee lasten suosittu Leijona-leikkipuisto sekä senioreille suunnattu toimintapuisto.

Retkeilijöille löytyy luonto- ja kuntopolkuja, maastopyöräilyreittejä sekä laavuja ja grillikatoksia. Merellisissä maisemissa voi kuntoaan treenata myös juoksuportaissa.


Uuteenkaupunkiin voit tulla vaikka etätyölomailemaan, vaikkei varsinaista lomaa olisikaan. Coworking- ja etätyötila Messi tarjoaa modernit etätyötilat keskellä kaupunkia. Työpäivän jälkeen tai sen lomassa jää aikaa vielä lomailuun.


Tutustu, ylläty ja ihastu - Visit Uusikaupunki!

Jaa:

facebook twitterbird