Minifarmi tapahtuma

Menovinkit 13.-27.5.2024 - Uudessakaupungissa tapahtuu

Lämpimät ilmat ovat antaneet odottaa, mutta nyt näyttää jo lupaavalta. Myös kaupunkimme tapahtumatarjonta on jo kesäisen kepeää. 14.5. on luvassa ikäihmisille suunnattu messutapahtuma Seniorimessut. 17.5. avautuu kesän ajaksi jälleen kymmenien laadukkaiden brändien ja tuhansien tuotteiden  UKI Outlet-myymälä. 18.-19.5. päästään fiilistelemään kesää Minifarmi & Kukkamessuille. Samaisena lauantaina 18.5. Pyhämaa kutsuu kylään Tervetuloa Pyhämaahan -päivän tapahtumiin. Meren ja luonnon ystäviä hemmotellaan mm. hylje-, lintu- ja majakkaristeilyillä. Luvassa on monia mielenkiintoisia ja hauskoja tapahtumia! Tutustu alla olevasta listauksesta parin seuraavan viikon tarjontaan. Lämpimästi tervetuloa!

Kevään viimeisessä Kirjallisuuspiirin kokoontumisessa maanantaina 13.5 klo 18 keskustellaan Maritta Lintusen romaanista Sata auringonkiertoa, joka kertoo ruotsinsuomalaisen siirtolaisperheen vaiheista 1970-luvun ja nykypäivän Göteborgissa sekä Pohjois-Karjalassa.

Viime vuonna suuren suosion saaneet Seniorimessut järjestetään jälleen Uudenkaupungin Työväentalolla tiistaina 14.5. Ohjelmassa on luvassa mm. iloisen Päivi Kurkilahden vetämä Mummomuskari, runoja ja lauluja, Pasklahden Liljan esitys, tietoiskuja sekä paljon muuta hyödyllistä ja hauskaa. 

Englanninkieliseen lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvään Champions of Caring -keskustelutilaisuuteen Ukipoliksessa keskiviikkona 15.5. klo 16.30 ovat tervetulleita kaikki, jotka haluavat kuulla mahdollisuuksistamme edistää Uudenkaupungin lasten ja nuorten hyvinvointia. Kysymyksiä voi esittää myös suomeksi. Tilaisuudessa kuullaan ensin puheenvuoro Champions of Caring järjestöltä, sitten Hehkuvalta koululta ja sen jälkeen yleisön ajatuksia. 

Musiikin ystäville on luvassa Vakka-Suomen musiikkiopiston konsertteja, joista ensimmäinen, Sovitus- ja sävellyskurssilaisten konsertti on keskiviikkona 15.5. klo 19. 
Miisa-Riikka Hennon ja Hanne Sarametsän lopputyökonsertissa perjantaina 17.5 klo 17.30 on luvassa pianon- ja viulunsoittoa. Kuvassa ovat Miisa-Riikka ja Hanne Sarametsä vuosia sitten, kun he aloittivat opintonsa musiikkiopistolla. Perjantaina on myös Huilistien kevätsoittajaiset klo 18.30. Huilunsoiton oppilaat esittävät tunnettujen säveltäjien musiikkia sekä mm. lastenlauluja. Torstaina 23.5. klo 19 pääsee Musikaalilaulun lumoihin, kun seble-kurssin laulajat konsertoivat. Muskarilaisten kevätkonsertissa perjantaina 24.5. klo 17.30 on luvassa yhteisiä leikkejä ja pieniä esiintymisiä. Elsa Puukin lopputyökonsertti osa 2 on vuorossa perjantaina 24.5. klo 18. Konsertit ovat maksuttomia.

Perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan satujen ihmeelliseen maailmaan torstaina 16.5. klo 9.30 Uudenkaupungin kirjaston Satutuokiossa, jossa satutädit Tuula ja Susan lukevat uusia kuvakirjoja. Kalannin kirjaston Satutuokiota vietetään 23.5. klo 9.30.

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna torstaisin klo 16-18 omaehtoista hiljentymistä varten. Kirkon rukousalttarin ääressä voit sytyttää halutessasi tuohuksen.   

Kansalaisopiston ja Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen Merellisessä illassa torstaina 16.5. klo 18 esitelmöi Jarmo Saarinen aiheenaan Naisten merkitys kalastuksessa. Merelliset illat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille merellisestä historiasta kiinnostuneille.

Täydellinen rentoutuminen, irtautuminen arjen töistä ja huolista, sekä kehon ja mielen lataaminen kuulostavat varmasti hyviltä, vieläpä kun paikkana on Isokarin majakkasaari keskellä avomerta. Tule kokemaan keväinen joogaviikonloppu 17.-19.5., meri ja luonto ympärilläsi, seuraamaan luonnon heräämistä ja lintujen paluuta saarelle. Pääset nauttimaan joogaharjoituksista ulkona meri-ilmastossa ja äänimaljojen soinnuista Pohjanlahden korkeimmassa majakassa. 

Kesä on jo ovella ja pihat, puutarhat, terassit sekä parvekkeet kaipaavat päivitystä uuteen kauteen. Odotettu Minifarmi & Kukkamessut ilahduttaa jälleen Uudessakaupungissa 18.-19.5. Minifarmi & Kukkamessut täyttää 10 vuotta ja juhlavuoden supermessuilta löydät upean kattauksen kukkaloistoa, ideoita sekä huipputuotteita, joilla rakennat unelmistasi totta. Vai halajatko uutta laituria, kompostia, leikkimökkiä tai pihasaunaa? Vaiko ruoholeikkuria, klapikonetta, traktoria tai mönkijää? Perheen pienimpiä viihdyttävät lauantaina Muumipeikko ja Pikku Myy. Sunnuntaina on vuorossa Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu. Tarjolla on vaikka mitä, unohtamatta suloisten farmieläinten seuraa. 

Moni haaveilee muutosta maalle, ja kevääseen heräävä saaristo kutsuu tutustumaan Pyhämaahan, jossa vietetään lauantaina 18.5. Tervetuloa Pyhämaahan -päivää. Pyhämaata esitellään vetovoimaisena asuinalueena, jossa yhdistyy kaikki mitä turvalliseen, terveelliseen ja onnelliseen elämään tarvitaan. Etenkin lapsiperheille suunnattuna päivänä on toimintaa yli 20 pisteessä Pyhämaan alueella, ja Pyhämaahan ihastuneita varten onkin kerätty lista uusia asukkaita kaipaavista taloista. Myytävänä olevat talot ovat Tervetuloa Pyhämaahan -päivän aikana avoimessa esittelyssä, ja Pyhämaan koulussakin on tuolloin avoimien ovien päivä. 

Hyljeretki Sandbäckille risteilyalus M/S Kertulla on aito suomalainen villieläinsafari, jossa on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä avomerelle katsomaan ja valokuvaamaan Itämeren kookkaimpia hylkeitä, harmaahylkeitä eli halleja niiden luonnollisessa ympäristössä. Hyljeretki on myös kahden majakan matka. Bongattua tulee sekä Sandbäck että Isokari, johon pääsee sisälle ja kiipeämään ylös asti. Hyljeretkelle pääsee mukaan vielä lauantaina 18.5. ja 15.6. Matkalla pikkukipparit pääsevät kokeilemaan laivan ohjaamista, ja aikuiset viihtyvät maisemia katsellen sekä mm. luonto- ja meriaiheiseen kirjallisuuteen tutustuen.

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry on mukana Valtakunnallisessa Ikkunapäivässä lauantaina 18.5. klo 10-13. Paikalla on Uudenkaupungin korjausrakentamisneuvoja sekä ikkunankorjauksen ammattilaisia pitämässä työnäytöksiä. Myynnissä on ikkunankunnostukseen ja huoltoon tarvittavia materiaaleja sekä työkaluja.

Isonkarin majakkasaarelle risteillään 19. ja 26. toukokuuta matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä. Perillä Isossakarissa syödään lounas kasarmiravintolassa ja tutustutaan oppaan johdolla saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse Suomen kolmanneksi vanhimpaan valomajakkaan.

Kaatuneiden muistopäivä 19. toukokuuta on virallinen sankarivainajien muistopäivä, jonka on säätänyt sotamarsalkka C. G. E. Mannerheim vuonna 1940. Uudessakaupungissa kaatuneiden muistopäivää vietetään seppeltenlaskulla sankarihaudoille. Keskustassa seppeleet lasketaan Vanhan kirkon sankarihaudalle klo 12. Tilaisuudessa puheenvuoron pitää nuorisovaltuuston puheenjohtaja Emil Haijanen ja musiikkiesityksistä vastaa Laulu-Veikot. Tilaisuuden jälkeen on Vakka-Suomen Sotaorpojen juhlatilaisuus ja kahvitarjoilu seurakuntakeskuksessa.


Mitä olisi kesä ilman hyvää luettavaa tai kuunneltavaa. Oikean kirjan etsiminen voi joskus tuntua vaikealta, ja löytäminen taas riemastuttaa aina. Ystävän Tuvassa on Vakka-Suomen Mielenterveysseura ry:n ja Uudenkaupungin kirjaston järjestämä Keväästä kesään - hyvän mielen kirjavinkkaus keskiviikkona 22.5. klo 17. Kirjavinkkaus auttaa tekemään sopivia, juuri sinun mieleisiäsi kirjalöytöjä. 
 

Kuvassa poseeraavaa riskilää sekä monenlaisia muita siivekkäitä pääsee näkemään Isonkarin linturisteilyllä 25. toukokuuta. Samalla on mahdollista tutustua Pohjanlahden korkeimpaan majakkaan ja nauttia raikkaan meren kimmellyksestä sekä lintujen kevätmuuton huumasta. Merimatkat taitetaan risteilyalus M/S Kertulla, jonka viihtyisissä ja lämpimissä sisätiloissa on kahvila (anniskeluoikeudet) ja aurinkokannella runsaasti tilaa nauttia päivästä merellä. 

Naiset golfaa -valtakunnallinen kampanja saapuu myös Uuteenkaupunkiin.
Kaikki golfista kiinnostuneet naiset ja tytöt (vähintään 12 vuotta täyttäneet) ovat tervetulleita Naiset golfaa-tutustumistilaisuuteen maanantaina 20.5. klo 17.30 Uudenkaupungin golfklubille. Ohjelmassa on mm. klubitalon ja harjoituskenttien esittelyä, mailoihin tutustumista sekä peruslyöntien opettelua ja pelaamista. Tapahtuma on maksuton.

Kaikenikäisille autofaneille on tiedossa iloista ajanviettoa, ystävien kohtaamista, nähtävää ja koettavaa Kalannin SEO-aseman RunOil:n Kesänavaustapahtumassa lauantaina 25.5. klo 10. Paikalla on mm. erilaisia ajoneuvoja kuten vanhat autot, pappatunturit sekä paloautot (hälytysvaraus). Lisäksi myös pomppulinna, hattarakone ja erilaisia myyntikojuja.

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa


Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna ti-pe klo 12-15.
 Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerho on pystyttänyt museoon koko perhettä viihdyttävän Minimaailma-näyttelyn. Automuseo on avoinna päivittäin klo 11-17. 

Näyttelyiden ystäville 

Pakkahuoneen vierassataman kahviossa on esillä Kai Hyvärisen Taltanlastun puuveistoksia -näyttely 26.5. asti, jonka jälkeen avautuu Hanna ja Jari Laurikon näyttely 27.5.-7.7. Pakkahuone on avoinna joka päivä klo 8-20. 
 


 Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä! Toukokuun taiteilijana on Heli Sammalisto näyttelyllään Kiveltä kivelle. Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13. 
 

Runonkulman Galleriassa voi tutustua Mervi Levasen Mielentiloja -näyttelyyn vielä 29.5. asti. Galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15.    

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.
 
Liikunnan iloa
 

Uudenkaupungin uimahalli on oikea vesiliikunnan keidas. Saman katon alta allasosaston ja hauskan vesiliumäen lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali ja judosali. 

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.

Tiistaisin on kesän ajan tarjolla suviuintia Metsälehdon saunalla klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Pukuhuoneet ovat käytössä niin naisille kuin miehillekin. Uinti on maksullinen.
 

Haimion vapaasaunalla on suviuintia päivittäin. Vapaasauna on kaikille avoin ja se sijaitsee yleisen uimarannan yhteydessä. Ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Jokisivun nuorisoseura ry. 

Ulos luontoon 

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin


Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa.  Bar m´UKIssa voi keskiviikosta perjantaihin laulaa karaokea, ja perjantaina 24.5. klo 20 alkaen vietetään Bar m´UKI:n 7-vuotissynttäreitä.  Ravintola Captain´s Makasiinissa viihdyttää lauantaina 18.5. Pasi Vainionpää.  Public House Olkkarissa on lauantaina 25.5. BACKYARD PARTY, jonka ohjelmistoon kuuluvat Klo 16 Chris, Laurell ja Mika Acoustic Rock Trio, klo 18.30 Minski & Sini goes quartet, ja klo 21 Cover Ups.  Pakkahuoneen terassin After Work-perjantaissa ovat esiintymässä 17.5. Mikko Itäranta ja 24.5. Iiris & Päivi. Ravintola Blue Timessa pääsee ihastelemaan lauantaina 25. 5. klo 22 Laura Zarayn Oriental Show -itämaista tanssia.Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä. 
 

Menovinkit 13.-27.5.2024

Tästä tapahtumakalenteriin
 

 

Share:

facebook twitterbird