Upeat syvät värit alkusyksyn maisemassa Myllymäellä ja kaunis, punainen tuulimylly.

Uudessakaupungissa tapahtuu - Menovinkit 10.-29.9.2024

Lämpimänä alkanut syyskuu houkuttelee ulos, ja nuorten tekemä Hyvinvointipolku tarjoaakin mukavan lenkin Pietolanlahden ympäri. M/S Kertulla risteillään yhä viikonloppuisin Isoonkariin ja Merihistoriallisen yhdistyksen suositut Merelliset illat saavat syyskuussa jatkoa. Luvassa on myös Uudenkaupungin teatterin hersyvän hauska farssi Lekaa ja leivoksia, joka saa ensi-iltansa 21.9. Crusellin konserttitarjonnan avaa su 15.9. 17-henkinen kokoonpano Sointi Jazz Orchestra with Ivo Neame. Laulaja ja lauluntekijä Anne Mattilaa kuullaan laulajan 40 v. juhlakonsertissa samassa paikassa la 28.9. Samaisena lauantaina juhlitaan myös Santtiorannan päättäreitä. Lisää syyskuun tapahtumia, näyttelyitä, museoita ja muita aktiviteettejä löydät alla olevasta listauksesta. 

Hyvinvointi- ja vapaa-aikapalveluiden yksiköt toteuttavat Hyvinvointipolun yhteistyössä alueen nuorten kanssa Uudenkaupungin Pietolanlahden ympäri kiertävällä polulla 15.9. asti. Matkan varrelle on kiinnitetty puihin tauluja, joiden tarkoituksena on pysäyttää polulla kulkija pohtimaan omaa hyvinvointiaan. Polun voi kiertää haluamassaan järjestyksessä ja sinne pääsee esimerkiksi Rantakadun puolelta.

Sähkötupakointi eli “Vape” ja nikotiinipussien käyttö ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti Varsinais-Suomen alueella. Yhä nuoremmat kokeilevat ja jäävät koukkuun tuotteisiin. Teams-vanhempainillassa tiistaina 10.9. klo 18-19 kuullaan, mistä uusissa nikotiinituotteissa on kyse, ja mitä vanhempana voit tehdä. Teams-linkki etävanhempainiltaan.

Pirkka Street Basket -kiertue rantautuu jälleen Uuteenkaupunkiin keskiviikkona 11.9. Se on osa Koripalloliiton ja K-ryhmän päivittäistavaratoimialan yhteistyössä toteuttamaa Pikkusudet-hanketta. Alakoululaisten katukoris-tapahtumassa pelataan 3 vs. 3-pelejä yhteen koriin. Tässä tapahtumassa ei ratkota voittajia, vaan palkinnot saavat parhaat kannustajat ja temppuilijat. Tule kannustamaan ja seuraamaan vuoden hauskinta koulupäivää sekä alakoululaisten riemua.

Kaipaatko innostusta, tukea tai yhteistyökumppaneita omiin luoviin projekteihisi? Tai haluatko vain tulla nauttimaan muiden ihmisten seurasta kulttuuriaiheisten keskustelujen parissa? Keskiviikkona 11.9. klo 18-20 kokoontuu Luovien ihmisten vertaistukiryhmä. Ryhmässä eri taidemuotojen harrastajat voivat jakaa ja kehittää ideoitaan, inspiroitua toinen toisistaan, sekä pohtia syntyjä syviä muiden samanhenkisten kanssa.

Perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan satujen ihmeelliseen maailmaan torstaisin 12. ja 26.9. klo 9.30 Kalannin kirjaston Satutuokiossa ja Uudenkaupungin kaupunginkirjaston Satutuokiossa torstaina 19.9. klo 9.30. Satuja lukevat satutädit Tuula ja Susan

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten torstaisin klo 16-18.

Syksy on saapunut, kuten myös kuukausittaiset Uudenkaupungin Merihistoriallisen yhdistyksen Merelliset illat kulttuurikeskus Crusellissa. Torstaina 12.9. klo 18 Timo Laurmaan aiheena on Putsaaren pojat Alku-parkin mukana Australiassa 1882-83. Illat ovat avoimia ja maksuttomia kaikille merellisestä historiasta kiinnostuneille.

Tervetuloa askartelemaan syksyisiä koristeita Uudenkaupungin kirjastoon perjantaina 13.9. klo 14-16. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille lapsille sekä nuorille, ja kirjasto tarjoaa askarteluvälineet.

Isonkarin majakkasaarelle risteillään pe 13 - su 15.9. ja pe 20. - su 22.9. (pe, la ja su) matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä. Perillä Isossakarissa syödään lounas Kasarmiravintolassa ja tutustutaan oppaan johdolla saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse Suomen kolmanneksi vanhimpaan valomajakkaan.

Nyt kaikki fiilistelemään koriskauden aloitusta ja tutustumaan joukkueeseen! Uusikaupunki Areenalla Pohitullissa pelataan valmistava ottelu Korihait vs. Tampereen Pyrintö perjantaina 13.9 klo 18.30. 

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry:n ja Vakka-opiston yhteistyönä tehty luentosarja Vanha talo - miten korjaan? jatkuu taas. Ensimmäisellä kerralla lauantaina 14.9. klo 10 korjausrakentamisneuvoja Elsi Lehto kertoo rintamamiestalojen rakenteista ja niiden korjaamisesta. 

Kulttuurikeskus Crusellissa kuullaan sunnuntaina 15.9. klo 18 innovaatista 17-henkistä kokoonapanoa -  Sointi Jazz Orchestra with Ivo NeameSointi Jazz Orchestran vieraaksi saapuu brittiläinen pianisti-säveltäjä Ivo Neame. Konsertissa kuullaan Neamen jazzorkesterisävellyksiä, joita hän on kirjoittanut vuonna 2023 toimiessaan saksalaisen Cologne Contemporary Jazz Orchestran residenssisäveltäjänä sekä kappaleita hänen oman 12-henkisen yhtyeensä Glimpses of Truth -albumilta (2021).

Uudenkaupungin Teatterissa seurataan jälleen siskosten Camillan ja Auroran värikkäitä käänteitä farssissa Lekaa ja leivoksia! Rahat on taas tuhlattu ja jotain pitäisi keksiä. Mukaan sotketaan niin veljenpoika Helmer vaimonsa kanssa, kunta kuin Eu:kin. Ja kuinkas taas käykään? Lekaa ja leivoksia on itsenäinen jatko näytelmälle Kuin tuhka tuuleen, jota esitettiin viime syksynä. Se sai huippu hyvän vastaanoton ja sisarusten toilailuiden parissa todella viihdyttiin! Ei kuitenkaan haittaa, vaikka edellinen näytelmä olisi jäänyt katsomatta. Osta liput verkosta tai toimistosta 02 8451 5440 (ti-pe 9-13). Syyskuun esitykset ovat la 21.9. klo 13 ensi-ilta ja la 28.9. klo 13.

Lumofoorumi-keskustelutilaisuus järjestetään ensimmäistä kertaa kulttuurikeskus Crusellissa maanantaina 23.9. klo 17.30. Luvassa on keskustelua lähiluonnosta, osallisuudesta ja yhteisöllisyydestä sekä mahdollisuus tutustua kevään 2024 Minun lähiluontoni -työpajasarjassa syntyneisiin ideoihin. Tapahtuma on avoin kaikille.


Sakunkulmassa järjestetään avoin luento Arjen ja ympäristön turvallisuus osana muistisairauksien hoitoa keskiviikkona  25.9. klo 16. Kaikille avoimessa tilaisuudessa kuullaan arjen ja ympäristön hyvinvointia lisäävästä merkityksestä sekä käytännönläheisiä neuvoja arjen helpottamiseksi. Tilaisuuden järjestää Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Vahva-hanke, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa muistisairauksien lääkkeettömistä hoitokeinoista sekä kohtaamisen merkityksestä.

Laulaja, lauluntekijä ja kuvataiteilija Anne Mattila täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja suuntaa sen kunniaksi juhlakiertueelle. Uudessakaupungissa Anne Mattila konsertoi kulttuurikeskus Crusellissa lauantaina 28.9. klo 19. Ainutlaatuisissa juhlakonserteissa tullaan kuulemaan kaikille tuttujen laulujen, kuten ”Perutaan häät”, ”Asfalttiviidakko” ja ”Enkeleitä onko heitä” lisäksi harvinaisempia kappaleita, läpileikkaus taiteilijan pitkältä uralta akustisina tulkintoina.


 Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna ti-pe 12–15. 
Wahlbergin museotalossa on runsaasti puuhaa myös lapsivieraille. Sisätiloissa voi tutkia museota kuin salapoliisi, voi värittää, vaikka sähkövetureita tai leikkiä junaleikkejä. 
Vielä 1980-luvun alussa Ketunkalliolla toimineen Luotosen suutarinverstaan sisustus on siirretty museon piharakennukseen ja on esillä siellä aina museon ollessa avoinna.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerhon Minimaailma-näyttely viihdyttää koko perhettä. Automuseo on avoinna elokuun loppuun asti päivittäin klo 10–18 ja syyskuusta alkaen päivittäin klo 11-17. Ryhmille sopimuksen mukaan.
 

Näyttelyiden ystäville 

Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon teemanäyttely TULISUITSUINEN HEPO TULEE - 100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata kertoo satavuotiaan Turku-Uusikaupunki -rautatien suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen. Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina ti-pe klo 12-15.

Pakkahuoneen vierassataman tunnelmallisen kahvilan näyttelytilassa on kahvilan näyttelytilassa on 6.10. asti Susanna Pihlajan näyttely Tässä kohtaa. Näyttely tutustuttaa taruhahmoihin sekä unimaailmaan. Pakkahuoneen kahvila on avoinna joka päivä klo 8-20.
 
 
Runonkulman Galleria on taidegalleria ja -lainaamo keskustan puutaloalueella. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, kursseja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Tiloissa toimii myös kotimaisia käsityö-, design- ja taidetuotteita myyvä Pikkukylän Puoti. Runonkulman Galleria on avoinna ke 16-19 ja la klo 11–15. 28.9. asti avoinna olevassa MARE -nimisessä yhteisnäyttelyssä nähdään upeaa merellistä taidetta, öljymaalauksia, taidegrafiikkaa ja sekatekniikalla tehtyjä teoksia. Taiteilijoina Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Valto Vaalikivi ja Katja Syrjä. 

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä!  Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.  Esillä on uusikaupunkilaisten ja vierailevien taiteilijoiden teoksia, ja gallerian lisäksi taidelainaamosta voi hankkia edullisella kk-hinnalla teoksia kotiin. Syyskuun vierailevana taiteilijana studiossa nähdään Arja Lundenin maalauksia.

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia, uutuutena eläinhahmoja. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.

Liikunnan iloa

Uudenkaupungin uimahallissa polskitaan päivittäin. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki. 

Oletko koskaan pysähtynyt kuuntelemaan omaa hengitystäsi? Nyt sinulla on siihen oiva mahdollisuus 1,5 tuntia kestävän Hengitystekniikat joogassa  -workshopin aikana perjantaina 20.9 klo 18 Satya -joogastudiolla. Saat mukaasi työkaluja, joita voit helposti käyttää arjessasi.

Sunnuntaiset yleisöluistelut alkavat jälleen Uudenkaupungin jäähallilla. Yleisöluistelua on joka sunnuntai klo 10–11, mutta pelit voivat muuttaa aikataulua. 
Voit tarkistaa jäävuorot täältä: https://www.jaakotkat.fi/jaavuorot/

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin klo 18. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.

Padel Uusikaupunki tarjoaa upeat puitteet supersuositun padelin harrastamiseen aivan keskustassa. Kaksi kilpatason led-valaistua kenttää sijaitsevat Kaupunginlahden rannalla Crusell-puistossa, lähellä kaikkia palveluita. Yksittäisiä kenttävuoroja voi varata tunniksi tai pidemmäksi aikaa ja säännölliseen harrastamiseen on tarjolla vakiovuoroja. 

Liikunnanriemua upeassa ympäristössä. Pihaleikkien klassikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Padelkenttien läheisyydessä oleva uusi koripallokenttä on kaikkien vapaassa käytössä.

Hyvän tuulen golfia meren äärellä. Uudenkaupungin täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä on samaan aikaan merenrannalla ja lähes kaupungin keskustassa. Uudenkaupungin kentän pelikausi on Suomen pisimpiä. 

Kaupunginlahden pohjukassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitsee upea Skeittipuisto-pumptrack. Skeittiparkista osa on suunnattu asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun ja täysbetoninen osio antaa mahdollisuudet harjoitella lajia, vaikka olympiatasolle saakka.

Kappale Suomen kauneinta saaristoa on tällä reitillä ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista - tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie. Hurauta koko 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Velhoveden Rengastie vie sinut Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri.

Tiistaisin on kesän ajan tarjolla suviuintia Metsälehdon saunalla klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Pukuhuoneet ovat käytössä niin naisille kuin miehillekin. Uinti on maksullinen.

Haimion vapaasaunalla on suviuintia päivittäin. Vapaasauna on kaikille avoin ja se sijaitsee yleisen uimarannan yhteydessä. Ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Kalannin Jokisivun nuorisoseura ry. Vapaaehtoinen saunamaksu. 

Ulos luontoon

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa. 
Santtioranta Campingissä on Päättärit la 28.9. klo 15-22. Kesäkauden päättäjäisissä on lapsille pomppulinna ja kasvomaalausta klo 15-18 ja musiikillaan viihdyttävät klo 16 alkaen Luca Sturniolo, ja klo 19 vuoroon pääsee Trio Kukkanen.
Bar M´Ukissa viihdyttävät la 14.9. klo 23.55 Asa Live ja la 28.9. klo 22 Alex Kunnari & Statement Album Tour. Bistro Bayn terassilla viihdyttävät: pe 13.9. klo 22 Dj Ossi, la 14.9. klo 22 kluBBen & Dj Polly, la 21.9. klo 22 kluBBen Teemu ja la 28.9. klo 22 kluBBen Dj.                     
Night Club Glowssa vietetään la 14.9. klo 22-04 Nightpass-rannekkeen julkaisubileitä ja la 21.9. klo 22-04 vuorossa on Future Rave
Ravintola Pikku-Wikussa laulellaan perjantaisin karaokea klo 22-0.30 ja la 28.9. klo 18 juhlitaan Oktoberfestejä Miss Blue & Blue Ballsin tahtiin.
 

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä.

Uudessakaupungissa tapahtuu - Menovinkit 10.-29.9.2024

Tästä tapahtumakalenteriin!

 


 

Share:

facebook twitterbird