Vanhan puutalon avoin kuistin ovi

Uudessakaupungissa tapahtuu - menovinkit 2.-8.9.2024

Syyskuun alku tuo mukanaan monenlaista tapahtumaa. Porin prikaatin johtama Varsinais-Suomi 24 -paikallispuolustusharjoitus näkyy tiistaina Uudenkaupungin torilla puolustusharjoitukseen liittyvänä viranomaistapahtumana.  Lauantaina ja sunnuntaina useat kauniit vanhat talot avaavat ovensa vieraiden ihasteltaviksi Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumassa. Kaupunkimme liikkeiden monipuoliseen valikoimaan voi tutustua lauantain muotinäytöksessä Alisellakadulla. Puusepäntehtaalla vietetään avoimien ovien päivää 30-vuotisjuhlan kunniaksi. Wahlbergin museotalo, Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo ovat viikonloppuna avoinna klo 12-16 ja niihin on vapaa pääsy. Myös Taidetalo Pilvilinnaan pääsee poikkeuksellisesti tutustumaan vielä la-su klo 14-18 erillistä pääsymaksua vastaan. Sunnuntaina huutokauppa Helander arvioi esineitä Wallilassa ja Kauri salissa voi kuulla Ninni ja Rafael Donnerin kertomuksia maallemuutosta ja vanhan talon remontoinnista. Viikon tapahtumalistauksesta löytyy varmasti jokaiselle mieleistä menoa.

 

Vauvoille loruillaan MLL:n Ipanamessissä tiistaina 3.9. klo 11 ja torstaina 5.9. klo 9.30 perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan satujen ihmeelliseen maailmaan Uudenkaupungin kaupunginkirjaston Satutuokiossa, jossa satuja lukevat satutädit Tuula ja Susan.

Porin prikaatin johtama Varsinais-Suomi 24 -paikallispuolustusharjoitus näkyy syyskuun alussa Vakka-Suomen alueella. Harjoituksen yhteydessä tiistaina 3.9. järjestetään viranomaisten yhteinen toritapahtuma Uudenkaupungin torilla kello 16-19. Tapahtumassa on mahdollista tutustua viranomaisten kalustoon ja mm. sotakoiriin. Paikalta löytyy myös Heikkilän sotilaskoti kahvi-, munkki- ja makkaramyynteineen. 

Jos tarvitset neuvoa raha- ja taloushuolissa, tervetuloa keskustelemaan maksuttomaan Talousneuvolaan torstaina 5.9. klo 12-15 Coworking- ja etätyötila Messiin. 

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten torstaisin klo 16-18.

Isonkarin majakkasaarelle risteillään 6.-8.9. (pe, la ja su) matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä. Perillä Isossakarissa syödään lounas Kasarmiravintolassa ja tutustutaan oppaan johdolla saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse Suomen kolmanneksi vanhimpaan valomajakkaan.

Paljon odotettu Uudenkaupungin Vanhat Talot- puutalotapahtuma järjestetään jälleen syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 7.-8.9. klo 10-18, jolloin kauniit, tunnelmalliset kodit ja vehreät pihat avaavat ovensa ja porttinsa vieraiden tutustuttavaksi ja ihasteltavaksi. Osa ensikertalaisina, osa konkareina. Olitpa sitten kiinnostunut remontoimisesta, perinnekorjaamisesta, sisustamisesta, puutarhanhoidosta tai ylipäätään vanhoista taloista, tarjoaa tapahtuma takuuvarmasti inspiraatiota ja informaatiota. 
Lipunmyynti tapahtuma-aikana: UVT:n oma lippupiste Alinenkatu 23 ja
Uudenkaupungin matkailutoimisto, Rauhankatu 10. Ennakkoliput matkailutoimistosta.

Café Kukonmäki on pieni pop up -kahvila, viehättävän merenrantakaupungin tunnelmallisessa puutalomiljöössä. Valikoimista löytyy uunituoreita leivonnaisia, sämpylöitä sekä tietysti kahvia ja virvokkeita. Myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Café Kukonmäki on avoinna Uudenkaupungin Vanhat talot -viikonloppuna 7.-8.9. klo 10-18. 

Uudenkaupungin Vanhojen talojen -tapahtuman yhteydessä lauantaina 7.9. klo 10-16 järjestetään avoimet ovet puusepäntehtaalla (Näyttämö-Keittiöt, Arolantie 1). Tuotantokierroksella voi tutustua puuoven työstöön ja vanhojen ikkunanpokien korjaamiseen ja pihalla tarjotaan partiolaisten voimin hernesoppaa soppatykistä ja sisällä tehtaanmyymälässä saat jälkiruuaksi kakkukahvit  yrityksen 30-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Alisellakadulla päästään tutustumaan paikallisiin kivijalkaliikkeisiin ja niiden monipuoliseen tarjontaan syksyn muotinäytöksessä lauantaina 7.9. klo 12, tervetuloa!

Uudenkaupungin kaupungin museot osallistuvat myös Uudenkaupungin Vanhat talot -tapahtumaan 7.-8.9. jolloin Wahlbergin museotalo, Luotsimuseo ja Merimiehenkotimuseo ovat kaikki avoinna viikonlopun aikana klo 12-16 ja museoihin on vapaa sisäänpääsy kaikille.

Huutokauppa Helander arvioi vierailijoiden tuomia esineitä Wallilassa sunnuntaina 8.9. klo 11-16. Arviointi on maksutonta, ja voit myös jättää esineitä myytäväksi Helanderin huutokaupoissa. Paikalla ovat Helanderin asiantuntijat Mika Sirén ja Hanne Merikanto

Rohkeat maallemuuttajat Ninni ja Rafael Donner kertovat Teija Uiton haastattelussa Ekkullan, vanhan kyläkoulun, remonttihankkeen edistymisestä, oppimistaan ja onnistumisistaan Kauri salissa sunnuntaina 8.9. klo 14. Tapahtumaan on vapaa pääsy.
 

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna ti-pe 12–15 ja la-su 7.-8.9. klo 12-16. 
Wahlbergin museotalossa on runsaasti puuhaa myös lapsivieraille. Kesällä on piharakennuksessa suosittu lasten leikkipaikka, ja pihalla voi kokeilla vaikka puujaloilla kävelyä tai keppariesteitä. Sisätiloissa voi tutkia museota kuin salapoliisi, voi värittää, vaikka sähkövetureita tai leikkiä junaleikkejä. 
Vielä 1980-luvun alussa Ketunkalliolla toimineen Luotosen suutarinverstaan sisustus on siirretty museon piharakennukseen ja on esillä siellä aina museon ollessa avoinna.


Huumoria, iloisia värejä, naivistista taidetta, ruusujen tuoksua ja kauniita merellisiä näkymiä – sitä kaikkea on Taidetalo Pilvilinna. Taiteilija Raija Nokkalan maalausten myyntinäyttelyt pää- ja piharakennuksessa sekä humoristiset veistokset taidepolulla tuovat katsojilleen iloa ja hyvää mieltä. Pitsimökki ja vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, tunnelmallinen taidepolku metsässä, kahviterassi meren rannassa, herkkupöytä ja Pilvilinnan omia tuotteita esittelevä korttipuoti. Pilvilinna on avoinna Vanhat Talot -viikonvaihteessa lauantaina ja sunnuntaina klo 14-18 (erillinen pääsymaksu). 
 

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerhon Minimaailma-näyttely viihdyttää koko perhettä. Automuseo on avoinna päivittäin klo 11-17. Ryhmille sopimuksen mukaan.
 

Näyttelyiden ystäville 

Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon teemanäyttely TULISUITSUINEN HEPO TULEE - 100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata kertoo satavuotiaan Turku-Uusikaupunki -rautatien suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.

Pakkahuoneen vierassataman tunnelmallisen kahvilan näyttelytilassa on 6.10. asti Susanna Pihlajan näyttely Tässä kohtaa. Näyttely tutustuttaa taruhahmoihin sekä unimaailmaan. Pakkahuoneen kahvila on avoinna joka päivä klo 8-20.
 
 

Runonkulman Galleria on taidegalleria ja -lainaamo keskustan puutaloalueella. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, kursseja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Tiloissa toimii myös kotimaisia käsityö-, design- ja taidetuotteita myyvä Pikkukylän Puoti. Runonkulman Galleria on avoinna ke 16-19 ja la-su 7.-8.9. klo 10–18. Syyskuun yhteisnäyttelyssä MARE nähdään upeaa merellistä taidetta, öljymaalauksia, taidegrafiikkaa ja sekatekniikalla tehtyjä teoksia. Taiteilijoina Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Valto Vaalikivi ja Katja Syrjä

Vapaus on mahdollisuutta tehdä tai saavuttaa jotain ilman esteitä. Vapaudella voi olla monenlaisia ulottuvuuksia. Ihminen on vapaa, kun hän voi tehdä tai olla tekemättä mitä haluaa - se on vapautta jostakin. Vakka-Suomen Taideyhdistyksen vuosinäyttelyssä VAPAUS  kulttuurikeskus Crusellissa taiteilijoilla on ollut vapaus noudattaa teemaa tai olla noudattamatta. Kiinnostavaa on, mitä se kenellekin on merkinnyt, miten aihetta on tulkittu vai onko valittu kokonaan oma polku. Näyttely on avoinna 27.9. asti ma-ke 10-16, to 10-18, pe 10-16 sekä Crusellin tilaisuuksien väliajoilla. 

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä!  Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.  Esillä on uusikaupunkilaisten ja vierailevien taiteilijoiden teoksia, ja gallerian lisäksi taidelainaamosta voi hankkia edullisella kk-hinnalla teoksia kotiin. Syyskuun vierailevana taiteilijana studiossa Arja Lunden. Näyttelyn avajaiset torstaina 5.9. Klo 18. Kuvassa Kyösti Hallikaisen maalaus.

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia, uutuutena eläinhahmoja. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.
 

Liikunnan iloa

Uudenkaupungin uimahallissa polskitaan viikon jokaisena päivänä. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki. 
 

Etsitkö lapsellesi uutta harrastusta? Timanttinen taitoluistelukoulu lauantaisin 24.8.–14.12. on noin 3–7-vuotiaille lapsille suunnattu matalan kynnyksen harrastus, jossa opetellaan luistelun perustaitoja ja tutustutaan lajiin paljon pelien ja leikkien kautta. Aikaisempaa kokemusta luistelusta ei tarvitse olla ja jalkaan voi laittaa mitkä tahansa luistimet! Ilmoittautumisen jälkeen voit käydä kaksi kertaa ilmaiseksi kokeilemassa ennen sitovaa ilmoittautumista. Ilmoittaudu https://vstl.yhdistysavain.fi/uutiset/timanttinen-taitoluistelukoulu-alka-3/ Voit tulla mukaan myös kesken kauden. Tervetuloa!

Sunnuntaiset yleisöluistelut alkavat jälleen Uudenkaupungin jäähallilla. Yleisöluistelua on joka sunnuntai klo 10–11, mutta pelit voivat muuttaa aikataulua. 
Voit tarkistaa jäävuorot täältä: https://www.jaakotkat.fi/jaavuorot/

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin klo 18. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.

Padel Uusikaupunki tarjoaa upeat puitteet supersuositun padelin harrastamiseen aivan keskustassa. Kaksi kilpatason led-valaistua kenttää sijaitsevat Kaupunginlahden rannalla Crusell-puistossa, lähellä kaikkia palveluita. Yksittäisiä kenttävuoroja voi varata tunniksi tai pidemmäksi aikaa ja säännölliseen harrastamiseen on tarjolla vakiovuoroja. 

Liikunnanriemua upeassa ympäristössä. Pihaleikkien klassikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Padelkenttien läheisyydessä oleva uusi koripallokenttä on kaikkien vapaassa käytössä.

Hyvän tuulen golfia meren äärellä. Uudenkaupungin täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä on samaan aikaan merenrannalla ja lähes kaupungin keskustassa.

Kaupunginlahden pohjukassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitsee upea Skeittipuisto-pumptrack. Skeittiparkista osa on suunnattu asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun ja täysbetoninen osio antaa mahdollisuudet harjoitella lajia, vaikka olympiatasolle saakka.

Kappale Suomen kauneinta saaristoa on tällä reitillä ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista - tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie. Hurauta koko 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Velhoveden Rengastie vie sinut Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri.

Tiistaisin on kesän ajan tarjolla suviuintia Metsälehdon saunalla klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Pukuhuoneet ovat käytössä niin naisille kuin miehillekin. Uinti on maksullinen.

Haimion vapaasaunalla on suviuintia päivittäin. Vapaasauna on kaikille avoin ja se sijaitsee yleisen uimarannan yhteydessä. Ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Kalannin Jokisivun nuorisoseura ry. Vapaaehtoinen saunamaksu. 

Ulos luontoon

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa. 
Bar M´Ukissa esiintyy la 7.9 klo 23.55 Juhana Haukkala ja Bistro Bayn kluBBenissa la 7.9. klo 22-03 on viihdyttämässä Dj Polly.
Night Club Glowssa on la 7.9. klo 22 Naughty Gran Open - Uuden yökerhon avajaiset.
 

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä.

Uudessakaupungissa tapahtuu - Menovinkit 2.-8.9.2024
 
Tästä tapahtumakalenteriin!

 

 

 

Share:

facebook twitterbird