Kaunis syksyinen maisema, punainen vanha puutalo, nainen taluttaa tiellä pientä, valkeaa koiraa.

Uudessakaupungissa tapahtuu - menovinkit 25.9.-6.10.2024

Syyspäiväntasaus jo ohitettiin ja kovaa vauhtia kohti pimenevää syksyä mennään. Valoa syksyyn tuovat runsas kulttuuritarjonta, museot, näyttelyt, teatterit, konsertit, elokuvat, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, huikea luonto sekä ravintoloiden omat ohjelmat. Pari seuraavaa viikkoa on jälleen paketoitu yksiin kansiin. Tutustu ja hyödynnä Uudenkaupungin upea syksy! 

Arjen ja ympäristön turvallisuus osana muistisairauksien hoitoa -avoimessa luennossa keskiviikkona  25.9. klo 16 Sakunkulmassa kuullaan arjen ja ympäristön hyvinvointia lisäävästä merkityksestä sekä käytännönläheisiä neuvoja arjen helpottamiseksi. Tilaisuuden järjestää Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Vahva-hanke, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa muistisairauksien lääkkeettömistä hoitokeinoista sekä kohtaamisen merkityksestä.


Lounais-Suomen Jätehuolto järjestää Hävikkiruokakurssin torstaina 26.9. klo 17 Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa. Syömäkelpoinen ruoka ei kuulu roskiin. Tule kuuntelemaan LSJH:n tietoiskua ruokahävikistä sekä kokkailemaan rippeistä ruokaa Maa- ja kotitalousnaisten opastamana! Kurssi on osallistujille maksuton, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. 

Perheen pienimmät pääsevät sukeltamaan satujen ihmeelliseen maailmaan torstaina 26.9. klo 9.30 Kalannin kirjaston Satutuokiossa ja Uudenkaupungin kaupunginkirjaston Satutuokiossa torstaina 3.10. klo 9.30. Satuja lukevat satutädit Tuula ja Susan. Vauvoille loruillaan tiistaina 1.10. klo 11 Ipanamessin Vauvakahvilassa.

Uudenkaupungin Uuden kirkon ovet ovat avoinna vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten torstaisin klo 16-18.

Uudenkaupungin Teatterissa seurataan jälleen siskosten Camillan ja Auroran värikkäitä käänteitä farssissa Lekaa ja leivoksia! Rahat on taas tuhlattu ja jotain pitäisi keksiä. Mukaan sotketaan niin veljenpoika Helmer vaimonsa kanssa, kuin kunta ja Eu:kin. Kuinkas taas käykään? Lekaa ja leivoksia on itsenäinen jatko näytelmälle Kuin tuhka tuuleen, jota esitettiin viime syksynä. Se sai huippu hyvän vastaanoton ja sisarusten toilailuiden parissa todella viihdyttiin! Ei haittaa, vaikka edellinen näytelmä olisi jäänyt katsomatta. Osta liput verkosta tai toimistosta 02 8451 5440 (ti-pe 9-13). Seuraavat esitykset la 28.9. klo 13 ja la 5.10. klo 13.

Buster Haukitreffit -kalastuskilpailu  kisataan Uudenkaupungin kalaisilla vesillä lauantaina 28.9. Päävoittona on Buster Mini -alumiinivene. Kilpailuun voi osallistua maksimissaan kolmen hengen venekunnilla ja ilmoittautumiset ennakkoon viimeistään ti 24.9. Kilpailutoimisto aukeaa Cafe Aitassa klo 8 ja kipparikokous alkaa klo 9.

Laulaja, lauluntekijä ja kuvataiteilija Anne Mattila täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja suuntaa sen kunniaksi juhlakiertueelle. Uudessakaupungissa Anne Mattila konsertoi kulttuurikeskus Crusellissa lauantaina 28.9. klo 19. Ainutlaatuisissa juhlakonserteissa tullaan kuulemaan kaikille tuttujen laulujen, kuten ”Perutaan häät”, ”Asfalttiviidakko” ja ”Enkeleitä onko heitä” lisäksi harvinaisempia kappaleita, läpileikkaus taiteilijan pitkältä uralta akustisina tulkintoina

Saksofonisti Esa Pietilä konsertoi sunnuntaina 29.9. klo 18 Uudenkaupungin Uudessa kirkossa. Rohkeana improvisoijana ja musiikillisena visionäärinä tunnettu Pietilä esittää konsertissa oman tuotantonsa lisäksi otteita J.S. Bachin soolosellosarjan osista, joihin liitetään mukaan improvisaatioita sekä efektointeja live-elektroniikan keinoin toteutettuna, sekä sävellettyjä ja improvisoituja transitiota soolosellosarjan osien välillä. 

MLL Ipanamessin Makuja maailmalta – illat ovat maksutonta koko perheen toimintaa, jossa tutustutaan yhdessä monipuolisesti eri kulttuureihin! Osallistujat sukeltavat kulttuurien maailmaan eri tavoin, illasta ja kulttuurista riippuen. Seuraavaa iltaa vietetään tiistaina 1.10. klo 17. Mukaan mahtuu 15 osallistujaa / ilta. Ilmoittaudu mukaan viimeistää neljä päivää ennen: Tiina Nyman anttonentiina@gmail.com 

Kaipaatko apua raha-asioissasi? Mietityttääkö taloustilanteesi? Coworking- ja etätyötila Messissä järjestetään joka kuun ensimmäinen torstai klo 12–15 Talousneuvola, jossa voit keskustella mieltäsi painavasta talouteen liittyvästä asiasta. Seuraava Talousneuvola on torstaina 3.10. Soita ovikelloa, kun saavut paikalle.

Perinteiset Uudenkaupungin syysmarkkinat valloittavat Uudenkaupungin Kauppatorin pe 4.10. klo 10-18 ja la 5.10. klo 10-16.

Vuonna 1994 perustettu Ultra Bra muodostui yhdeksi aikakautemme suurimmista sukupolvikokemuksista. SUMU Big Band tarttuu nyt pitkään kyteneeseen ajatukseen osoittaa kunnioitusta Ultra Bralle. Lauluja Asioista -A Tribute to Ultra Bra -konsertissa perjantaina 4.10. klo 19 kulttuurikeskus Crusellissa, esiintyvät upeat laulajat Anna Karlsson, Pekka Kurki, Elisa Ockenström, Milla Ryytty ja Ari Setälä. SUMUa luotsaa kapellimestari Rami Koskinen, jolla on myös osansa näiden big band -sovitusten synnyssä. 

Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen lauantaina 5.10. klo 10 järjestämän luennon aiheena on
Vanhan talon paloturvallisuus. Luennoitsijana Kräkin talolla toimii pelastusalan asiantuntija Alpo Nikula. 

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna ti-pe 12–15. 
Wahlbergin museotalossa on runsaasti puuhaa myös lapsivieraille. Sisätiloissa voi tutkia museota kuin salapoliisi, voi värittää, vaikka sähkövetureita tai leikkiä junaleikkejä. 
Vielä 1980-luvun alussa Ketunkalliolla toimineen Luotosen suutarinverstaan sisustus on siirretty museon piharakennukseen ja on esillä siellä aina museon ollessa avoinna.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerhon Minimaailma-näyttely viihdyttää koko perhettä. Automuseo on avoinna elokuun loppuun asti päivittäin klo 10–18 ja syyskuusta alkaen päivittäin klo 11-17. Ryhmille sopimuksen mukaan.
 

Näyttelyiden ystäville 

Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon teemanäyttely TULISUITSUINEN HEPO TULEE - 100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata kertoo satavuotiaan Turku-Uusikaupunki -rautatien suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen. Näyttely on avoinna museon aukioloaikoina ti-pe klo 12-15.

Pakkahuoneen vierassataman  kahvilan näyttelytilassa on 6.10. asti Susanna Pihlajan näyttely Tässä kohtaa. Näyttely tutustuttaa taruhahmoihin sekä unimaailmaan. Pakkahuoneen kahvila on avoinna joka päivä klo 8-20.
 
 
Runonkulman Galleria on taidegalleria ja -lainaamo keskustan puutaloalueella. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, kursseja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Tiloissa toimii myös kotimaisia käsityö-, design- ja taidetuotteita myyvä Pikkukylän Puoti. Runonkulman Galleria on avoinna ke 16-19 ja la klo 11–15. 28.9. asti avoinna olevassa MARE -nimisessä yhteisnäyttelyssä nähdään upeaa merellistä taidetta, öljymaalauksia, taidegrafiikkaa ja sekatekniikalla tehtyjä teoksia. Taiteilijoina Hiltu Sallinen, Heli Sammalisto, Valto Vaalikivi ja Katja Syrjä. 

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä!  Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.  Esillä on uusikaupunkilaisten ja vierailevien taiteilijoiden teoksia, ja gallerian lisäksi taidelainaamosta voi hankkia edullisella kk-hinnalla teoksia kotiin. Galleriassa nähdään 3.-27.10. Valto Vaalikiven näyttely AIKA ja AJATUS.

Anne Kuntsin ja Ulla Kivimäen näyttely AISTI VOIMA VIRTA on esillä kulttuurikeskus Crusellissa 1.10.-15.11. Pääasiassa akryylivärein maalatut työt puhuvat tunteiden kieltä värin, valon ja liikkeen kautta. Näyttely on avoinna ma-ke 10-16, ke 10-18 ja pe 10-16 sekä Crusellissa järjestettävien tilaisuuksien väliajoilla.

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia, uutuutena eläinhahmoja. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.

Ravintoloiden ohjelmaa

Santtioranta Campingissä juhlitaan lauantaina 28.9. klo 15-22 Santtiorannan Päättäreitä. Kesäkauden päättäjäisissä on lapsille pomppulinna ja kasvomaalausta klo 15-18 ja musiikillaan viihdyttävät klo 16 alkaen Luca Sturniolo ja klo 19 Trio Kukkanen. Illan kruunaa n. klo 20 ammuttava ilotulitus.
Bar M´Ukissa esiintyy la 28.9. klo 22 Alex Kunnari & Statement Album Tour. 
Bistro Bayssa viihdyttää la 28.9. klo 22 kluBBen Dj
Night Club Glowssa on la 28.9. klo 22 Oktoberfest feat. Oktobeerbabes ja la 5.10. klo 22 Live Stage/CScope - Iron Maiden Tribute / Dj Electro.
Public House Olkkarin ohjelmassa on la 28.9. mm. klo 14.30 Oktober-Bingo sekä perinteinen olut- & makkaraviesti. Klo 21.30 musisoi The Roots Trio.
Ravintola Pikku-Wikussa laulellaan perjantaisin karaokea klo 22-0.30 ja la 28.9. klo 18 juhlitaan Oktoberfestejä Miss Blue & Blue Ballsin tahtiin.

Liikunnan iloa

Uudenkaupungin uimahallissa polskitaan päivittäin. Saman katon alta allasosaston lisäksi löytyvät mm. kahvio, kuntosali, judosali sekä rohkeimmille hauska vesiliukumäki. 

Sunnuntaiset yleisöluistelut jatkuvat Uudenkaupungin jäähallilla. Yleisöluistelua on sunnuntaisin yleensä klo 10–11, mutta pelit voivat muuttaa aikataulua. 
Voit tarkistaa jäävuorot täältä: https://www.jaakotkat.fi/jaavuorot/

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin klo 15. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.

Padel Uusikaupunki tarjoaa hienot puitteet supersuositun padelin harrastamiseen aivan keskustassa. Kaksi kilpatason led-valaistua kenttää sijaitsevat Kaupunginlahden rannalla Crusell-puistossa, lähellä kaikkia palveluita. Yksittäisiä kenttävuoroja voi varata tunniksi tai pidemmäksi aikaa ja säännölliseen harrastamiseen on tarjolla vakiovuoroja. 

Padelkenttien vieressä sijaitsee koripallokenttä, joka on kaikkien vapaassa käytössä.

Hyvän tuulen golfia meren äärellä. Uudenkaupungin täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä on samaan aikaan meren rannalla ja lähes kaupungin keskustassa. Uudenkaupungin kentän pelikausi on meren läheisyyden ansiosta Suomen pisimpiä. 

Kaupunginlahden pohjukassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitsee upea Skeittipuisto-pumptrack. Skeittiparkista osa on suunnattu asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun ja täysbetoninen osio antaa mahdollisuudet harjoitella lajia, vaikka olympiatasolle saakka.

Kappale Suomen kauneinta saaristoa on tällä reitillä ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista - tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie. Hurauta koko 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Velhoveden Rengastie vie sinut Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri.

Tiistaisin 24.9. asti on Metsälehdon saunalla tarjolla suviuintia klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Uinti on maksullinen. Metsälehdon talviuintikausi alkaa 6.10. josta alkaen uintia on aina sunnuntaisin klo 16-18.

Haimion vapaasaunalla on uintia päivittäin 4.10. asti. Lauantaina 5.10. alkaa Haimion talviuintikausi. Talviuinti on aina lauantaisin klo 16-19, mutta saunalle tulee saapua viimeistään klo 17.30. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Kalannin Jokisivun nuorisoseura ry. Talviuinti on maksullinen. 

Ulos luontoon

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!
 

Elokuvien ystäville on tarjolla Suomen vanhimpiin lukeutuvan, tänä vuonna 100-vuotta täyttäneen elokuvateatteri Kuvalan ohjelmisto, johon pääset tutustumaan Kuvalan omilta nettisivuilta ja josta liput voi myös ostaa ennakkoon.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä.
 

Uudessakaupungissa tapahtuu - Menovinkit 23.9.-6.10.2024

Tästä tapahtumakalenteriin!

 

 

 

Share:

facebook twitterbird