Kävelijät Kaupunginlahden rannalla

Uudessakaupungissa tapahtuu - Menovinkit 8.-14.7.2024

Vaikka kesäsäät vaihtelevat, ei hätää, kauniilla merikaupungillamme on tarjolla kivaa tekemistä, nähtävää ja koettavaa niin aurinkoisina kuin sateisinakin päivinä. Tapahtumien viikkolistauksessa on luvassa mm. kurkistus pihoihin ja puutarhoihin, Myllymuorin lasten seikkailu, kesäteatteria keskustassa ja Pyhämaassa sekä aikamatka seitsemään suureen kaupunkipaloon. Antiikkia ja vintagea on tarjolla Nopperlan Antiikkimarkkinoilla. Tul torilla on vuorossa Lastentori ja Männäisten torilla Mobiilitori. Voit lähteä retkelle Isonkarin majakalle tai parin tunnin iltaristeilylle saaristoon. Kannattaa tutustua myös museoihimme, kirkkoihin ja näyttelyihin. Kahvilat ja ravintolat tarjoilevat parastaan. Tutustu vinkkeihin ja eikun menoksi!

Santtiorannalla on koko kesän ohjelmaa koko perheelle! Lasten maanantaita vietetään tuttuun tapaan aina maanantaisin 5.8. asti klo 14–18, jolloin lapsilla on maksuton pomppulinna (säävaraus). Livemusalauantait jatkuvat koko kesän vaihtuvilla artisteilla 31.8. asti, ja 13.7. on vuorossa Rami Rafael.
Santtioranta Camping on iloisen palvelun leirintäalue, johon kuuluvat kahvila-ravintola, jäätelökioski, uimaranta, aktiviteetit ja majoitustoiminta.

Uudenkaupungin matkailuoppaiden kotiseutukierros Kalantiin tehdään maanantaina 8.7. klo 18. Kierros on täyteen varattu.

Koe vanhojen pihojen ja puutarhojen viehättävä tunnelma opastetulla Pihat ja puutalot -kierroksella tiistaina 9.7. klo 15.  Osassa reitin kohteissa ovat omistajat kertomassa talon ja puutarhan historiasta. Kierroksen kesto on noin kaksi tuntia ja sen lomassa nautitaan puutarhakahvit. Liput voi ostaa ennakkoon Uudenkaupungin matkailutoimistosta tai oppaalta paikan päältä.

Myllymuorin 10-vuotisjuhlaseikkailu Myllytonttu ja pulmapähkinät tiistaina 9.7. ja torstaina 11.7. klo 11 kutsuu mukaansa tarinasta toiseen musiikin, leikin ja pienten tehtävien avulla. Reitti kuljetaan jalan Uudenkaupungin keskustan nähtävyyksiä katsellen iloisen Myllytontun ja Myllymuorin matkassa. Myllytontun pulmalaatikko pullistelee kysymyksistä. Tapaamme myös Myllytontun eläinystäviä, kuten Kurre Oravaisen. 

Lentävän Lokin Kesäteatterissa nähdään riemukas ja rehevä tarina Reidar Särestöniemestä, Lapin suuresta taidemaalarista. Tällä viikolla viikolla Reidar S. kesäteatteriesitykset ovat ti 9.7. ja ke 10.7. klo 19. Liput ennakkoon matkailutoimistosta, Rauhankatu 10. 

Pyhämaan Suviteatterissa viihdyttää hupsu farssi Vuoroin vieraissa. Tällä viikolla esitykset ovat ti 9.7., ke 10.7. ja to 11.7. klo 19. La 13.7. klo 15 ja su 14.7. klo 18. 


Isonkarin majakkasaarelle risteillään 10.–14.7. (ke, to, pe, la ja su) matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä. Perillä Isossakarissa syödään lounas Kasarmiravintolassa ja tutustutaan oppaan johdolla saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse Suomen kolmanneksi vanhimpaan valomajakkaan.

Café Kukonmäen pieni pop up -kahvila on avoinna keskiviikkona 10.7. klo 10–18. Kukonmäki sijaitsee tunnelmallisessa puutalomiljöössä. Valikoimista löytyy uunituoreita leivonnaisia, kahvia ja virvokkeita. Pieneen ja suurempaankin nälkään löytyy kevyttä lounasta, mm. herkulliset toastit ja Kukonmäen oma savulohikeitto. Kahvittelijan tervetulleeksi toivottavat kahvilakoirat Freja ja Tove, kissat Hilma ja Dave sekä suloiset puput.


Tule kokemaan luonnon, kielen ja kirjallisuuden yhteys maksuttomalla Runokävelyllä Pietolanlahdella keskiviikkona 10.7. klo 13. Runokävelylle lähdetään kirjastolta klo 13, mutta mukaan pääsee myös kesken matkan Kaarikadulta. Matkan pituus on noin 1,5 kilometriä ja reitti on esteetön. Runokävelyn juontaa, sekä toimii lukijana kirjastonhoitaja Lauri Seutu


Pakkahuoneen perinteisillä Iltatoreilla tori täyttyy tuttuun tapaan keskiviikkoisin klo 16–19 kesäisellä tunnelmalla ja artistien säestyksellä. Keskiviikkona 10.7. musiikista vastaavat Mimosa, Susse ja Kalle.

Uudenkaupungin seitsemän suurta paloa - opastettu kävelykierros torstaina 11.7. klo 14 johdattaa aikamatkalle vuodesta 1685 vuoteen 1855. Kierroksella nähdään tulipalojen syttymispaikat ja kuullaan paloihin liittyviä tarinoita. Liput voi ostaa ennakkoon Uudenkaupungin matkailutoimistosta tai oppaalta paikan päältä.Uudenkaupungin Uuden kirkon avoimet ovet vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten jatkuvat kesätorstaisin 1.8. asti klo 11.45–14. Uudenkaupungin Uudessa kirkossa on torstaisin 18.7. asti klo 12 perinteinen Urkuvartti - musiikkia historiallisilla Marcussen & Sohn -uruilla (1865). Torstaina 11.7. keskipäivän matinean urkurina toimii Aada Wirberg.

Tervetuloa kaikille avoimeen Pakkahuoneen Bingoon perjantaina 12.7. klo 16. Bingolaput ja tussit saa noutaa Pikku-Pakkikselta - riittää että paikalle tuo itsensä! 

Kesäperjantaisin klo 16–19 perinteisellä Männäisten ohjelmallisella teematorilla on torimyynnin lisäksi Pop Up-kahvila sekä livemusiikkia. Perjantaina 12.7. Männäisten torin Mobiilitorilla esiintyy Mikko Itäranta.

Näe ja koe Uusikaupunki mereltä! Perjantai-illan opastetulla sighseeing-risteilyllä 12.7. klo 18 pääset kokemaan merellistä tunnelmaa M/S Kertun matkassa. Laivassa on viihtyisät sisätilat, kahvio/baari, aurinkokansi sekä wc:t. Kahden tunnin risteily tarjoaa mahdollisuuden viettää leppoisaa laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa. 

Mikä sen ihanampaa kuin joogata puhtaassa luonnossa, raikkaassa ulkoilmassa meren äärellä, kevyesti katetulla joogapatiolla. Tervetuloa Sisulan mökkijoogaan, Lokalahden Eräistenkariin perjantaisin klo 19. Muista sään mukainen varustus, oma joogamatto ja loppurentoutukseen torkkupeitto sekä lämmintä vaatetta. Sateen sattuessa joogataan navetassa.

 

Tul toril – Lastentorilla lauantaina 13.7. klo 10–13 on luvassa puuhaa ja peuhaamista! Lapsille on koko tapahtuman ajan autorata. Ohjelmassa on muskareita pienemmille sekä isommille ja Riesa-Pelle Show. Tervetuloa viihtymään kauppatorille!


Perinteisiä Nopperlan Antiikkimarkkinoita vietetään viikonloppuna 13.–14.7. klo 10–17 Nopperlan tilalla. Tarjolla on ihastuttavaa antiikkia ja vintagea sekä muuta nähtävää ja koettavaa. Tapahtumaan on maksullinen sisäänpääsy.

M/S Kertun Lauantain iltaristeilyllä 13.7. klo 18 on luvassa elävää musiikkia, aurinkokannella paistattelua, lähialueen saaristossa kiertelyä sekä mahdollisuus nauttia Isonkarin nimikkovirvokkeita.

Hauskuus on taattua Grand Prix -keppihevoskisassa Pyhämaan telakanrannassa sunnuntaina 14.7. klo 13. Osallistumaan pääsevät kaikenikäiset!

Uudenkaupungin Tammiossa pääset myymään kaappiesi kätköjä Annen pihakirppiksellä sunnuntaina 14.7. klo 12–15. Anne itse myy ”kaffet ja jotta kastamist” sekä makkaraa.

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna 25.8. asti ma-pe 10-17, la-su 11-16. 
Wahlbergin museotalossa on runsaasti puuhaa myös lapsivieraille. Kesällä piharakennuksessa on suosittu lasten leikkipaikka, ja pihalla voi kokeilla vaikka puujaloilla kävelyä tai keppariesteitä. Sisätiloissa voi museota tutkia kuin salapoliisi, voi värittää, vaikka sähkövetureita tai leikkiä junaleikkejä. 
Vielä 1980-luvun alussa Ketunkalliolla toimineen Luotosen suutarinverstaan sisustus on siirretty museon piharakennukseen ja on esillä siellä aina museon ollessa avoinna.

Vallimäen rinteellä sijaitseva entinen Uudenkaupungin luotsiasema on toiminut luotsien ammatista kertovana pienenä kesämuseona tänä kesänä jo 50 vuotta. Luotsimuseo on avoinna 11.8. asti päivittäin klo 12–15 ja sinne on vapaa pääsy. 

 Merimiehenkotimuseo sijaitsee Myllymäen laidalla rakennuksessa, joka on yksi Uudenkaupungin vanhimmista säilyneistä asuinrakennuksista.  Pieni talo on sisustettu kuvaamaan 1900-luvun alun uusikaupunkilaisen merimiesperheen kotia. Merimiehenkoti on avoinna 11.8. asti päivittäin klo 12–15 ja sinne on vapaa pääsy.

Muita nähtävyyskohteita

Huumoria, iloisia värejä, naivistista taidetta, ruusujen tuoksua ja kauniita merellisiä näkymiä – sitä kaikkea on Taidetalo Pilvilinna. Pilvilinnan seinät, lattiat ja katot on maalattu täyteen niin talon sisä- kuin ulkopuoleltakin. Taiteilija Raija Nokkalan maalausten myyntinäyttelyt pää- ja piharakennuksessa sekä humoristiset veistokset taidepolulla tuovat katsojilleen iloa ja hyvää mieltä. Pitsimökki ja vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, tunnelmallinen taidepolku metsässä, kahviterassi meren rannassa, herkkupöytä ja Pilvilinnan omia tuotteita esittelevä korttipuoti. Pilvilinna on avoinna 10.8. asti ti, ke, to ja la klo 14-18. 
Ämpärporin pelimannit soittelee Pilvilinnassa ke 10.7. iltapäivällä kesäistä musiikkia. Tule nauttimaan taiteesta, suven tunnelmasta ja livemusiikista Taidetalo Pilvilinnaan!

Et löydä lumovoimaisempaa tutustumiskohdetta kuin Bonk-museo, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia valtavan Bonk Business Inc. teollisuus- imperiumin taustoja. Bonk on hullunkurinen fantasiatuote, joka juontaa juurensa kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideasta. Oy Bonk AB on kuvitteellinen perheyhtiö, jonka ympärille on kehittynyt kokonainen historia ja jonka nimissä on tehty, jos jonkinlaisia keksintöjä. Kesällä Bonkin Lasten Keksimössä voivat perheen pienimmät suunnitella ja rakentaa oman Bonk-koneen. Museo on avoinna 6.8. asti päivittäin klo 10-18.


 Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerho Minimaailma-näyttely viihdyttää koko perhettä. Automuseo on avoinna kesällä päivittäin klo 10–18. Ryhmille sopimuksen mukaan.

Kirkot

Uudenkaupungin Vanha kirkko, Kalannin ja Pyhämaan kirkot ovat Tiekirkkoja ja avoinna kesällä vierailijoille. Myös Uudessa kirkossa on mahdollista vierailla torstaisin ja lauantaisin. 

Uudenkaupungin Vanha kirkko on rakennettu v. 1629, ja se on keskusta-alueen vanhin rakennus. Vanha kirkkoon pääsee tutustumaan 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 12–16. 

Arkkitehti Georg Theodor von Chiewitzin suunnittelemassa goottilaistyylisessä Uudenkaupungin Uudessa kirkossa on Urkuvartit torstaisin 27.6., 4.7., 11.7., 18.7. aina klo 12 ja sinne on vapaa pääsy. Uusi kirkko on avoinna 3.8. asti torstaisin klo 11.45–14 vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten ja lauantaisin klo 11–14 opastavat Uudenkaupungin matkailuoppaat.  

Holvikattoinen Kalannin kirkko, eli Pyhän Olavin harmaakivikirkko, on rakennettu 1300-luvun lopulla, ja se on avoinna 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 12–16. Kirkon asehuoneessa toimii kesäkahvila Suvi, joka on avoinna ke-la klo 11.15-16 ja su klo 12.15-16

Pyhämaan kirkot ovat avoinna 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17ja sunnuntaisin klo 12–16. Niistä vanhempi, harvinaislaatuinen puukirkko, Pyhämaan uhrikirkko on rakennettu 1642–1650, ja maalaukset peittävät kokonaan kirkon katon ja sisäseinät. Uudempi harmaakivikirkko on vuodelta 1804.

Näyttelyiden ystäville 

Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon teemanäyttely TULISUITSUINEN HEPO TULEE - 100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata kertoo satavuotiaan Turku-Uusikaupunki -rautatien suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.

Pakkahuoneen vierassataman tunnelmallisen kahvion näyttelytilassa on 18.8. asti esillä Vilma Sappisen näyttely. Pakkahuoneen kahvila on avoinna joka päivä klo 8-22.

 

Pakkahuoneentorilla, entisessä Vason myllyssä sijaitsee Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen ylläpitämä Uudenkaupungin Merikeskus. Merikeskus on avoinna 10.8. asti ti-su klo 11–18. Tilassa on esillä monenlaista merihistoriallista nähtävää, mm. useita vanhoja venemoottoreita, suurikokoinen uusikaupunkilaisen Varma-purjelaivan pienoismalli, muita pienoismalleja sekä monia laivamaalauksia sekä runsas yhdistyksen myyntipiste. Merikeskuksessa on kesänajan näyttely Merenkulkijoita ja matkustajalaivoja, jossa esitellään mm. merimiesten ammattia ja Uudestakaupungista kulkenutta matkustajalaivaliikennettä. Näyttelyyn on vapaa pääsy. 

Runonkulman Galleria on taidegalleria ja -lainaamo keskustan puutaloalueella. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, kursseja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Tiloissa toimii myös kotimaisia käsityö-, design- ja taidetuotteita myyvä Pikkukylän Puoti. Galleria on avoinna heinäkuussa ke–pe klo 11–17, la klo 11–15. Runonkulman galleriassa nähdään norjalaisen Elin Murenin näyttely Sway Along 20.7. asti. Murenin töissä ja hänen tyylissään näkyvät luonnon kauneus sekä sen vivahteet. Runonkulman Galleriassa pidetään Suomen kuvataiteen päivänä, keskiviikkona 10.7. maalaustapahtuma, jossa pääset maksutta maalaamaan oman pienen akvarellin tai sekatekniikkateoksen.

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä!  Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.  Esillä on uusikaupunkilaisten ja vierailevien taiteilijoiden teoksia, ja gallerian lisäksi taidelainaamosta voi hankkia edullisella kk-hinnalla teoksia kotiin. Heinäkuun taiteilijana on Tiina Kuusikoski näyttelyllään Impression.

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia, uutuutena eläinhahmoja. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.

Liikunnan iloa 

Padel Uusikaupunki tarjoaa upeat puitteet supersuositun padelin harrastamiseen aivan keskustassa. Kaksi kilpatason led-valaistua kenttää sijaitsevat Kaupunginlahden rannalla Crusell-puistossa, lähellä kaikkia palveluita. Yksittäisiä kenttävuoroja voi varata tunniksi tai pidemmäksi aikaa ja säännölliseen harrastamiseen on tarjolla vakiovuoroja. 

Liikunnanriemua upeassa ympäristössä. Pihaleikkien klassikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Padelkenttien läheisyydessä oleva uusi koripallokenttä on kaikkien vapaassa käytössä.

Hyvän tuulen golfia meren äärellä. Uudenkaupungin täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä on samaan aikaan merenrannalla ja lähes kaupungin keskustassa.

Kaupunginlahden pohjukassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitsee upea Skeittipuisto-pumptrack. Skeittiparkista osa on suunnattu asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun ja täysbetoninen osio antaa mahdollisuudet harjoitella lajia, vaikka olympiatasolle saakka.

Tule aistimaan luonnon rentouttava vaikutus joogatessa, maa lattiana, taivas kattona ja linnunlaulu, puiden humina taustamusiikkina. Satya jooga järjestää puistojoogaa Myllymäen puistossa kesätorstaisin.

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin klo 18. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.

Kappale Suomen kauneinta saaristoa on tällä reitillä ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista - tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie. Hurauta koko 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Velhoveden Rengastie vie sinut Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri.

Tiistaisin on kesän ajan tarjolla suviuintia Metsälehdon saunalla klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Pukuhuoneet ovat käytössä niin naisille kuin miehillekin. Uinti on maksullinen.

Haimion vapaasaunalla on suviuintia päivittäin. Vapaasauna on kaikille avoin ja se sijaitsee yleisen uimarannan yhteydessä. Ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Jokisivun nuorisoseura ry. 

Ulos luontoon

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa. 
Bistro Bayn BB-livessä on ke 10.7. klo 21 Onni Kivipelto ja pe 12.7. klo 22.30 Ikuinenkesä (intiaanikesä). 
Ravintola Captain´s Makasiinissa viihdyttävät ke 10.7. klo 19.30 Minski & Sini, to 11.7. klo 19.30 Kalle ja Susse, pe 5.7 klo 21.30 Dj 90-2000 -luku, la 13.7. klo 21.30 76 Notes ja su 14.7. klo 13-17 Mikko Itäranta. 
Pakkahuoneen terassin After Work-perjantaissa esiintyy 12.7. klo 18-21 Päivi Kurkilahti. 
Ravintola Wikun lavalle nousee pe 12.7. klo 22.30 Duo 20´cent.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä. 

Menovinkit 8.-14.7.2024

Tästä tapahtumakalenteriin

 

Share:

facebook twitterbird