Kalastajat laiturilla

Kalastusluvat

Uudenkaupungin kaupungin omistamilla vesialueilla onkiminen ja pilkkiminen on sallittua maksutta. Viehekalastukseen yhdellä vavalla tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu. Pyydyskalastukseen ja uisteluun enemmän kuin yhdellä vavalla tarvitaan valtion kalastonhoitomaksu ja vesialueenomistajan lupa.

Uudenkaupungin kaupungin vesialueelle myönnetään seuraavia virkistyskalastuslupia:

-Verkkokalastuslupa (6 €/pyydysmerkki). Yksi henkilö voi lunastaa korkeintaan 8 pyydysmerkkiä. Yli 65-vuotiaat saavat yhden verkonmerkin ilmaiseksi. Yhdellä pyydysmerkillä saa laskea yhden 3 x 30 m:n verkon.

-Yleiskalastuslupa (6 €/henkilö) oikeuttaa käyttämään seuraavia pyydyksiä:

• Pitkäsiima (enintään 100 koukkua/pitkäsiima)
• Katiska enintään 5 kpl
• Koukkukalastus 10 kpl koukkuja (täkykoukku, iskukoukku)
• Vetouistelu ja siian kelaonginta useammalla kuin yhdellä vavalla (6 €/lisävapa)

-Ravustus ainoastaan omaan käyttöön 35 €/10 mertaa/henkilö.

Pyydykset tulee merkitä kalastuslain edellyttämällä tavalla, pyydysmerkillä ja kalastajan nimellä ja yhteystiedolla. Pyydysmerkki on kiinnitettävä pyydyksen merkkikohoon tai verkkojadan uloimman pään merkkikohoon. Isku- ja syöttikoukkuihin kiinnitetään yksi merkki viittä koukkua kohden.

Lupien myynti. Kaupungin omistamilla vesialueilla voi asuinpaikasta riippumatta onkia, pilkkiä ja litkata silakkaa ilmaiseksi ilman vesialueen omistajan lupaa sekä heittää uistinta (valtion kalastonhoitomaksu maksettava). Muunlaisen kalastuksen harjoittamiseksi on kaupungilta ostettava kalastuslupa sekä maksettava valtion kalastonhoitomaksu (18-69 vuotiaat).

Verkkokalastuslupia ja muita lupia kaupungin omistamille vesialueille myyvät:
Palvelupiste Passari (Mörnenkatu 2)  ja Uudenkaupungin matkailutoimisto (Rauhankatu 10) 
• Uudenkaupungin kalastusaluekartta kuuluu samaan hintaan.
 

Valtion kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä tai ravustaa. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, jos vain onkii, pilkkii tai litkaa silakkaa tai on alle 18-vuotias tai jo täyttänyt 70 vuotta. Kalastajien, jotka ehtivät täyttää 65 vuotta 31.12.2023 mennessä, ei tarvitse maksaa kalastonhoitomaksua. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen lähes koko maassa, toisinaan kalastaja tarvitsee lisäksi vesialueen omistajan luvan. Maksu on henkilökohtainen ja suoritettava vaikka kalastaisi vain omilla vesialueillaan.

Kalastonhoitomaksu vuonna 2024: 47 €/kalenterivuosi, 16 €/7 vrk ja 6 €/vuorokausi.

Kalastonhoitomaksun voi maksaa netissä, puhelimitse tai palvelutiskillä.

Kalastonhoitomaksun maksavat kalastajat rekisteröityvät kalastonhoitomaksurekisteriin. Rekisteröinnin yhteydessä kysytään nimi, yhteystiedot ja syntymäaika. Tietoa käytetään kalavesien ja -kantojen hoidossa.

1. Eräluvat-verkkokauppa
Kirjaudu www.eraluvat.fi sivustolla verkkokauppaan, rekisteröidy ja lunasta kalastonhoitomaksusi. Tositteen voi tulostaa tai tallentaa esimerkiksi mobiililaitteelle.

2. Eräluvat-sovellus
Mobiilisovelluksella voit maksaa kalastonhoitomaksun helposti ja nopeasti. Sen voit ladata Play-kaupasta tai App Storesta. Maksuvälineenä käy debit- tai credit-kortti. 

3. Palvelunumero 020 69 2424 (arkisin 9–15)
Soita palvelunumeroon ja rekisteröidy. Saat postitse maksutositteen, jolla voit maksaa kalastonhoitomaksun. Säilytä kuitti maksusta.

3. Palvelupiste
Kalastonhoitomaksun ja rekisteröitymisen voi suorittaa Metsähallituksen luontokeskuksissa ja muissa sopimusmyyntipaikoissa (+ 3 €). Palvelupisteestä saat heti mukaasi tositteen kalastonhoitomaksun suorittamisesta.

Kuitti kalastonhoitomaksun suorittamisesta tulee olla aina mukana kalastaessa. Ikään perustuvan kalastusoikeuden todistamiseksi on suositeltavaa pitää kalastettaessa mukana henkilöllisyystodistusta.

Kalastuksenhoitomaksu koskee kalastusta koko Suomessa, paitsi ei Ahvenanmaalla.

Share:

facebook twitterbird