velhoveden rengastie

Velhovesi ringväg

PÅ VANDRING, CYKLING ELLER BILKÖRNING I SKÄRGÅRDEN

Velhovesi Ringväg

En bit av Finlands vackraste skärgård är inom räckhåll utan båt eller oro för färjetidtabeller - detta garanteras av vägen som är byggd genom öarna. Kör hela den 50 kilometer långa rutten i ett sträck eller njut av skärgårdens atmosfär på det långsamma sättet.

Velhovesi Ringväg tar dig genom Uusikaupunkis norra skärgård, runt Makeanvedenallas (Sötvattensreservoar). Huvudrutten är lite över 50 km lång. Ringvägens sidorutter leder till vändplatserna vid Lepäistentie och Lyökintie, till Pyhämaas kyrkby och till Pitkäluotos udde, samt till Männäistens bruksområde. Huvudrutten är markerad medurs med cykelvägsmärken längs vägkanten. Huvudrutten är markerad med en orange cirkel, sidorutten med en grön cirkel. Riktningen på rutten är markerad med en pil.

På denna rutt kan du cykla från ö till ö, kanske på en elcykel, som du kan hyra för din utflykt från turistbyrån eller från Santtioranta Camping. Längs med rutten kan du övernatta, ta ett dopp i söt- eller saltvatten, vila på utsiktsplatser eller kanske vid en lanthandel. Längs rutten finns även ett sommarkafé och restaurang i Pyhämaa. Från kartbroschyren och webbplatser kan du hitta numrerade utsikts- och viloplatser, badstränder, paddlingsrutter och andra intressanta platser och tjänster.

Århundraden gamla berättelseplatser av Velhovesi är markerade i broschyren och på webbplatserna med bokstäver och i terrängen med bokstavsvisare. På huvudrutten är informationstavlorna oranga, på sidorutten gröna. Informationstavlorna är utrustade med QR-koder som fungerar med en app i mobiltelefonen. Länken som öppnas från QR-koden visar berättelsen i telefonen. Så du kan läsa berättelserna antingen från broschyren eller direkt från din mobiltelefon.

Från turistbyrån får du med dig en broschyr över ringvägen.

VISIT UUSIKAUPUNKI 
Rauhankatu 10, Uusikaupunki
Tfn. +358 50 420 5333
matkailu@uusikaupunki.fi
uusikaupunki.fi/velhovedenreitti

 

This content is only visible when the visitor has consented to marketing cookies.
Please accept marketing-cookies to watch this video.


 

matkailu [at] uusikaupunki.fi

Dela:

facebook twitterbird

Rauhankatu 10, 23500 Uusikaupunki