Aurinkoinen kesäpäivä Uudenkaupungin keskustassa alisellakadulla vanhan apteekin luona. Ylhäällä iloisenvärisiä viirejä nauhoissaan.

Uudessakaupungissa tapahtuu - menovinkit 24.-30.6.2024

Kesäkuun viimeisen viikon vinkkilistaus Uudenkaupungin tapahtumista, näyttelyistä, nähtävyyksistä ja muista aktiviteeteistä on jälleen koottu käyttöönne. Täynnä iloa ja väriä pulppuava Taidetalo Pilvilinna aukeaa yleisölle. Pihat ja puutalot -kierroksilla kurkistetaan viehättäviin pihoihin ja puutarhoihin. ”Tarinoiden Kaupunginlahti” aloittaa teemaopastusten sarjan. Perinteiset Pakkahuoneen iltatorit täyttyvät jälleen iloisella tunnelmalla ja Laihosen torpalla vietetään perinteistä Pyhämaa-päivää. M/S Kertulla lyhyemmät iltaristeilyt alkavat ja liikuntamahdollisuuksia on vaikka minkälaisia. Puuhaa ja tekemistä riittää siis kaikenikäisille.

Santtiorannalla on koko kesän ohjelmaa koko perheelle! Lasten maanantaita vietetään tuttuun tapaan aina maanantaisin 5.8. asti klo 14–18, jolloin lapsilla on maksuton pomppulinna. Livemusalauantait jatkuvat koko kesän vaihtuvilla artisteilla 31.8. asti, ja 29.6. on vuorossa Rami Rafael.

Kirjastoauto lähtee kesärallille tapaamaan nuoria Lokalahdelle sekä Pyhämaahan tuoden mukanaan mm. pihapelejä ja kesäistä puuhaa. Kirjastoauton voit bongata Lokalahden koululla tiistaina 25.6. klo  ja Pyhämaan koululla 2.7. klo 15-18.  

Koe vanhojen pihojen ja puutarhojen ihastuttava tunnelma tiistaina 25.6. klo 15.
Uudenkaupungin Vanhat Talot -yhdistyksen järjestämillä Pihat ja puutalot -kierroksilla pääsee oppaan johdolla kurkistamaan viehättäviin uusikaupunkilaisiin pihoihin ja puutarhoihin. Kierroksen kesto on noin kaksi tuntia ja sen lomassa nautitaan puutarhakahvit. Liput saa ostettua ennakkoon Uudenkaupungin Matkailutoimistosta tai oppaalta kierroksen alussa. Seuraavat Pihat ja puutalot kierrokset ovat tiistaisin 9.7., 16.7. ja 30.7. 

Perinteiset Pakkahuoneen iltatorit ovat taas täällä! Pakkahuoneen tori täyttyy keskiviikkoisin klo 16-19 tuttuun tapaan kesäisellä tunnelmalla huippuartistien säestyksellä. 26.6. iltatorilla esiintyy Nisa Soraya & Miso Misic. 

Koirakoulu Bisquit järjestää Match Show’n keskiviikkona 26.6. klo 17.30 Tokmannin parkkipaikalla kaikenikäisille koirille. Match show’hun on ennakkoilmoittautuminen, ja koiria otetaan mukaan maksimissaan 40/tapahtuma. 

Oskar Merikannon kuolemasta tulee kuluneeksi tänä vuonna 100 vuotta. Tenori Jyrki Anttila ja sopraano Johanna Rusanen-Kartano ovat koonneet unohtumattoman kattauksen Oskar Merikannon rakastetuimpia lauluja, joista pääset nauttimaan  Merikannon sävelin – Onnelliset -konsertissa keskiviikkona 26.6 klo 18. Uudenkaupungin Uudessa kirkossa.

Tarinoiden Kaupunginlahti -kierros keskiviikkona 26.6. klo 18 johdattaa kulkijan uusikaupunkilaisten merkkimiesten jäljille ja kertoo paljon kaupungista, sen historiasta ja nykypäivästä unohtamatta tarinoita upeista, nostalgisista purjelaivoista. Liput saa ostettua ennakkoon Uudenkaupungin Matkailutoimistosta tai oppaalta kierroksen alussa. 
 

Café Kukonmäen pieni pop up -kahvila on avoinna torstaina 27.6. klo 10-18. Kukonmäki sijaitsee tunnelmallisessa puutalomiljöössä. Valikoimista löytyy uunituoreita leivonnaisia, kahvia ja virvokkeita.  Pieneen ja suurempaankin nälkään löytyy kevyttä lounasta, mm. herkulliset toastit ja Kukonmäen oma savulohikeitto. Kahvittelijan tervetulleeksi toivottavat kahvilakoirat Freja ja Tove, kissat Hilma ja Dave sekä suloiset puput. 

Uudenkaupungin Uuden kirkon avoimet ovet vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten jatkuvat kesätorstaisin 1.8. asti klo 11.45–14.


Uudenkaupungin Uudessa kirkossa on torstaisin 18.7. asti klo 12 perinteinen Urkuvartti - musiikkia historiallisilla Marcussen & Sohn -uruilla (1865). Torstaina 27.6. keskipäivän matinean urkurina toimii Virpi Vähäpassi.

Isonkarin majakkasaarelle risteillään 26.-30.6. (ke, to, pe, la ja su) matkustaja-alus M/S Kertulla. Matkalla pääset näkemään sisäsaariston kaunista luontoa sekä rannattomana avautuvan Selkämeren, runsaasti lintuja sekä merimerkkejä. Perillä Isossakarissa syödään lounas Kasarmiravintolassa ja tutustutaan oppaan johdolla saaren luontoon, historiaan sekä tietysti itse Suomen kolmanneksi vanhimpaan valomajakkaan.

Tervetuloa kaikille avoimeen, maksuttomaan Pakkahuoneen Bingoon perjantaina 28.6 klo 16. Bingolaput ja tussit saa noutaa Pikku-Pakkikselta - riittää että paikalle tuo itsensä! 

 

Kesäperjantaisin klo 16–19 perinteisellä Männäisten ohjelmallisella teematorilla on torimyynnin lisäksi Pop Up-kahvila sekä livemusiikkia. Perjantaina 28.6. Männäisten torin Kirjallisuustorilla esiintyvät Sanna Arell & Elina Ukkonen.  

Näe ja koe Uusikaupunki mereltä!  Opastetulla perjantai-illan risteilyllä 28.6.–9.8. pääset kokemaan merellistä tunnelmaa M/S Kertun matkassa ja Uudenkaupungin matkailuoppaan opastamana. Laivassa on viihtyisät sisätilat, kahvio/baari, aurinkokansi sekä wc:t. Kahden tunnin risteily tarjoaa mahdollisuuden viettää leppoisaa laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa ja sopii myös kaupunkiloman iltaohjelmaksi mitä parhaiten!
Lauantain iltaristeilyllä 29.6., sekä 13., 20. ja 27.7. on luvassa elävää musiikkia, aurinkokannella paistattelua, lähialueen saaristossa kiertelyä sekä mahdollisuus nauttia Isonkarin nimikkovirvokkeita. 

Kesä parhaimmillaan, ja mikä ihana ajankohta viettää rento Joogapäivä Vasikmaan kalastajatilalla lauantaina 29.6. Uudenkaupungin saaristossa. Joogan lisäksi luvassa on saunomista ja uintia hyvässä porukassa.

 

Perinteinen Pyhämaa-päivä sunnuntaina 30.6. klo 11 kerää kesäasukkaat sekä kotiseutuväen kesä-heinäkuun vaihteessa Pyhämaan kirkonkylälle Laihosen torpalle.  Luvassa on mukavaa yhdessäoloa ja musiikkia. Työnäytöksissä valmistetaan perinteisin menetelmin vuodesta riippuen riukuaitaa, päreitä, köysiä, vihtoja jne. Ohjelmaa on koko perheelle, mm. työnäytöksiä, vanhoja autoja, arpajaiset, lohikeittoa ja lettuja. 

 

Tule mukaan oppimaan mitä muuta puutarhasi voi tarjota kuin vain silmänruokaa! Puutarhan kasvit hyötykäyttöön -ruokana, mausteena, rohtona -kurssilla sunnuntaina 30.6. klo 14 opitaan hyödyntämään kasveja niin ruokana, mausteena, juomana, rohtona kuin kauneudenhoidossakin. Kurssilla voit myös ostaa mukaasi perennoja ja yrttejä. 


7–13-vuotiaille (1–6-luokkalaisille) suunnattu maksullinen pelintekokurssi Roblox - Saaren Salat toteutetaan verkossa 30.6.–30.7. välisenä aikana. Opiskelija pääsee kehittämään luovuutta, sosiaalisia taitoja, logiikkaa ja vahvistamaan itsetuntemusta. Kurssilta löytää uusia samantasoisia kavereita, joiden kanssa pääsee oppimaan yhdessä. Jokainen kurssin opiskelija pääsee luomaan oman pelimaailmansa opettajan avustuksella.

Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa on sunnuntaina 30.6. klo 18 Juri Iltšuk & Kirkkolauluyhtye Kaanon - Kirkkomusiikkia ja hengellisiä lauluja -konsertti. Kaanon esittää konsertissaan ortodoksista kirkkolaulua, ukrainalaisia kuoroteoksia, kansanlaulusovituksia sekä uudempia hengellisiä teoksia. 

Porvariskodin loistokkuutta ja merenkulun kulta-aikaa

Paikallishistoria herää henkiin museoissa. Tupakkatehtailijan entinen porvariskoti, 
Wahlbergin museotalo, esittelee alakerrassa entisajan porvariskodin loistokkuutta ja yläkerrassa merenkulun kulta-aikaa. Museo on avoinna 25.8. asti ma-pe 10-17, la-su 11-16. Museonjohtaja Mari Jalava pitää museossa taideopastuksen perjantaina 28.6. ja keskiviikkona 3.7. klo 14.00 alkaen. Noin puolen tunnin kierroksen aikana kuullaan ainakin viiden uusikaupunkilaistaustaisen kuvataiteilijan elämästä ja nähdään heidän töitään. Opastuksille ei tarvitse ilmoittautua ja se sisältyy normaalin pääsymaksun hintaan. 
Wahlbergin museotalossa on runsaasti puuhaa myös lapsivieraille. Kesällä piharakennuksessa on suosittu lasten leikkipaikka, ja pihalla voi kokeilla vaikka puujaloilla kävelyä tai keppariesteitä. Sisätiloissa voi museota tutkia kuin salapoliisi, voi värittää, vaikka sähkövetureita tai leikkiä muuten vaan junaleikkejä. 


Vallimäen rinteellä sijaitseva entinen Uudenkaupungin luotsiasema on toiminut luotsien ammatista kertovana pienenä kesämuseona tänä kesänä jo 50 vuotta. Luotsimuseo on avoinna 11.8. asti päivittäin klo 12–15 ja sinne on vapaa pääsy. 

Merimiehenkotimuseo sijaitsee Myllymäen laidalla rakennuksessa, joka on yksi Uudenkaupungin vanhimmista säilyneistä asuinrakennuksista.  Pieni talo on sisustettu kuvaamaan 1900-luvun alun uusikaupunkilaisen merimiesperheen kotia. Merimiehenkoti on avoinna 11.8. asti päivittäin klo 12–15 ja sinne on vapaa pääsy.

Muita nähtävyyskohteita

Huumoria, iloisia värejä, naivistista taidetta, ruusujen tuoksua ja kauniita merellisiä näkymiä – sitä kaikkea on 25.6. avautuva Taidetalo Pilvilinna. Pilvilinnan seinät, lattiat ja katot on maalattu täyteen niin talon sisä- kuin ulkopuoleltakin. Taiteilija Raija Nokkalan maalausten myyntinäyttelyt pää- ja piharakennuksessa sekä humoristiset veistokset taidepolulla tuovat katsojilleen iloa ja hyvää mieltä. Pitsimökki ja vuosittain vaihtuvat taidenäyttelyt, tunnelmallinen taidepolku metsässä, kahviterassi meren rannassa, herkkupöytä ja Pilvilinnan omia tuotteita esittelevä korttipuoti. Pilvilinna on avoinna 10.8. asti ti, ke, to ja la klo 14-18.  

Et löydä lumovoimaisempaa tutustumiskohdetta kuin Bonk-museo, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia valtavan Bonk Business Inc. teollisuus- imperiumin taustoja. Bonk on hullunkurinen fantasiatuote, joka juontaa juurensa kuvataiteilija Alvar Gullichsenin ideasta. Oy Bonk AB on kuvitteellinen perheyhtiö, jonka ympärille on kehittynyt kokonainen historia ja jonka nimissä on tehty, jos jonkinlaisia keksintöjä. Kesällä Bonkin Lasten Keksimössä voivat perheen pienimmät suunnitella ja rakentaa oman Bonk-koneen. Museo on avoinna 6.8. asti päivittäin klo 10-18.

 Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompien autofanien päiväunet käyvät todeksi. Raunistulan nukkekotikerho Minimaailma-näyttely viihdyttää koko perhettä. Automuseo on avoinna kesällä päivittäin klo 10–18. Ryhmille sopimuksen mukaan.

Kirkot

Uudenkaupungin Vanha kirkko, Kalannin ja Pyhämaan kirkot ovat Tiekirkkoja ja avoinna kesällä vierailijoille. Myös Uudessa kirkossa on mahdollista vierailla torstaisin ja lauantaisin. 

Uudenkaupungin Vanha kirkko on rakennettu v. 1629, ja se on keskusta-alueen vanhin rakennus. Vanha kirkkoon pääsee tutustumaan 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 12–16. 

Arkkitehti Georg Theodor von Chiewitzin suunnittelemassa goottilaistyylisessä Uudenkaupungin Uudessa kirkossa on Urkuvartit torstaisin 27.6., 4.7., 11.7., 18.7. aina klo 12 ja sinne on vapaa pääsy. Uusi kirkko on avoinna 3.8. asti torstaisin klo 11.45–14 vapaaehtoisvoimin omaehtoista hiljentymistä varten ja lauantaisin klo 11–14 opastavat Uudenkaupungin matkailuoppaat.  

Holvikattoinen Kalannin kirkko, eli Pyhän Olavin harmaakivikirkko, on rakennettu 1300-luvun lopulla, ja se on avoinna 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17 ja sunnuntaisin klo 12–16. Kirkon asehuoneessa toimii kesäkahvila Suvi, joka on avoinna ke-la klo 11.15-16 ja su klo 12.15-16

Pyhämaan kirkot ovat avoinna 4.8. asti keskiviikosta lauantaihin klo 11–17ja sunnuntaisin klo 12–16. Niistä vanhempi, harvinaislaatuinen puukirkko, Pyhämaan uhrikirkko on rakennettu 1642–1650, ja maalaukset peittävät kokonaan kirkon katon ja sisäseinät. Uudempi harmaakivikirkko on vuodelta 1804.

Näyttelyiden ystäville 


Uudenkaupungin Wahlbergin museotalon teemanäyttely TULISUITSUINEN HEPO TULEE - 100-vuotias Uudenkaupungin silakkarata kertoo satavuotiaan Turku-Uusikaupunki -rautatien suunnittelusta ja rakentamisesta, junista ja vetureista, sekä radan vaikutuksista ihmisten arkeen, muuhun liikenteeseen, kaupankäyntiin ja teollisuuteen.

Pakkahuoneen vierassataman tunnelmallisen kahvion näyttelytilassa on 7.7. asti esillä  Hanna ja Jari Laurikon näyttely . Pakkahuoneen kahvila on avoinna 11.8. asti joka päivä klo 8-22.


Pakkahuoneentorilla, entisessä Vason myllyssä sijaitsee Uudenkaupungin merihistoriallisen yhdistyksen ylläpitämä Uudenkaupungin Merikeskus. Merikeskus on avoinna 25.6.–10.8. ti-su klo 11–18. Tilassa on esillä monenlaista merihistoriallista nähtävää. Perusnäyttelyssä on mm. useita vanhoja venemoottoreita, suurikokoinen uusikaupunkilaisen Varma-purjelaivan pienoismalli, muita pienoismalleja sekä monia laivamaalauksia sekä runsas yhdistyksen myyntipiste. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Runonkulman Galleria on taidegalleria ja -lainaamo keskustan puutaloalueella. Galleriassa on vaihtuvia näyttelyitä, tapahtumia, kursseja, luentoja ja yksityistilaisuuksia. Tiloissa toimii myös kotimaisia käsityö-, design- ja taidetuotteita myyvä Pikkukylän Puoti. Galleria on avoinna heinäkuussa ke–pe klo 11–17, la klo 11–15. Galleriassa nähdään norjalaisen Elin Murenin näyttely Sway Along 26.6.-20.7. Murenin töissä ja hänen tyylissään näkyvät luonnon kauneus sekä sen vivahteet. Kaikille avoimia avajaisia vietetään tiistaina 25.6. klo 18. 

Galleria-Taidelainaamo Horisontti tarjoaa taide-elämyksiä! Kesäkuun taiteilijana on Oona Leonsaari näyttelyllään "Kuoleman kaunista". Galleria on avoinna ke-pe klo 12-15 ja la klo 10-13.  

Tuhansien tupsujen Tupsulassa on esillä ainutlaatuisia tupsuista tehtyjä teoksia, uutuutena eläinhahmoja. Näyttelyn hauskat tupsuteokset ovat levittäytyneet myös näyttelytilan ulkoseinille. Tupsula on avoinna ti ja to klo 13-17 ja la klo 10-14.

Liikunnan iloa 

Padel Uusikaupunki tarjoaa upeat puitteet supersuositun padelin harrastamiseen aivan keskustassa. Kaksi kilpatason led-valaistua kenttää sijaitsevat Kaupunginlahden rannalla Crusell-puistossa, lähellä kaikkia palveluita. Yksittäisiä kenttävuoroja voi varata tunniksi tai pidemmäksi aikaa ja säännölliseen harrastamiseen on tarjolla vakiovuoroja. 

Liikunnanriemua upeassa ympäristössä. Pihaleikkien klassikko, joka ei jätä ketään kylmäksi. Padelkenttien läheisyydessä oleva uusi koripallokenttä on kaikkien vapaassa käytössä.

Hyvän tuulen golfia meren äärellä. Uudenkaupungin täysmittainen 18-reikäinen golfkenttä on samaan aikaan merenrannalla ja lähes kaupungin keskustassa.

Kaupunginlahden pohjukassa, hienolla paikalla lähellä keskustaa ja merta sijaitsee upea Skeittipuisto-pumptrack. Skeittiparkista osa on suunnattu asfalttisena aloittelijatasoisille käyttäjille temppujen harjoitteluun ja täysbetoninen osio antaa mahdollisuudet harjoitella lajia, vaikka olympiatasolle saakka.

Tule aistimaan luonnon rentouttava vaikutus joogatessa, maa lattiana, taivas kattona ja linnunlaulu, puiden humina taustamusiikkina.. Satya jooga järjestää puistojoogaa Myllymäen puistossa kesätorstaisin.

Kaikille avoimia maastopyöräilyn yhteislenkkejä ajellaan sunnuntaisin klo 18. Maastopyörälenkille voi lähteä matalalla kynnyksellä ja ensikertalaisetkin otetaan mielellään reitille mukaan. Lenkeillä ajellaan osallistujien tason mukaan.


Kappale Suomen kauneinta saaristoa on tällä reitillä ulottuvillasi ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista - tämän takaa saarten lomitse rakennettu tie. Hurauta koko 50 kilometrin mittainen reitti yhtä soittoa tai nautiskele saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Velhoveden Rengastie vie sinut Uudenkaupungin pohjoiseen saaristoon, Makeanvedenaltaan ympäri.

Tiistaisin on kesän ajan tarjolla suviuintia Metsälehdon saunalla klo 18-20. Sauna on tilava ja antaa hyvät löylyt. Laiturilta on mukava pulahtaa veteen, mutta rannasta pääsee veteen myös suoraan. Pukuhuoneet ovat käytössä niin naisille kuin miehillekin. Uinti on maksullinen.

Haimion vapaasaunalla on suviuintia päivittäin. Vapaasauna on kaikille avoin ja se sijaitsee yleisen uimarannan yhteydessä. Ensimmäinen saunoja lämmittää saunan. Saunaa hoitaa ja ylläpitää Jokisivun nuorisoseura ry. 

Ulos luontoon

Luonnosta pääsee nauttimaan esimerkiksi Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Keskusta-alueella sijaitsee lintujärvenäkin tunnettu Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen. Kasarminlahden esteettömälle ulkoilureitille ja lintulavalle  pääset patikoimaan vaikkapa urheilukentän pysäköintialueelta. Reitin läheisyydestä löytyy myös laavu. Korsaaressa sijaitseva Oinassaaren laavu on myös mukava retkikohde. Matkaa Uudenkaupungin keskustasta tulee noin 18 kilometriä Lepäisten suuntaan. Reppuun mukaan grillattavaa ja menoksi!

Herkullisiin hetkiin

Ruoka on Uudessakaupungissa maittavaa ja sitä on tarjolla monissa erityylisissä ravintoloissa ja kahviloissa. Ravintolat tukevat lähituotantoa, joten lautaselta löytyy aina myös paikallisten tuottajien antimia. Ajoittain ravintoloissa on myös ohjelmaa. 
Bistro Bayn BB-livessä pe 28.6. klo 22.30 esiintyy Tuomas Kauhanen ja KluBBenissa la 29.6. klo 22 Dj Dan Conga. Ravintola Captain´s Makasiinissa viihdyttävät pe 28.6 klo 21.30 Dj 90-2000 -luku ja la 29.6. klo 21.30 Petra Duo. Pakkahuoneen terassin After Work-perjantaissa kuullaan 28.6. klo 18 Nico Koppea. Ravintola Wikun lavalle nousee la 29.6. klo 22.30 King Drapes Live.

Lisätietoja näistä ja lisää tapahtumia löydät alla olevasta linkistä. 

Menovinkit 24.-30.6.2024

Tästä tapahtumakalenteriin

 

Share:

facebook twitterbird