Vanhan kirkon konsertti
Joni Pietiläinen

Crusell-vecka 22-28.7.2024 - TILLSAMMANS

Temat för Crusell-veckan 2024 är kort och gott Tillsammans!

Med sitt tema sträcker sig festivalen ut åt många håll i sökandet efter gemenskap; till olika grupper av människor, till nya och gamla samarbetspartners, till fantastiska historiska konsertplatser samt mot framtiden. Att vara tillsammans under Crusell-veckan betyder möten mellan olika folk och musikstilar, en förbindelse med det förflutna och framtiden. Gammal och ny musik, klassisk, folkmusik och barnmusik klingar sida vid sida. Vi tar till och med artificiell intelligens till Crusell-veckan!
 

Årets upplaga 2024 har återigen en spännande uppsättning artister. Dragspelartisten Maria Kalaniemi ger fart åt den folkloristiska öppningskonserten, sopranen Mari Palo bjuder på älskade pärlor från operans arior, toppviolinisten Ilya Gringolts virtuoserar i barockmusik och internationella träblåsgäster stjärnar i kammarmusikkonserter.

Veckans händelse är konserten "Crusells förlorade skatt" på fredagen den 26 juli, där Finlands premiär av B.H. Crusells förlorade och återkonstruerade hornkonsert framförs. Den finska barockorkestern Fibo framträder med vackra instrument från början av 1800-talet, med den i gamla instrument bevandrade hornisten Tommi Hyytinen som solist.

Crusell-veckan för också denna gång en stor skara unga musiker till staden för mästarkurser i träblåsinstrument med internationella mästare. Dessa skickliga ungas musik kan höras inte bara under veckans elevkonserter och "Dagens blås", utan också på gator och gårdar till glädje för stadsbor och festivalbesökare. Crusell-veckans konstnärliga planering står Olli Leppäniemi för.

Varmt välkommen att vara tillsammans en del av Crusell-veckan 2024!

 

Dela:

facebook twitterbird

Rauhankatu 10, 23500 Uusikaupunki

Biljetter till konserterna säljs av www.lippu.fi återförsäljare över hela landet och av Nystads turistbyrå, Rauhankatu 10. 
Veckans program hittar du på: www.crusell.fi.

Crusell-veckan, uppkallad efter klarinettisten och kompositören Bernhard Henrik Crusell som föddes i Nystad år 1775 och som skapade en internationell karriär, är en globalt unik festival specialiserad på träblåsmusik. I dess konserter framförs såväl klassisk som jazzmusik, folkmusik och barnmusik av både inhemska och internationella toppmusiker. Under en sommarvecka samlas också musikstudenter från hela världen till mästarkurser i träblåsinstrument i Nystads charmiga miljöer.