Kesäilta Haanperänkarissa

Meri ja muu luonto

Meriluonnon kauneutta ja saariston saloja
 

Uusikaupunki on vanha merikaupunki, jonka merellisiin perinteisiin voit perehtyä museoissa ja näyttelyissä. Merelliseen tunnelmaan pääset jo aivan kaupungin keskustassa, Kaupunginlahden viihtyisällä rantabulevardilla.

Kaupungin edustalla aukeaa kaunis saaristoluonto, jonka idyllisiä saaria ympäröivät Selkämeren kansallispuiston puhtaat vedet. Omalla veneellä saapuvat nauttivat Suomen parhaimmaksikin valitun vierassataman palveluista. Pakkahuone onkin kesän suosituin kohtaamispaikka iltatoreineen ja muine mukavine tapahtumineen.

Saariston nähtävyyksiin voi tutustua myös ilman omaa venettä. Voit nousta kyytiin tunnelmalliselle risteilylle tai tutustua taksiveneellä vaikkapa kaupungin edustalla uponneisiin hylkyihin. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit tehdä huikean merimatkan Isonkarin majakkasaarelle tai lähteä hyljesafarille kauas avomerelle. Merikaupungin tarinoita pääset kuulemaan M/S Kertun opastetuilla sightseeing -risteilyillä.

Veneretkellä tai sen jälkeen voi pysähtyä kalastamaan tai uimaan. Uudenkaupungin alueella on peräti 11 kaupungin ylläpitämää uimarantaa, joista osa on meren ja osa järvien rannoilla. Uusikaupunki on myös oiva paikka kalastuskilpailuille. Street Fishing -kisa rantautuu kaupungin keskustaan jo kolmatta kertaa 27.7. ja tuolloin kruunataan Uudenkaupungin Kalakunkku vuosimallia 2022.

Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. Kierroksen voit pyöräillä ja nauttia saariston tunnelmasta pitkän kaavan mukaan. Voit myös hurauttaa koko 50 kilometriä autolla merimaisemia ihaillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa. Hiunjärvi luontopolkuineen ja laavuineen, keskustan tuntumassa, on maakunnallisesti merkittävä lintujärvi, jolla pesii alueen kokoon nähden varsin monipuolinen linnusto.

Haiduksen saareen avautuu jälleen kesäksi laituriravintola Odine ja myös läheisessä Pietarinkarin saaressa avataan perinteikäs Purjehdusseuran Paviljonki uusien yrittäjien voimin. Ravintolatoiminnan lisäksi pursiseuralla panostetaan myös vierassatamatoimintaan. 

 

Jaa:

facebook twitterbird