Museon sali

Wahlbergin museotalo

Merenkulun kulta-aikaa ja porvariskodin loistokkuutta

Uudenkaupungin museon Wahlbergin talo esittelee porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana sekä kaupungin merellistä historiaa.

Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg rakensi itselleen komean asuintalon 1870-luvun alussa. Talon huoneissa ovat säilyneet vanhat koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset, salongissa jopa käsinmaalatut alkuperäiset tapetit jo yli 150 vuoden takaa. Alakerran huoneissa voi aistia uusikaupunkilaisen porvariskodin elämää 1800-1900 –lukujen vaihteessa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Sitä aikaa esitellään museotalon yläkerrassa. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta.

Alakerran näyttelytiloissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Museon tämän vuoden päänäyttelyssä tutustutaan museon tekstiilikokoelman vanhimpiin vaatteisiin "Päällepantavaa" -nimisessä näyttelyssä. Esillä on pääasiassa 1800-luvun ja 1900-luvun alun pukuhistoriaa. Kuinka porvarisnaiset pukeutuivat juhliin tai millaisia esiliinoja arjessa käytettiin? Miten lastenvaatteet erosivat aikuisten vaatteista, vai erosivatko? Entä mitä pukivat päällensä sotilaat tai palokuntalaiset? Oman mielenkiintoisen lisänsä näyttelyyn tuovat erilaiset koristeelliset asusteet, kuten päähineet, kengät, käsilaukut ja päivänvarjot. 

Marraskuun lopussa Wahlbergin museotalo pukeutuu jälleen jouluiseen asuun.

Wahlbergin talossa myös lapsivieraat on huomioitu. Museotiloissa voi leikkiä salapoliisia, tehdä erilaisia näyttelyyn liittyviä tehtäviä ja kesäaikana lapsille avautuu piharakennukseen oma leikkipaikka. Piharakennuksesta löytyy myös suutarinverstas. Wahlbergin talon museopuodista löydät kaupungin parhaat matkamuistot ja tuliaiset.
 

This content is only visible when the visitor has consented to marketing cookies.

Please accept marketing-cookies to watch this video.

 

Jaa:

facebook twitterbird

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Wahlbergin museotalo

WAHLBERGIN TALO

Ylinenkatu 11, Uusikaupunki.
puh. 044 351 5447 (toimisto), museo@uusikaupunki.fi

Avoinna 13.6.-28.8.2022
ma-pe 10-17 ja la-su 12-15 (suljettu 24.-26.6.).
Muina aikoina ti-pe 12-15 tai sopimuksen mukaan (ryhmät aina).
Yleisöopastukset kesällä tiistaisin klo 10.30 ja torstaisin klo 15.30.

Pääsymaksut:

  • 5 €/aikuiset, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi
  • Ryhmälippu 3 €/henkilö (vähintään 10 h/ryhmä yhteismaksulla. Mahdollinen matkanjohtaja ja kuljettaja ilmaiseksi)
  • Opastus 40 €/ryhmä (arkisin klo 8-16), muina aikoina 60 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia. Suuremmat ryhmät on jaettava kahteen erikseen opastettavaan ryhmään.
  • Rooliopastusten ehdot ja maksut samat kuin tavallisessa opastuksessa. Rooliopastus tapahtuu museotalon alakerran sisustetuissa huoneissa, opastuksen kesto on noin 30 min. Mikäli ryhmä haluaa opastuksen myös muualla museossa, on se tilattava erikseen (tällöin toisen opastuksen hinta on 30/50 €).
  • Museokortilla ilmainen sisäänpääsy.
  • Maksuvälineet: Museokortti, käteinen ja debit/credit -kortit, Smartum-kulttuuriseteli, SmartumPay, Edenred mobiili-, kortti- ja setelimaksu sekä ePassi. 
  • Wahlbergin museotalossa on myynnissä Museokortti, joka oikeuttaa sisäänpääsyn yli 300 museoon vuoden aikana. Hinta 74€.

Koronatilanne saattaa aiheuttaa rajoituksia aukioloaikoihin tai ryhmäkokoihin, varmista ajankohtainen tieto www.uudenkaupunginmuseo.fi