Museon kuvakollaasi

Wahlbergin museotalo

Merenkulun kulta-aikaa, porvariskodin loistokkuutta ja Uudenkaupungin rauhan vaiheita


Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Uusikaupunkilaiset purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Uudenkaupungin museon Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti. Museossa esitellään paitsi porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana myös merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti jo yli 150 vuotta sitten Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkima kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talon huoneissa ovat säilyneet vanhat koristeelliset kaakeliuunit ja taidokkaat kattomaalaukset.  Salongissa ovat säilyneet käsinmaalatut alkuperäiset tapetit. Talon alakerran huoneissa voi miltei aistia piipputupakan tuoksun ja naisten silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään paikkakunnan merellistä historiaa. Purjelaivat työllistivät kaupunkilaisia vuosisatojen ajan. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut tai kapteenin navigointivälineet kertovat mielenkiintoisesti tästä historiasta. Myös uudempi laivanrakennus, telakkatoiminta ja autoteollisuuskin ovat saaneet paikkansa museon yläkerrassa. Löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaislähtöisen koripalloilija Junnu Lee jr:n pelitossut.

Alakerran näyttelytiloissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Vuoden päänäyttely esittelee Uuttakaupunkia rauhan paikkana. Elokuussa tulee kuluneeksi 300 vuotta suuren Pohjan sodan päättäneestä Uudenkaupungin rauhasta. Museon toukokuussa avautuva näyttely esittelee paitsi rauhansolmimiseen johtaneet tapahtumat myös sen, millainen oli 1700-luvun alun Uusikaupunki. Näyttelyyn voi tutustua lokakuun loppuun saakka.

Marraskuun lopussa Wahlbergin museotalo pukeutuu jälleen jouluiseen asuun ja tunnelmaan.

Wahlbergin talossa myös lapsivieraat on huomioitu. Museotiloissa voi leikkiä salapoliisia ja tehdä erilaisia näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Piharakennuksesta löytyy paitsi suutarinverstas, myös lasten leikkipaikka. Wahlbergin talon museopuodista löydät kaupungin parhaat matkamuistot ja tuliaiset.


 

 

Jaa:

facebook twitterbird

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Wahlbergin museotalo

WAHLBERGIN TALO

Ylinenkatu 11, Uusikaupunki.
puh. 044 351 5447 (toimisto), museo@uusikaupunki.fi

Avoinna 14.6.-29.8.2021
ma-pe 10-17 ja la-su 12-15 (suljettu 25.-27.6.).
Muina aikoina ti-pe 12-15 tai sop.mukaan (ryhmät aina).
Yleisöopastukset kesällä tiistaisin klo 10.30 ja torstaisin klo 15.30.

Pääsymaksu: 5€/aikuiset, alle 18-v. ilmaiseksi.
Museokortti ja Smartum käyvät maksuvälineeksi.
Ryhmälippu 3 €/henk. (väh. 10 h/ryhmä).
Opastus 40 € /ryhmä, toimistoaikojen ulkopuolella 60 €/ryhmä.
Yhden ryhmän maksimikoko 25 henkeä.

Koronatilanne saattaa aiheuttaa rajoituksia aukioloaikoihin tai ryhmäkokoihin, varmista ajankohtainen tieto www.uudenkaupunginmuseo.fi