Kaupunginlahti_iltakuva

Uusikaupunki tutuksi


Valitse uusi kaupunki

Elinvoimainen Uusikaupunki kätkee sisäänsä palan kauneinta suomalaista luontoa, historiallisen kaupunkimiljöön viehättävine puutaloineen ja ennen kaikkea näkemistä ja tekemistä moneen makuun.

Inspiroidu tapahtumista

Kevät- ja syyskaudella Uudenkaupungin Teatteri tarjoilee kaksikin kantaesitystä; keväällä jättiteollisuudestamme kertova Autotehdas sekä Neon 2 -yhtyeen musiikkiin pohjautuva Mannapuuroa ja mansikkaa syksyllä. Kulttuurikeskus Crusellissa nähdään ja kuullaan monia hyviä esityksiä ja konsertteja. Kesän tapahtumia ovat mm. Minifarmi & Kukkamessut, Merefestit, Kesäkuun Kutonen, Nopperlan Antiikkimarkkinat, Karjurock ja Crusell-musiikkiviikko. Kalakunkku-tittelistä mitellään syksymmällä Street fishing -kalastuskilpailussa Kaupunginlahden rannalla. Tul toril – teematoritapahtumat viihdyttävät kesälauantaisin ja Pakkahuoneen toriohjelmia ei kannata jättää väliin. Myllymuorilla on ensi vuonna 2021 pulaa vedestä ja lasten seikkailuretkillä etsitäänkin kaivoa.

Heinäkuussa kaupunkiin kannattaa tutustua oppaiden kävelykierroksilla. UkiAR-mobiilisovelluksella voi osaan kaupunkihistoriastamme tutustua myös virtuaalioppaan johdolla. Historiallisessa, entisen tupakkatehtailija Wahlbergin porvariskodissa, nykyisessä Wahlbergin museotalossa voi aistia 1800-1900 lukujen vaihteen porvariskodin elämää. Museon yläkerrassa on laaja meriaiheinen näyttely.  Automuseon kolmessa näyttelyhallissa riittää nähtävää. Mullistaviin keksintöihin ja toimintavapaisiin laitteisiin voi tutustua Bonk-museossa. Taidetalo Pilvilinna on hauska ja värikäs naivistinen taidetalo, meren rannalla. Kohteissa ja tapahtumissa on huomioitu myös perheen pienimmät.

Hurmaannu merestä ja saaristosta

Upeasti kunnostettu Kaupunginlahti laitureineen, valaistuksineen ja rantaravintoloineen houkuttelee meren äärelle. Sen rannalla sijaitsee kesän suosituin kohtaamispaikka, Pakkahuone. Kesästä voi nauttia myös erilaisilla teemoitetuilla risteilyillä. Kaljaasi Olgalla purjehditaan Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja Merirosvoristeilyjä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit Isonkarin majakkamatkan lisäksi lähteä hyljesafarille tai Perjantain sightseeing-risteilylle.

Haiduksen saareen avautuu kesän ajaksi laituriravintola Odine ja keskikesällä saareen on ajoittain myös kuljetuksia. Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman venettä tai huolta lautta-aikatauluista. 


Tutustu alla olevien TOP 3 –listojen avulla vähän kauempaa tänne muuttaneen sekä täällä syntyneen ja kaupungin kesäasukkaaksi palanneen henkilön näkemykset Ugin parhaista paloista.

Maailmalta kotikylän kesäasukkaaksi

Anitta Koskiolle Uusikaupunki on aina ollut erittäin rakas. Synnyinkaupunki, jossa hän vietti lapsuutensa kesät, Hyynisten kylässä, isovanhempien luona.

– Me kutsuimme paikkaa ”mammantuvaksi”, Anitta muistelee. Lapsuus niissä maisemissa, lukuisten serkkujen ja sukulaisten parissa oli ihanaa aikaa. Onneksi minulla ja perheelläni on edelleen mahdollista viettää pitkiäkin aikoja samassa upeassa paikassa, nyttemmin kesäasukkaina, hän toteaa kiitollisena.

Lapsuusvuosien jälkeen Anitta on asunut Helsingissä ja myös matkustellut työnsä vuoksi paljon ulkomailla. Muutamia vuosia hän toimi myös Uudenkaupungin yrityskummina. – Asuimme vuosia Varsovassa mieheni Rauno Sarantauksen kanssa. Puolaan meidät vei työni suomalaisten yritysten johdon kulttuurivalmentajana, Anitta toteaa.

  1. Uusikaupunki on raikas merellinen tuulahdus rantaravintoloineen ja venesatamineen. – Mikään ei voita kotikaupungin rantamaisemia, Anitta huokaa.
  2. Crusell-viikko tuo kansainvälisiäkin puupuhallinsoittajia ja mestarikurssilaisia kaupunkiin. Viikko huipentuu Lyhtyjen yöhön, joka kerää ihmiset Vallinmäelle tunnelmoimaan ja nauttimaan musiikista. – Konserttiliput kannattaa hankkia ajoissa, Anitta vinkkaa.
  3. Uusikaupunki on maantieteellisesti laajalle levittäytynyt ja pienet kylät sen alueella antavat kesään oman värinsä erilaisilla tapahtumillaan. – Meidän kestosuosikkejamme ovat Pyhämaan suviteatterin esitykset.

 

Työpaikan perässä uuteen kaupunkiin

Pietarilaiselle Anastasiia Sunille muutto miljoonakaupungin vilskeestä täysin ennalta tuntemattomaan pikkukaupunkiin sujui yllättävän hyvin. Ensimmäinen reaktio olikin, miten kaunis ja viihtyisä Uusikaupunki oli.

Viisi vuotta sitten Anastasiia tapasi tulevan miehensä Maxin Helsingissä. Pariskunnan pieni Mark-poika ehti syntyä Pietarissa, mutta kun puoliso sai työpaikan Uudenkaupungin autotehtaalta 2,5 vuotta sitten, muutti perhe ensimmäistä kertaa yhteen.

Pietarissa välimatkat olivat pitkiä ja työpäivät isossa hotellissa venyivät myös pitkiksi. Kaikkialla oli tungokseen asti väkeä. Uudessakaupungissa kaikki oli lähellä ja aikaa jäi ruhtinaallisesti. Yhteinen koti löytyi rivitalosta, meren ja luonnon läheltä, keskustan tuntumasta.

Anastasiia kehuu pikkukaupungin ystävällisiä ihmisiä, mukavia leikkipuistoja ja monipuolista tarjontaa. Tapahtumiin osallistuminen on helppoa. – Seuraan aktiivisesti Facebookin ja netin kautta, mitä kaupungissa kulloinkin järjestetään – täällä ei aika tule pitkäksi, Anastasiia vakuuttaa. Erilaisten kurssien kautta suomen kieli sujuu jo mukavasti ja tavoitteena onkin opiskella vielä lisää.

  1. Kaupunginlahden rannalla sijaitseva Pakkahuone on viihtyisä paikka, jossa mieli ja silmä lepää. Pakkahuoneella järjestetään myös monenlaisia tapahtumia. – On hienoa, että lapsetkin on huomioitu tapahtumatarjonnassa, Anastasiia kiittelee.
  2. Anastasiia on myös aktiivinen kirjaston palveluiden käyttäjä. – Kirjaston ystävällinen ja avulias henkilökunta on aina valmis auttamaan minua kiperissäkin kysymyksissä, hän tuumaa.
  3. Seurakunnan maahanmuuttajille järjestämä Goodwill Cafen toiminta saa Anastasiialta kiitosta. – Kahvilassa on voinut tavata toisia eri kullttuureista tänne muuttaneita ja olemme käyneet myös tutustumassa eri paikoissa. Järjestäjänaiset ovat ihan huippuja, Anastasiia peukuttaa.