Kaupunginlahti_iltakuva

Uusikaupunki tutuksi


Uusikaupunki on tekemistä täynnä

Meren ympäröimä, yli 400-vuotta vanha ja miltei 16 000 asukkaan Uusikaupunki, on täynnä tekemistä oleva matkakohde ympäri vuoden. Merituulten tunnelman voi aistia kaikkialla satojen vanhojen puutalojen reunustamilla kaduilla ja kujilla. Mielenkiintoiset nähtävyydet ja tapahtumat, palvelevat puodit sekä monipuoliset harrastusmahdollisuudet sijaitsevat kaikki lyhyen välimatkan päässä toisistaan. 

Uniikkia Uudestakaupungista

Kesäkauden avaa suurtapahtuma Minifarmi & Kukkamessut 19.-20.5. Uudistuneita Merefestejä juhlitaan 8.-9.6. Nopperlan  Antiikkimarkkinoita 14.-15.7. vietetään tänä vuonna jo 20. kerran. Suomen huippuartisteja kuullaan Karjurockissa 19.-21.7. Kansainvälinen Crusell-musiikkiviikko 28.7.-4.8.  kokoaa musiikin ystävät kaupunkiin. Tul toril – teematoritapahtumat viihdyttävät kesälauantaisin ja Pakkahuoneen ohjelmallisia iltatoreja kesäkeskiviikkoisin ei kannata jättää väliin. Myllymuorin synttäreitä juhlitaan lasten seikkailuretkillä heinäkuussa. Katujuna puksuttaa jälleen keskustassa ja uutta ovat opastetut junakierrokset heinäkuussa keskiviikkoisin klo 14.

Historiallisessa Wahlbergin museotalossa  voi itse kukin muistella nuoruuttaan ”Kartsalla”-näyttelyssä, joka  tutustuttaa 1950-90 –lukujen paikallisten nuorten vapaa-ajanviettoon   Uudenkaupungin automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää. Mullistaviin keksintöihin ja toimintavapaisiin laitteisiin voi tutustua Bonk-museossa.  Naivistitaiteilija Raija Nokkalan ja miehensä Pentti Nokkalan Taidetalo Pilvilinna on värikäs ja mieliinpainuva, Suomen ainoa naivistinen taidetalo, meren rannalla. Vierailukohteissa ja tapahtumissa on huomioitu myös perheen pienimmät.

Entistä enemmän mahdollisuuksia merelle

Kaupunginlahti kunnostettuine rantabulevardeineen houkuttelee meren äärelle. Sen rannalla sijaitsee myös suosittu kohtaamispaikka, Pakkahuoneen vierassatama. Merelle mieliville on tänä kesänä tarjolla entistä enemmän erilaisia teemaristeilyjä.  Kaljaasi Olgan matkassa voit risteillä Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja Merirosvoristeilyjä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit Isonkarin majakkamatkan lisäksi lähteä linturetkelle, hyljesafarille, opastetuille pikkuristeilyille tai osallistua supersuosittuun Torstaivisaan. Tiftö V:llä tutustut lähivesiemme historiaan Kolmen salmen risteilyillä. Voit myös ihastella täysikuuta Tiftön Kuutamoristeilyillä tai rentoutua Saunaristeilyillä.  Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. 


Tutustu TOP 3 –listojen avulla yhden täältä lähteneen ja yhden tänne muuttaneen henkilön poiminnat Ugin parhaista paloista:

top3_2018_fanny.png

Fanny – uusi ukilainen

Vuonna 2017 Uudenkaupungin väkiluku lisääntyi noin 500 henkilöllä. Yksi uusista ukilaisista on Eurasta Uuteenkaupunkiin muuttanut, 21-vuotias Fanny Salomaa. Monet ovat muuttaneet kaupunkiimme autotehtaan suurten rekrytointien johdosta, mutta Fannyn syy muuttoon oli rakkaus.

Kun poikaystävä tuli pelaamaan koripalloa korisliigassa pelaavaan Uudenkaupungin Korihaihin, Fanny seurasi perässä. Fanny aloitti samalla itsekin korisharrastuksen ja pelaa Korihaitten naisten joukkueessa sekä Tätihaissa. Fanny käy iltalukiota ja työskentelee vielä toistaiseksi entisellä kotipaikkakunnallaan Eurassa. Vaikka ajokilometrejä kertyy paljon, on Fanny tykännyt hirveästi asumisesta uudella kotipaikkakunnallaan. 

1. Meri ja Isonkarin majakkasaari. Olen aina tykännyt merestä, mutta erityisvaikutuksen teki viime kesänä M/S Kertun matkassa tehty risteily Isoonkariin. Merimaisemat, saaren luonto ja historia, lampaat sekä upeat näkymät majakan huipulta tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

2. Pohitullin palloiluhalli. Korihaitten kotimatsien pitopaikka, jossa on aina mahtava taistelutunnelma. Liigamatseissa olen tsemppaamassa kotijoukkuetta muun yleisön joukossa, mutta myös omat kotimatsit pelataan yleisesti Pohitullin kannustavassa ilmapiirissä.

3. Taidetalo Pilvilinna. Sain uusille asukkaille järjestetyssä illassa vinkin, että Ugissa on aktiivista harrastajateatteritoimintaa. Pääsin mukaan Raija ja Pentti Nokkalan vetämään Lentävän Lokin teatteriporukkaan ja olemme aloittaneet harjoitukset Raijan ja Penan omistamassa, aivan ihanassa Taidetalo Pilvilinnassa. Meri on lähellä ja talo on varsinainen Satulinna. Ihastuin Pilvilinnaan jo kesällä siellä käydessäni.

 

top3_2018_sami.png

Sami – Uudenkaupungin kasvatti

Radio ja TV-juontaja Radio Suomipopilla ja televisiossa mm. Temptation Island Suomi -ohjelmaa juontava Sami Kuronen on Uudenkaupungin kasvatteja.

Samin radioura urkeni jo 15-vuotiaana 1980-luvun lopulla, kun hän kävi Uudenkaupungin Nuokkarilla radioavustajakurssin. Kurssin jälkeen tie vei nopeasti paikalliseen Radio Majakkaan. 1990-luvun puolivälin tienoilla mies muutti Uudestakaupungista ensin Turkuun, jossa vierähti kymmenen vuotta ja nyt viimeiset 11 vuotta Samin ääntä on kuultu valtakunnallisilla radio- ja televisiokanavilla.

1. Pakkahuoneen kahvila ja juuri uunista tullut, suuhun sulava munkki alkaa olla jo klassikko. Parivaljakko kuuluu varmaan jokaisen kaupunkilaisen kesään ja samassa yhteydessä oleva vierasvenesatama on tehnyt tästä kesäherkusta turistien kautta jo jonkin tason valtakunnan julkkiksen. Juuri näistä syistä tapaamiset vanhojen ystävien kanssa on luontevaa sopia Pakkahuoneelle.

2. Merefesti. Uusikaupunki on malliesimerkki pikkukaupungista joka herää ihan eloon kesän myötä. Merefesti kuului kesän ykköstapahtumiin jo silloin kun asuin Ugissa yli 20 vuotta sitten. Tapahtuma toimii hienona kesän avauksena ja saa viimeistään kaupunkilaiset ryömimään talviuniltaan ihmisten ilmoille. Upea tilaisuus nähdä paljon uusia kasvoja ja ennen kaikkea niitä vanhoja tuttuja.

3. Kaupunginlahden ranta. Vaikka Kaupunginlahden lempinimi Pasklahti ei lähtökohtaisesti houkuttele äärelleen, on Sorvakon sillan kupeesta avautuva rantabulevardi upea. Vanhat makasiinit ravintoloineen on varsinkin kesäisin yksi kaupungin sydämistä ja ilta-aurinko värittää hienosti parhaimmillaan varsin eurooppalaista tunnelmaa.

banneri_zupticket_pieni_1140x134.png