Kaupunginlahti_iltakuva

Uusikaupunki tutuksi


ANNA UUDEN KAUPUNGIN YLLÄTTÄÄ

Valitse Uusikaupunki

Halusitpa sitten nauttia kaupunkikulttuurista, shoppailusta, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista tai meriluonnon kauneudesta ja saariston rauhasta, ei hätää - Uudessakaupungissa voit kokea nämä kaikki. Ja mikä parasta – palvelut ja kohteet sijaitsevat vielä lyhyen välimatkan päässä toisistaan.

Monipuolisesti tapahtumia

Kesäkausi starttaa 18.-19.5. Minifarmi & Kukkamessut suurtapahtuman merkeissä. Merefestejä juhlitaan 7.-9.6. Festilauantaina on kaksikin liikuntatapahtumaa, Kesäkuun Kutonen naisille sekä City Hero Challenge -seikkailu kaikenikäisille ja kuntoisille. Antiikin ja taiteen ystävät löytävät tiensä Nopperlan Antiikkimarkkinoille 13.-14.7. Suomen huippuartisteja kuullaan Karjurockissa 18.-20.7. Kansainvälinen Crusell-musiikkiviikko 27.7.-3.8. tempautuu tulevana kesänä Fantasiamaailmaan. Tul toril – teematoritapahtumat viihdyttävät kesälauantaisin ja Pakkahuoneen ohjelmallisia iltatoreja kesäkeskiviikkoisin ei kannata jättää väliin. Myllymuorin lasten seikkailuretkillä selvitellään kadonneiden kenkien tapausta. Heinäkuussa kannattaa kaupunkiin tutustua oppaiden kävelykierroksilla. Puutalokodit ja pihat avaavat ovensa vieraiden ihailtavaksi 7.-8.9. Uudenkaupungin Vanhat Talot -tapahtumassa.

Historiallisessa Wahlbergin museon päänäyttelyssä muistellaan lapsuutta ja lapsia 1900-luvun alun Uudessakaupungissa. Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa riittää nähtävää. Mullistaviin keksintöihin ja toimintavapaisiin laitteisiin voi tutustua Bonk-museossa. Taiteilija Raija Nokkalan ja miehensä Pentti Nokkalan Taidetalo Pilvilinna on hauska ja värikäs naivistinen taidetalo, meren rannalla. Vierailukohteissa ja tapahtumissa on huomioitu myös perheen pienimmät.

 

Hurmaannu merestä ja saaristosta

Upeasti kunnostettu Kaupunginlahti rantabulevardeineen ja valaistuksineen houkuttelee meren äärelle. Sen rannalla sijaitsee kesän suosituin kohtaamispaikka, Pakkahuoneen vierassatama. Aalloista ja auringosta voi nauttia myös merellä, erilaisilla teemoitetuilla risteilyillä. Kaljaasi Olgalla purjehditaan Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja Merirosvoristeilyjä. Viihtyisän M/S Kertun kyydissä voit Isonkarin majakkamatkan lisäksi lähteä linturetkelle, hyljesafarille, Perjantairisteilylle tai osallistua supersuosittuun Torstaivisaan. Tiftö V:llä tutustut lähivesiemme historiaan Kolmen salmen risteilyillä. Täysikuuta ihastellaan Tiftön Kuutamoristeilyillä ja rentoudutaan Saunaristeilyillä. Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. 


Tutustu alla olevien TOP 3 –listojen avulla vähän kauempaa tänne muuttaneen sekä täällä syntyneen ja kasvaneen henkilön poiminnat Ugin parhaista paloista.

 

Peten ura urkeni Uudestakaupungista

Mentalisti Pete Poskiparta on tuttu lukuisista TV- ja radio-ohjelmista sekä kiertueiltaan.

Peten kiinnostus taikatemppuihin ja sirkukseen alkoi jo 10-vuotiaana. Uudenkaupungin kirjastosta löytyi alan kirjoja, joista pääsi alkuun. Ensimmäisestä keikasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta. Esitys oli tuolloin juuri valmistuneessa Crusell-salissa, kesti 5 minuuttia ja siitä maksettiin 50 markkaa. Kohtuullinen minuuttipalkka siis. Sittemmin Pete on kiertänyt Suomea ja maailmaa esiintyen aina Las Vegasissa ja Lontoossa asti.

 1. Lepäinen / Makis. Kaunista seutua, johon on helppo mennä sekä pyörällä että autolla. Erikoinen näky, kun toisella puolella penkkaa liplattaa suolainen laine ja toisella puolella makea vesi. Lisäksi alueen parhaat uimapaikat löytyvät täältä. Lapsena nk. hyppykalliot tulivat tutuksi. Lepäisten päädyssä voit pysähtyä hetkeksi haukkaamaan raitista meri-ilmaa ja ihailla ilta-auringossa ympäröivää luontoa.
   
 2. Kaupunginlahti. Koko kaupunginlahden ympäristö on upea. Sen rannalla olevat ravintolat ja kahvilat mainioita paikkoja pysähtyä. Erityisesti kesällä veneistä täyttyvä lahti, jolle paikalliset ovat antaneet nimen "pask´lahti" historian mukaan, viestii vapaudesta, kiireettömyydestä ja lomailusta. 
   
 3. Myllymäki. Vanhojen tuulimyllyjen ja vanhan vesitornin alue on hyvä paikka käydä kävelyllä ja talvella sieltä löytyy mainiot pulkkamäet. Historialliset tuulimyllyt, puistomainen alue, jonka ympäri ja läpi kävely on enemmän kuin rentouttava kokemus.

Peten kuva: Daniel Lehtovirta

 

Granger auttaa uusia ukilaisia

Amerikkalaissyntyinen Granger Simmons kotiutui itse Uuteenkaupunkiin kuusi vuotta sitten Yhdysvaltojen Rhode Islandista, jossa hän oli tavannut uusikaupunkilaislähtöisen Odettan. Pariskunta avioitui ja perusti perheen. Myös Odettan isä oli aikoinaan tullut Suomeen Yhdysvalloista koripallouran kautta ja niin perhe muutti lähelle vaimon vanhempia, Uuteenkaupunkiin. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kolme poikaa.

Työssään asukasluotsina Granger auttaa muualta muuttavia kotiutumaan uuteen kotikaupunkiin. Paikalliselle sanomalehdelle hän toimittaa englanninkielistä uutisaukeamaa kerran kuussa. Vakka-opistossa Granger opettaa englantia ja johtaa Gospel-kuoroa. Ravitsemusalan ammattilaisena hänellä on myös oma ravintola-alan konsultointitoimisto.

 1. Hakametsän asuntoalue. Hakametsä oli perheen ensimmäinen asuinpaikka Uudessakaupungissa ja alueen rauhallisuus, hiljaisuus ja suvaitsevaisuus yllättivät positiivisesti. Alueella asuu monia eri kansallisuuksia, joten alue muistutti Grangeria hieman entisestä kotiseudustaan. – Hakametsä on kuin pieni kaupunki, kaikki palvelut samalla alueella, kuten kauppa, koulu, päiväkoti ja eritysmaininnan saanut grilli. Luonto on lähellä, mutta metsään hän ei tohdi mennä yksin – liian vaarallista kaupunkilaispojalle, Granger naurahtaa.
   
 2. Kaupunginlahden rantabulevardi. Meri, veneet, ravintolat ja silta, yhdessä kauniiden maisemien kanssa muodostavat lyömättömän kokonaisuuden, jonne Granger palaa aina uudelleen. Rannalle voi istahtaa rentoutumaan, ja sillan pielessä voi vaikka kalastaa. Aurinkoisella ilmalla tulee vastaan monia hymyileviä kasvoja, toteaa itse aina hyväntuulinen Granger.
   
 3. Helluntaiseurakunta. Turvapaikka, josta Granger löysi oman paikkansa. Granger on aina ollut mukana seurakunnan toiminnassa, ja Yhdysvalloissa hän toimi myös seurakuntansa pastorina. Hengellisten asioiden lisäksi musiikilla on tärkeä rooli Grangerin elämässä. Monet seurakuntalaisista ovat jollain lailla musiikkialan ihmisiä ja valtaosa myös puhuu hyvää englantia, joten kotiutuminen oli helppoa.