Kaupunginlahden rannalla

Hurmaava Uusikaupunki - täydellinen valinta arjen irtiotolle

Merellinen Uusikaupunki vie vierailijan eteläeurooppalaisen rantakaupungin tunnelmaan. Sympaattiset puutalokorttelit, mielenkiintoiset nähtävyydet, viihtyisät ja paikallisia herkkuja tarjoilevat kahvilat ja ravintolat, palvelevat puodit sekä upeat meri- ja luontokohteet luovat puitteet elämykselliselle ja turvalliselle vierailulle.


Nauti pikkukaupungin tunnelmasta

Upea Kaupunginlahden ranta laitureineen, valaistuksineen ja ravintoloineen houkuttelee meren äärelle. Entisajan kauppalaivojen reittejä esittelevät tarinaseinät ja kivetysten mietelauseet muodostavat rannalle ikään kuin ulkoilmamuseon, kertoo matkailusuunnittelija Irmeli Laiho-Andersson.

Voit uppoutua puutalomiljööseen vaikkapa opastetuilla kävelykierroksilla. - Uudenkaupungin rauhan 300-vuotisjuhlavuoden kunniaksi on tarjolla rauhateemaisia opastettuja kävelykierroksia, Laiho-Andersson vinkkaa. Kaupungin menneisyyteen voit tutustua myös kännykkään ladattavan Uki AR -mobiilisovelluksen avulla, jolloin virtuaalioppaanasi kulkee piikatyttö 1800-luvulta. ”Murhakävely Petäjämäen jäljillä” -dekkarikierroksella teemaan johdattelee itse kirjailija Rake Tähtinen.Pakkahuoneen kesän iltatoriohjelmia nimekkäine esiintyjineen eikä lauantaisia Tul toril -teematoreja kannata jättää väliin. Lokalahden Nopperlassa käynnistyy kesän kovin maalaisfestari Karjurock huippuesiintyjineen 21.-24.7. Crusell-musiikkiviikko juhlii nelikymppisiään upeilla konserteilla 24.-31.heinäkuuta. Vilinää ja vilskettä on luvassa myös Minifarmi & Kukkkamessut -tapahtumassa. Elokuun lopulla juhlitaan myös Venetsialaisia ja Uudenkaupungin rauhaa. - Historiaa elävöittävät karoliinit leiriytyvät keskelle kaupunkia ja pääsemme näkemään, miten 1700-luvun alussa elettiin. Juhlan kunniaksi luvassa on mm. toritapahtumaa, tykinlaukauksia, Rauhansoutu ja ilotulitus, Laiho-Andersson esittelee.

Hullaannu nähtävyyksistä

Iloisessa ja värikkäässä Taidetalo Pilvilinnassa juhlitaan kymmenvuotissynttäreitä. Pilvilinna hauskoine taidepolkuineen, pitsimökkeineen sekä rosarioineen on valloittava elämys.
Historiallisessa Wahlbergin museotalossa voi alakerrassa aistia entisajan porvariskodin tunnelmaa ja yläkerrassa muistella merenkulun kulta-aikoja. Museon Rauhan paikka –näyttelyssä esitellään 1700-luvun rauhanneuvottelujen Uuttakaupunkia. Merellistä historiaa tarjoilevat myös luotsien elämää esittelevä Luotsimuseo ja merimiesperheen arkeen tutustuttava Merimiehenkotimuseo.

Automuseon kolmessa isossa näyttelyhallissa niin pienempien kuin isompienkin autofanien päiväunet käyvät todeksi. Menopelien lisäksi Raunistulan nukkekotikerholaiset ovat koonneet museoon upean Minimaailma-näyttelyn. Kaupungin erikoisimman museon titteli menee mullistavia keksintöjä sekä toimintavapaita laitteita esittelevälle Bonk-museolle. Bonkin Lasten Keksimössö voivat lapset rakentaa oman Bonk-koneen.

Myllymuorin heinäkuisilla lasten seikkailukierroksilla etsitään tänä vuonna kaivoa. Hauska laulua, leikkiä, loruja ja yllätysohjelmaa sisältävä retki vie lapset tarinasta toiseen. - Heinäkuun parilla viimeisellä viikolla Myllymäen puistossa on kuultavissa äänimaisemateos, jossa viisaat ja hilpeätkin murresananlaskut heräävät mäellä eloon ääninäyttelijöiden tulkitsemana, kuvailee Laiho-Andersson.

Hurmaannu merestä

Uudenkaupungin idyllistä saaristoa ympäröivät Selkämeren kansallispuiston puhtaat ja kirkkaat vedet. Omalla veneellä saapuvat nauttivat kolmesti Suomen parhaaksi valitun vierassataman palveluista. Pakkahuone maankuuluine munkkeineen onkin kesän suosituin kohtaamispaikka.


Saariston nähtävyyksiin voi tutustua myös ilman omaa venettä. Kaljaasi Olgalla purjehditaan kesäviikonloppuisin historialliselle Katanpään linnakesaarelle ja lapsille on hauskoja ohjelmallisia Merirosvoristeilyjä. M/S Kertun kyydissä voit tehdä huikean merimatkan Isonkarin majakkasaarelle.

Velhoveden rengastie, saarten lomitse rakennettuine pienine siltoineen, vie keskelle kauneinta saaristoa, ilman että huolehdit veneestä tai lautta-aikatauluista. Reilun 50 kilometrin kierroksen voit pyöräillä ja nauttia saaristosta pitkän kaavan mukaan. Voit hurauttaa reitin myös autolla merimaisemia ihaillen. Merellisestä luonnosta pääsee nauttimaan myös Pamprinniemen luontopolulla Pyhämaassa.


Uutta puhtia Ukista

Vaihtoehtoja urheiluun, seikkailuun tai rentoutumiseen riittää Uudessakaupungissa varmasti jokaiselle. Suurin osa urheilu- ja liikuntapaikoista sijaitsee aivan kaupungin keskustassa tai vähintäänkin sen tuntumassa. Kaupungin 18-reikäisen golfkentän pelikausi on yksi maan pisimmistä. Frisbeegolfin ystäville löytyy ratoja Kalannista, Lokalahdelta ja Pyhämaasta. Keskustaan on valmistumassa uusi täysimittainen rata ja myös Kalantiin on avautunut uusi 21-väyläinen kilpatason frisbeegolfrata. Uutta ovat Kaupunginlahden rannalle valmistuneet kilpatason Padel-kentät sekä Suomen suurin skeittipuisto, jota voivat skeittaajien lisäksi käyttää myös polkupyöräilijät, potkupyöräilijät, rullaluistelijat ja scoottaajat.


Kesän tapahtumat, tietoa kohteista sekä ideoita lomasuunnitelmiin löydät osoitteesta visituusikaupunki.fi

 

 

Jaa:

facebook twitterbird