Museon kuvakollaasi

Uudenkaupungin museo

MERIKAUPUNGIN MENNEISYYTTÄ LAIVANVARUSTAJISTA LUOTSEIHIN

Uudenkaupungin museokohteet vievät aikamatkalle pieneen merikaupunkiin.

Purjelaivojen aikakaudella miltei jokainen uusikaupunkilainen perhe liittyi merenkulkuun. Pojat lähtivät merimiehiksi jo varhain ja osa kouluttautui kapteeniksi asti. Laivanvarustajat omistivat osuuksia laivoista ja asuivat komeimmissa taloissa. Laivojen ruumat pullistelivat mennessään puutavaraa ja tullessaan suolaa. Meriliikenteen turvallisuudesta vastasivat luotsit.

Wahlbergin talo on yhdistelmä tätä merihistoriaa ja porvariskodin elämää. Talo on valmistunut 150 vuotta sitten kaupungin varakkaimman kauppiaan, laivanvarustajan ja tupakkatehtailijan, Fredrik Wahlbergin kodiksi. Isännän huoneessa ovat säilyneet alkuperäiset käsinmaalatut tapetit ja talossa on myös useita vanhoja koristeellisia kaakeliuuneja sekä taidokkaita kattomaalauksia. Alakerran huoneissa voi melkein odottaa talon asukkaiden tulevan kotiinsa minä hetkenä hyvänsä.

Museotalon yläkerrassa astutaan laivojen maailmaan. Kauppalaivojen keulakuvat, merimieskirstut ja navigointivälineet kertovat ajasta, jolloin laivat viestivät merkinantolipuilla ja merimiehet ikävöivät perheitään odottaen kirjeitä maailman ääriin. Laivanrakennusta ja telakkatoimintaa esitellään myös uudemmalta ajalta, jolloin laivojen kyytiin on lastattu puuastioiden sijaan autoja. Autotehtaalta alkunsa saaneella kaupungin koripallohistorialla on myös osionsa näyttelyssä.

Alakerran vaihtuvien näyttelyiden tilassa kerrotaan kesällä 2020 talotarinoita. Näyttelyssä avataan mielenkiintoisten rakennusten, niin purettujen kuin edelleen pystyssä olevienkin, historiaa. Loppuvuodeksi Wahlbergin talo puetaan joulun tunnelmalliseen asuun.

Merimiehenkotimuseo ja Luotsimuseo ovat avoinna kesäaikaan. Pienessä merimiehenkodissa pääsee tutustumaan tavallisen uusikaupunkilaisen merimiesperheen elämään 1900-luvun alussa. Matalassa mökissä voi palata aikaan, jolloin kantovesi, puuhellan lämpö ja rukki tuvan nurkassa kuuluivat arkeen.

Luotsimuseo sijaitsee vuonna 1857 rakennetulla, entisellä luotsiasemalla Vallimäellä. Luotsien työ oli arvostettua; laivojen ohjaaminen satamaan ja merimerkkien kunnossapito oli vaarallistakin aikana, jolloin kuljettiin purjeveneillä ilman radiota tai puhelinta. 

Kalannin kotiseutumuseo ikivanhan Sirppujoen kauppaväylän äärellä kertoo alueen talonpoikaishistoriasta komean päärakennuksen sekä useiden ulkorakennusten muodostamalla kokonaisuudella. Museo on avoinna tilauksesta.

Lapset ja lapsenmieliset on otettu museokohteissa huomioon. Lapset voivat leikkiä mm. salapoliisia etsien jänniä esineitä museorakennuksista. Merimiehenkodissa voi pestä nyrkkipyykkiä ja kokeilla puujalkoja, Wahlbergin talon piharakennuksessa taas voi uppoutua kauppaleikkeihin. Tuliaiset ja matkamuistot voi hankkia Wahlbergin talon pienestä museokaupasta.

 

 

Jaa:

facebook twitterbird

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Wahlbergin museotalo

Uudenkaupungin terveyslautakunta on koronaepidemiaryhmän suosituksesta päättänyt, että kaikki Uudenkaupungin julkiset vapaa-ajan tilat ovat suljettuina 24.1. asti. Tämä koskee myös Uudenkaupungin museon Wahlbergin museotaloa.

Avoinna: ti-pe klo 12-15 tai sopimuksen mukaan.
kesällä ma-pe klo 10-17 ja la-su klo 12-15.Yleisöopastukset maks. 10 hengen ryhmille 16.6.-9.8. tiistaisin 10.30 ja torstaisin 15.30

Pääsymaksut
5 €/aikuiset (sis. käynnit kesällä myös Luotsimuseoon ja Merimiehenkotimuseoon), alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.
Ryhmälippu 3 €/henkilö (väh. 10 h/ryhmä).
Opastus 40 € /ryhmä, toimistoaikojen ulkopuolella 60 €/ryhmä. Yhden ryhmän maksimikoko on 25 henkeä.

Museokortti käy maksuvälineenä, samoin Smartum kulttuuriseteli, Smartum kortti, ja SmartumPay.

Muut museot ovat avoinna ainoastaan kesäaikana, tarkista aukiolo i uudenkaupunginmuseo.fi tai museon toimistosta puh. 044 351 5447.