Uudenkaupungin museo

Uudenkaupungin museo

Uudenkaupungin museo vie lapset ja aikuiset matkalle merenkulun kulta-aikaan. Kuuletko jo korvissasi silkin kahinan?

Laivanvarustajilla oli 1800-luvun Uudessakaupungissa komeimmat talot. Wahlbergin talo on tästä erinomainen esimerkki. Purjelaivat kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa ja toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Wahlbergin talossa nämä asiat yhdistyvät mielenkiintoisesti: museossa esitellään sekä porvariskodin elämää merenkulkukaupungin kulta-aikana että merenkulun historiaa.

Wahlbergin talon rakennutti Uudenkaupungin tupakkatehtaan perustaja Fredrik Wahlberg. Hänen Italiasta hankkimansa kristallikruunu koristaa yhä talon salia. Talossa ovat säilyneet vanhat koristeelliset kaakeliuunit, taidokkaat kattomaalaukset ja jopa salongin käsinmaalatut alkuperäiset tapetit yli 140 vuoden takaa. Alakerran huoneissa voi melkein aistia piipputupakan tuoksun ja kuulla silkkihameiden kahinan.

Museotalon yläkerrassa esitellään tunnelmallisesti paikkakunnan monisatavuotista merellistä historiaa. Merimieskirstut, matkamuistot, laivataulut ja navigointivälineet kertovat mielenkiintoisia tarinoita. Myös uudempi laivanrakennus, telakkatoiminta ja autoteollisuus ovat esillä, ja löytyvätpä sieltä myös uusikaupunkilaislähtöisen koripalloilija Junnu Lee jr:n pelitossutkin.

Alakerran näyttelytiloissa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä. Vuoden 2018 päänäyttely esittelee uusikaupunkilaisnuorison vapaa-ajanviettoa kaupungilla eri vuosikymmeninä. Näyttelyssä voi fiilistellä niin 1960-luvun kuin 1990-luvunkin nuorten suosimia tapaamispaikkoja ja vapaa-ajanviettotapoja. Näyttely on esillä toukokuusta vuoden loppuun asti. Marraskuun lopussa Wahlbergin museotalo pukeutuu jälleen jouluiseen asuun ja tunnelmaan. Yleisöopastuksia järjestetään kesätorstaisin klo 14.

Wahlbergin talossa on huomioitu myös lapsivieraat. Museotiloissa voi leikkiä salapoliisia, tehdä erilaisia näyttelyyn liittyviä tehtäviä. Kesäkeskiviikkoisin klo 11 lapsille järjestetään toiminnallisia työpajoja. Piharakennuksessa on suutarinverstas ja lasten leikkipaikka, ja museopuodista löytyvät kaupungin parhaat matkamuistot ja tuliaiset.
Kesäaikana Uudessakaupungissa ovat avoinna myös Merimiehenkotimuseo ja Luotsimuseo. Myllymäen länsilaidalla sijaitsevassa Merimiehenkotimuseossa voi kuvitella, miltä tavallisen merimiesperheen elämä näytti 1900-luvun alun Uudessakaupungissa. Museorakennus on yksi kaupungin vanhimpia säilyneitä asuinrakennuksia, se lienee rakennettu 1700-luvun lopulla.

Nykyään museona toimiva, vuonna 1857 rakennettu entinen luotsiasema sijaitsee Valimäen rinteessä, hyvien merinäköalojen ääressä. Sen sijainti ja alkuperäisesineet kertovat vaarallisen ja usein suvussa kulkeneen ammatin historiasta.

Männäisten vanhan ruukin ja ikivanhan kauppaväylä Sirppujoen äärellä sijaitsee Kalannin kotiseutumuseo. Museossa esitellään alueen talonpoikaishistoriaa, ja se on avoinna tilauksesta.

Jaa:

facebook twitterbird

Ylinenkatu 11, 23500 Uusikaupunki

Wahlbergin museotalo

Avoinna

Avoinna kesäaikana ma–pe 10–17 ja la–su 12–15.
(muina aikoina ti–pe 12–15)

Ryhmät aina sopimuksen mukaan.

Muut museot ovat avoinna ainoastaan kesäaikana, tarkista aukiolo internetistä uudenkaupunginmuseo.fi tai museon toimistosta puh. 044 351 5447.

banneri_zupticket_pieni_1140x134.png